Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Furnizor inscris eronat in sistemul TVA la incasare. Ce drepturi revin clientului si cum se va factura corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: sistemul tva la incasare, eroare, activ, tva la incasare, furnizor, anaf, beneficiar, factura

In cazul de mai jos, avem ca subiect o societate care are relatii comerciale din 2012 cu un furnizor care conform "Registrului persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare" figureaza drept activ la data curenta 2015 (aplica sistemul TVA la incasare). Acest furnizor nu are specificat pe nicio factura ca aplica sistemul TVA la incasare.


In urma verificarilor de pe site acesta e contactat si transmite o notificare facuta de acest furnizor catre ANAF in care se specifica ca figureaza in acest Registru dintr-o eroare in care se specifica ca nici nu a depus Declaratia 097.

Dupa informatiile de pe site-ul Ministerului de Finante acest furnizor are o cifra de Afaceri mai mare de 2.250.000 lei.

In urma primirii acestei notificari de la furnizor, firma a dedus TVA la data facturii. Este corect sau trebuia ca firma sa deduca TVA la plata facturii conform sistemului TVA la incasare?



In situatia in care societatea pe care o reprezentati nu este inscrisa in sistemul TVA la incasare si sunteti in posesia  confirmarii  ca furnizorul respectiv a fost inscris din eroare in "Registrului persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare" , exercitarea dreptului de deducere se efectueaza la momentul primirii facturii, chiar daca valoarea acesteia nu s-a achitat, partial sau total.

In acest context, am in vedere prevederile pct.  45 alin.  (8) din normele de aplicare ale art. 145 din Codul fiscal  "Prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal se aplica numai in cazul operatiunilor taxabile, pentru care furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare, caz in care acesta trebuie sa inscrie in factura aceasta mentiune conform prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal.

In situatia in care furnizorul/prestatorul este inscris in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare la data emiterii unei facturi, dar omite sa inscrie mentiunea "TVA la incasare", desi operatiunea respectiva nu este exclusa de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (6) din Codul fiscal, beneficiarul are obligatia sa exercite dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1^1) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care sunt aplicabile prevederile art. 156^3 alin. (11^1) din Codul fiscal".

Prin art.   156^3 "Decontul special de taxa si alte declaratii" alin.  (11^1) lit. b) se reglementeaza in mod expres faptul ca beneficiarul  exercita dreptul de deducere in regim normal, fara a aplica  prevederile  art. 145 alin. (1^1 "Cand se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata de organele fiscale, in temeiul alin. (11) sau al art. II din Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 208/2012, ca urmare a unei erori, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, aceasta va fi radiata, din oficiu sau la cererea persoanei impozabile, de organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, incepand cu data inscrisa in decizia de indreptare a erorii. Pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii si data radierii in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

    a) persoana impozabila care nu trebuia sa aplice sistemul TVA la incasare aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, prevazute la art. 134^2 alin. (1) si (2), iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1). Persoana impozabila nu este insa sanctionata in cazul in care in perioada respectiva aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) si isi exercita dreptul de deducere potrivit prevederilor art. 145 alin. (1^2);

    b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective nu se exercita pe masura platii potrivit prevederilor art. 145 alin. (1^1), indiferent de regimul aplicat de furnizor/prestator in perioada respectiva".
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Furnizor inscris eronat in sistemul TVA la incasare. Ce drepturi revin clientului si cum se va factura corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016