keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Elemente de constructii transportate si montate in alt stat membru. Calificarea ca operatiune unica din prespectiva TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: factura, livrari intracomunitare, prestari servicii, tva

In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o echipa de montatori elemente constructii. Acestia au de executat o lucrare in UE. Transporta elementele din tara si le monteaza, iar la sfarsit factureaza toata lucrarea. Din punct de vedere fiscal, factura se imparte in livrare intracomunitara si prestare de servicii?

Din cele prezentate ar rezulta ca este vorba de o operatiune complexa, ce implica o analiza detaliata.

In acest sens exista o jurisprudenta comunitara bogata cu privire la tratamentul TVA aplicat operatiunilor complexe conform careia atunci cand o operatiune este constituita dintr-un fascicul de elemente si de acte, trebuie luate in considerare toate imprejurarile in care se desfasoara operatiunea respectiva, cu scopul de a determina, pe de o parte, daca ne gasim in prezenta a doua sau mai multe prestatii/operatiuni distincte sau a unei prestatii/operatiuni unice. In principiu, fiecare operatiune trebuie considerata in mod normal ca fiind distincta si independenta, dar o operatiune constituita dintr-o singura prestatie pe plan economic nu trebuie sa fie descompusa in mod artificial, pentru a nu altera functionalitatea sistemului de TVA.

CJUE  a considerat ca ne aflam in prezenta unei prestatii unice in situatia in care unul sau mai multe elemente ale unei prestatii trebuie considerate ca reprezentand prestatia principala, iar restul, ca accesorii, tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA-ului pentru prestatia principala aplicandu-se si pentru prestatiile accesorii, ca un tot unitar.

Pentru a determina daca o operatiune unica complexa trebuie considerata livrare de bunuri sau prestare de servicii, trebuie sa fie identificate elementele predominante ale acesteia, pornind de la faptul ca o prestatie trebuie sa fie considerata ca fiind accesorie unei prestatii principale atunci cand nu constituie pentru clientela un scop in sine, ci mijlocul de a beneficia ii cele mai bune conditii de serviciul principal al prestatorului.

In alte cazuri, CJUE a considerat ca ne aflam in prezenta unei prestatii unice atunci cand doua sau mai multe elemente sau acte furnizate clientului, privit ca un consumator mediu, de catre persoana impozabila sunt atat de strans legate intre ele incat formeaza, in mod obiectiv, o singura prestatie economica indivizibila, a carei descompunere ar avea caracter artificial. De asemenea, potrivit jurisprudentei Curtii, faptul ca este facturat un pret unic sau

preturi distincte nu are importanta decisiva in considerarea a doua sau mai multe operatiuni independente sau, dimpotriva, a unei operatiuni unice.

Cele expuse mai sus rezulta din jurisprudenta CJE degajata din cauzele C-349/96 Card Protection Plan, C-41/04 Levob Verzekeringen si OV Bank, C-111/05 Aktiebolaget NN, C-88/09 Graphic Procede, C-276/09 Everything Everywhere, cazurile reunite C-497/09, C-499/09, C-501/09 si C-502/09 Bog si altii, C-224/11 BGZ Leasing, C-392/11 Field Fisher Waterhouse etc.

In diferitele situatii de fapt analizate, CJUE a furnizat acele elemente sau indicii de care sa se poata tina seama in scopul calificarii unei operatiuni drept livrare de bunuri sau prestare de servicii, cum ar fi: raportul dintre pretul bunului si cel al serviciilor furnizate (cauza C-111/05 pct. 37), importanta cantitativa si calitativa a prestarii serviciilor in raport cu livrarea bunului (cauza C-111/05 pct. 38 si cauzele reunite C-497/09, C-499/09, C-501/09 si C-502/09 pct. 62), timpul necesar executarii prestatiilor (cauza C-88/09 pct. 32), gradul de complexitate al serviciilor furnizate (cauzele reunite C-497/09, C-499/09, C-501/09 si C-502/09 pct. 68) etc.

Prin urmare, tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA se poate face numai din analiza detaliata a tuturor circumstantelor in care urmeaza a se derula operatiunea.

Elementele prezentate in intrebare par sa indice ca este vorba de o prestare de servicii intracomunitara, insa sunt insuficiente pentru a da un raspuns definitiv si transant. Oricum, descompunerea tranzactiei in livrare de bunuri si prestare de servicii nu pare a fi justificata.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016