Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ceva nou despre care doream sa va spun de mult, dar timpul m-a tinut in loc! Am totusi o scuza: niciodata nu este prea tarziu! Despre ce este vorba? Tiparirea cartilor este o operatiune economica ...
Ceva nou despre care doream sa va spun de mult, dar timpul m-a tinut in loc! Am totusi o scuza: niciodata nu este prea tarziu!
Despre ce este vorba?
Tiparirea cartilor este o operatiune economica foarte importanta care ar fi trebuit sa isi gaseasca locul direct in cadrul reglementarilor din Codul fiscal.
Modalitatea de incadrare a acestei operatiuni la livrari de bunuri sau la prestari de servicii se regaseste strecurata discret, doar in normele de aplicare a Codului fiscal. Nu este o reglementare mai veche, este o reglementare noua, aplicabila de la data de 1 ianuarie 2008.
Incepand cu aceasta data, in functie de indeplinirea anumitor conditii, tiparirea cartilor poate fi considerata o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. Incadrarea operatiunii de tiparire la livrare de bunuri sau la prestare de servicii a fost efectuata prin H.G. nr. 1.579 din 19 decembrie 2007, care modifica normele de aplicare aprobate initial prin H.G. nr. 44 din 22 ianuarie 2004.
Retineti!
Pana la data de 31 decembrie 2007, tiparirea cartilor a fost tratata drept o prestare de serviciu pentru care cota de TVA aplicabila a fost de 19%, indiferent de faptul ca beneficiarul prestarii era o persoana juridica rezidenta sau nerezidenta.
Ca prestare de serviciu efectuata de o tipografie stabilita in Romania in favoarea unei persoane juridice nerezidente, s-a aplicat regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (1), conform careia „Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate“.
Consider ca aceasta noua viziune asupra tiparirii cartilor afecteaza atat cota aplicabila de TVA, reglementata prin art. 140, cat si stabilirea locului de prestare a serviciului, reglementata prin art. 133.
Selectarea corecta a cotei aplicabile sau stabilirea locului de realizare a operatiunilor de tiparire este conditionata de respectarea reglementarilor cuprinse la punctul 151 alin. (6) din normele elaborate pentru aplicarea art. 133 „Locul prestarii de servicii“ din Codul fiscal. La acest punct se incepe prin a se preciza ca „Tiparirea cartilor sau a altor tiparituri poate fi considerata fie o livrare de bunuri, fie o prestare de servicii, in functie de modul de derulare a operatiunilor“.
Citind conditiile enumerate la literele a) si b) de la acest alineat ne dam seama de faptul ca esential nu este modul de derulare a operatiunilor, ci obligatiile asumate de partile participante la tranzactie, negociate prin contractele incheiate sau intelegerile efectuate.
Astfel, daca aveti ca obiect de activitate tiparirea de carte, trebuie sa aveti grija cum efectuati incadrarea operatiunii: la livrare de bunuri sau la prestare de servicii.
Examen Consultant Fiscal 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Recomandare fiscala!
La negocierea contractului, impreuna cu clientul dvs., puneti-va cele doua intrebari:
- tiparirea cartii este o livrare de bun?
- tiparirea cartii este o prestare de serviciu?
In functie de raspunsul identificat, stabiliti clauzele contractuale legate de pretul sau tariful care urmeaza a fi aplicat! Se poate vorbi despre pret in situatia unei livrari de bunuri si despre tarif in situatia unei prestari de serviciu.
Doar asa veti emite corect factura catre clientul dvs. si veti evita eventualele diferente suplimentare de plata tentante pentru organele de inspectie fiscala!
Atentie!
De unde rezulta diferentele suplimentare de plata a TVA?
Simplu: in cazul unei astfel de operatiuni interpretabile, realizata pe teritoriul Romaniei, diferentele suplimentare de plata pot aparea din diferenta de 10% stabilita intre:
■ cota de 19% aferenta unei prestari de serviciu conform articolului:
- 129 alineatul (1); - 133 alineatul (1);
- 140 alineatul (1);
■ cota de 9% aferenta unei livrari de bunuri conform articolului:
- 128 alineatul (1); - 132 alineatul (1);
- 140 alineatul (2), litera b);
Nu uitati!
Diferentele suplimentare de plata genereaza automat si calcularea majorarilor de intarziere.
Revin la cele doua intrebari cu raspunsurile aferente:
Este o livrare de bunuri?
Se considera ca operatiunea este o livrare de bunuri in urmatoarele conditii:
❶ clientul detine drepturile de editare ale unei carti si transmite continutul acestor carti pe suport de hartie, pe CD, discheta sau alt suport material tipografiei, in vederea tiparirii sau editarii in mai multe exemplare;
❷ tipografia tipareste sau editeaza cartea primita de la client utilizand materialele achitionate in nume propriu (hartie, tus, cerneala etc.).
In functie de documentele justificative prezentate, locul livrarii cartilor poate fi considerat:
- pe teritoriul Romaniei, caz in care se aplica cota de 9%;
- in afara teritoriului Romaniei, caz in care operatiunea este scutita cu drept de deducere a TVA, indiferent de faptul ca este o livrare intracomunitara sau o livrare la export.
Este o prestare de serviciu?
Se considera ca operatiunea este o prestare de serviciu in urmatoarele conditii:
❶ clientul detine drepturile de editare ale unei carti si transmite continutul acestor carti pe suport de hartie, pe CD, discheta sau alt suport material tipografiei, in vederea tiparirii sau editarii in mai multe exemplare;
❷ clientul expediaza tipografiei hartia si celelalte materiale necesare realizarii cartilor.
❸ tipografia tipareste sau editeaza cartea comandata de la client utilizand materialele primite de la acesta.
In functie de documentele justificative prezentate, locul prestarii serviciului de tiparire a cartilor se stabileste in baza prevederilor art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal ca „locul unde sunt prestate serviciile, in cazul urmatoarelor servicii: ... expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora“.
Astfel, operatiunea poate fi:
- impozabila pe teritoriul Romaniei cu cota standard TVA de 19%, indiferent de faptul ca beneficiarul este stabilit in Romania sau intr-un stat membru din Comunitate sau intr-un stat tert;
- neimpozabila pe teritoriul Romaniei, in situatia in care sunt indeplinite doua conditii cumulative:
✓ beneficiarul stabilit intr-un stat membru comunica tipografiei din Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru;
✓ cartile tiparite in Romania sunt expediate in afara teritoriului Romaniei.
Retineti!
Acelasi tratament fiscal din punct de vedere al TVA este aplicabil si manualelor scolare, ziarelor si revistelor.
Important!
Imi rezerv dreptul de a considera ca aceste conditii precizate in mod expres in H.G. nr. 1.579/2007 sunt valabile incepand cu anul fiscal 2008, fara a avea caracter retroactiv pentru anii fiscali anteriori.
Nu permiteti organelor de inspectie fiscala sa va stabileasca diferente suplimentare de plata, contestati decizia de impunere si invocati lipsa acestor conditii in actele normative in vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2008.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"