Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Taxarea achizitiilor intracomunitare in alt stat decat cel de sosire a bunurilor. Cand se aplica reteaua de siguranta?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 24 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, reteaua de siguranta, codul de tva, cod valabil de tva

Ca regula generala, locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

Astfel, o achizitie intracomunitara este impozabila in statul in care se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In acest stat se datoreaza TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata, daca nu se aplica nicio scutire de TVA.
Reteaua de siguranta se aplica in cazul in care clientul comunica un cod valabil de TVA din alt stat membru decat cel in care se termina transportul, locul achizitiei intracomunitare fiind in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA pe care beneficiarul il comunica furnizorului pentru a-l inscrie pe factura.

Achizitia intracomunitara trebuie declarata in Statul Membru unde se incheie transportul, chiar daca se aplica reteaua de siguranta, urmand ca in Statul Membru din care s-a transmis codul de TVA baza impozabila sa fie redusa corespunzator.

Asadar, chiar daca se comunica un cod de TVA din alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor achizitia este impozabila si in acest stat si in statul din care s-a comunicat codul de TVA.

Astfel, locul impozitarii este in Romania, atat pentru achizitiile intracomunitare pentru care transportul se incheie in Romania, cat si pentru achizitiile intracomunitare pentru care beneficiarul comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din Romania (chiar daca transportul se incheie in alt Stat Membru).

Daca o achizitie intracomunitara a fost supusa la plata taxei intr-un stat in care se termina transportul si in Romania, pentru ca beneficiarul transmite codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania, baza de impozitare se reduce in mod corespunzator in Romania conform normelor metodologice date in aplicarea art. 276 din Codul fiscal, respectiv:

Continuarea aici.

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Taxarea achizitiilor intracomunitare in alt stat decat cel de sosire a bunurilor. Cand se aplica reteaua de siguranta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016