Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru o ilustrare cat mai corecta a notiunilor incluse in articolul de fata, se va lua ca exemplu o societate care a achizitionat in anul 2008 o suprafata de teren in urma organizarii unei licitatii ...
Pentru o ilustrare cat mai corecta a notiunilor incluse in articolul de fata, se va lua ca exemplu o societate care a achizitionat in anul 2008 o suprafata de teren in urma organizarii unei licitatii de catre lichidatorul judiciar. In acelasi timp, factura a fost emisa cu taxare inversa si astfel a fost efectuata si plata. Solutia propusa incearca sa stabileasca daca in momentul vanzarii terenului in cauza, operatiunea aferenta va fi scutita de TVA.
Mai intai de toate, trebuie amintit faptul ca prevederile care reglementeaza operatiunile privind tranzactiile cu terenuri sunt reglementate de art 141 alin 2 lit f din Codul fiscal.
Astfel, potrivit dispozitiilor incluse la articolul mentionat anterior, sunt considerate operatiuni taxabile livrarile de terenuri construibile. In ceea ce priveste calitatea de teren construibil sau neconstruibil, aceasta rezulta din Certificatul de urbanism.
Prin urmare, in situatia in care terenul, potrivit certificatului de urbanism, indeplineste statutul de teren construibil, la vanzarea acestuia va fi perceput TVA in valoare de 24%.
In schimb, in cazul in care terenul nu este construibil, livrarea se poate efectua in regim de scutire fara drept de deducere, insa cu obligativitatea ajustarii TVA - avand in vedere ca la achizitie s-a dedus TVA.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
De mentionat ca aplicarea masurilor de simplificare (taxarea inversa) la data achizitiei nu inseamna ca nu s-a dedus TVA. In fapt, societatea a beneficiat de deducerea TVA, insa aceasta nu a fost achitata efectiv la bugetul de stat deoarece a fost aplicata taxarea inversa.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contribuabilii mari si mijlocii vor depune numai electronic declaratiile fiscaleUrmatorul model economic in viziunea consilierului guvernatorului BNRSuntem pe drumul cel bun: scade rata rambursarilor intarziateMFP a publicat noul proiect pentru garantarea creditelor la IMM-uriDiscutiile despre reintroducerea supraaccizei la combustibili au majorat deja preturileUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileOrdinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitSAF-T in 2025. Cine trebuie sa depuna D406 pana pe 31 ianuarie 2025Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVAArticole similare
PFA in 2022. Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunarAplicarea taxarii inverse la serviciile primite din UE. Cum procedam corect?Omiterea inregistrarii facturilor. Rectificarea erorilor contabile si implicatiile privind impozitul pe profit si TVAAnulare penalitati clienti | Constituire provizioaneFirme cu contracte de asociere - jocuri de noroc. De la 1 ianuarie 2023 pot plati impozit micro?Ultimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Achizitia unui autoturism din Germania sub incidenta TVA-uluiNoutati: Taxarea inversa se aplica pentru noi operatiuni din 2016Studiu de caz: Casare utilaj primit gratuit de la un partener intracomunitarLichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscaleStudiu de caz: Obligatii privind inscrierea in jurnalele de cumparari. Evidenta si raportarea fiscalaUltimele articole
Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"