Tags: livrare intracomunitara de bunuri, regim de scutire, documente necesare
O societate din Romania platitoare de TVA vinde marfa (materiale textile) unei societati din Bulgaria, inregistrata cu TVA. Clientul din Bulgaria doreste sa i se livreze marfa la o adresa indicata din Italia unde se afla un furnizor care doar efectueaza manopera de coasere. Cum se emite factura si ce documente sunt necesare pentru aplicarea scutirii de TVA? Ce obligatii declarative sunt?
Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:
Operatiunea reprezinta pentru societatea A din Romania o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a) daca indeplineste urmatoarele 4 conditii:
primeste din partea cumparatorului din Bulgaria un cod valid de TVA;
emite
factura pe numele cumparatorului din Bulgaria. Cumparatorul din Bulgaria trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Italia, similar prevederilor art. 316 alin. (6) din Codul fiscal aplicabile in Romania in cazul unei A.I.C. impozabile in Romania:
"(6) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:
a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 308;". Deoarece efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in Italia, impozabila in Italia, pana la primirea unui cod de TVA din partea autoritatii fiscale din Italia, prin comunicarea codului de TVA emis de autoritatea fiscala din Bulgaria se considera ca se utilizeaza reteaua de siguranta;
este in posesia unui document de transport prin care face dovada ca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Italiei;
raporteaza operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, cu simbolul L.
Prin reteaua de siguranta, in prima etapa, cumparatorul din Bulgaria taxeaza si raporteaza A.I.C. cu locul in Italia, catre autoritatea fiscala din Bulgaria. In a doua etapa, dupa primirea codului de TVA din partea autoritatii fiscale din Italia, cumparatorul din Bulgaria storneaza valoarea operatiunii raportate in Bulgaria si raporteaza operatiunea autoritatii fiscale din Italia deoarece locul A.I.C. efectuate este in Italia.
Prin Codul fiscal aplicabil in Romania, procedura "reteaua de siguranta" este reglementata in norme la pct. 13 din normele de aplicare ale art. 276 cu privire la locul achizitiei intracomunitare de bunuri
"13. (1) Conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei
achizitii intracomunitare de bunuri este intotdeauna in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. In cazul in care, conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal, cumparatorul furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de TVA dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplica reteaua de siguranta, respectiv achizitia intracomunitara se considera ca are loc si in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
(2) In sensul art. 276 alin. (3) din Codul fiscal, daca cumparatorul face dovada ca a supus la plata taxei achizitia intracomunitara si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA. Restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare se realizeaza astfel:
a) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;
b) in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, restituirea taxei se realizeaza conform normelor procedurale in vigoare. "
In acest sens, este prezentat si urmatorul exemplu care poate fi aplicabil si situatiei prezentate de dvs.:
" Exemplu: o persoana impozabila din Romania inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal achizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta. Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizate de furnizorul din Franta. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si plata TVA aferente achizitiei intracomunitare conform art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania conform art. 276 alin. (2) din Codul fiscal. "
Daca indeplineste cele 4 conditii mentionate anterior, furnizorul din Romania beneficiaza de aplicarea regimului de scutire pentru livrarea intracomunitara fara a raspunde solidar cu cumparatorul din Bulgaria daca nu se inregistreaza in scopuri de TVA in Italia. Prin documentele prezentate (factura emisa si documentul de transport) furnizorul din Romania justifica realizarea unei livrari intracomunitare de bunuri asa cum este definita in Codul fiscal drept art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 17 conform caruia livrarea intracomunitara are intelesul prevazut la art. 270 alin. (9). Prin aceste articol, livrarea intracomunitara este definita drept o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
In concluzie, furnizorul trebuie sa justifice livrarea intracomunitara cu documentele reglementate prin O.M.F.P. nr. 103/2016, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 2148/2020, art. 10 alin. (1), fara ca scutirea sa fie afectata de faptul ca transportul bunurilor are loc in Italia, desi cumparatorul i-a comunicat codul de TVA din Bulgaria
"(1) Scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, care poate fi diferit de statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA comunicat de cumparator."
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Venituri din chirii. Declaratia unica
Intrebare:
O persoana fizica, administrator si asociat unic al unui SRL cu CAEN de constructii, platitor impozit pe profit, inchiriaza un camion acestui SRL (la care e asociat unic si admin). SRL retine impozitul pe venituri din chirii, il declara in D100 la cod 628 si il plateste la stat. PF a omis sa depuna Declaratia Unica (a uitat-o in geanta, nu are cont spv pe PF), deci, ce ma sfatuiti, sa mai fac DU estimativa pentru 2024 sau sa depun direct finala pana in 25.03.25? Prin DU se declara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
Am dori sa stim cine trebuie sa genereze codul UIT in cazul in care un client de-al nostru doreste sa transporte la noi ambalaje cumparate din UE in nume propriu. Aceste ambalaje vor fi ulterior utilizate de noi pentru marfa vanduta clientului in cauza. Cu stima.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emiterea autofacturii in cazul in care furnizorul nu isi indeplineste obligatia
Intrebare:
Societatea noastra a cumparat un teren de 8647 mp si unul de 316 mp. La data de 11 noiembrie a fost facut contractul de vanzare cumparare, pretul ferm al vanzarii este de 140.000 euro tva (se va aplica taxare inversa) plata pretului se va face in lei la cursul BNR al zilei valabil la efectuarea platii. Plata se va face incepand de la data efecturarii contractului de vanzare-cumparare. La data respectiva nu am primit o factura. In cazul de fata, care ar fi cota de tva si emiterea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Recalculare pensie
Intrebare:
Societatea are un angajat a carui varsta a trecut de 70 ani.
Este incadrat full time si achita toate obligatiile de plata: impozit pe salariu, CAS si CASS.
Intrebare:
Contributiile care le plateste pentru salariul incasat, se mai ia in calcul la recalcularea pensiei daca acesta solicita Casei de pensii in baza adeverintei pe care societatea o elibereaza?
Multumesc si Sarbartori Fericite!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<