Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache
la 28 Sep. 2018 Exclusiv
Care este regimul fiscal si contabil pentru inchirierea unor apartamente, in cazul in care societatea are drept obiect principal de activitate comertul cu amanuntul? Mai exact, compania a cumparat 3 apartamente pe care le-a amenajat pentru a le da in chirie.
Aceasta activitate, de inchiriere, se incadreaza la un impozit specific pentru aceasta activitate? Trebuie depus la Finante ceva in acest sens?
Raspunsul specialistului
Conform Art. 207 din Codul Civil, in cazul activitatilor care trebuie autorizate de organele competente, dreptul de a desfasura asemenea activitati se naste numai din momentul obtinerii autorizatiei respective, daca prin lege nu se prevede altfel.
Astfel, inainte de desfasurarea unei noi activitati, societatea trebuie sa isi autorizeze la Registrul Comertului activitatea respectiva, ca activitate secundara sau principala, dupa caz.
Conform Art. 292, Al. (2), lit. e), arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada, sunt operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere.
Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia. Optiunea se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 1 din Codul Fiscal si se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare se transmite clientului.
Astfel, societatea poate inchiria apartamentele in regim de scutire, insa, daca a fost dedus TVA la achizitia si amenajarea acestora, va avea obligatia efectuarii unei ajustari negative de TVA, in sensul Art. 305 din Codul Fiscal.
Daca societatea este platitoare de TVA, pentru a inchiria apartamentele in regim de taxare (cu TVA), societatea trebuie sa depuna la organul fiscal competent Notificarea mentionata la Art. 292, pentru taxarea operatiunilor prevazute la Art. 292, Al. (2), lit. e).
Din punct de vedere contabil, apartamentele reprezinta investitii imobiliare, inregistrate in contul 215, ce se amortizeaza pe durata de utilizare economica.

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Conform pct. 197 din OMFP 1802/2014, investitia imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire †ori o parte a unei cladiri †sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru:
a) a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative;
sau
b) a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
In ceea ce priveste impozitul specific, inchirierea nu intra in sfera acestuia, societatea va datora acelasi tip de impozit pe care il datora si inainte de inceperea activitatii de inchiriere.
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Incadrarea fiscala pentru inchirierea de apartamente, ca obiect secundar de activitate":
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Achizitie autoturism. Ce obligatii are microintreprinderea?Analiza zilei cu Irina Dumitrescu. Modificarea vectorului fiscal pentru impozitul pe profit-impozit pe veniturile microintreprinderilorImpozit pe profit si IMPOZIT SPECIFIC. Cum aflam ce tip de impozit datoram?Microintreprindere: Ce presupune intocmirea foilor de parcurs?Zoom fiscal: Metoda calcul IMPOZIT SPECIFIC in 2017Ultimele articole
Impozit pe profit: Din 1 ianuarie 2024 se aplica trei regimuri speciale pentru afacerile mari, conform Legii 296/2023IMPOZIT SPECIFIC declarat si achitat eronat. Cum poate fi recuperata suma platita in plusReminder ANAF! 9 declaratii fiscale importante au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023D101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specific
Mai multe articole despre impozit specific
Articole similare
Inchiriere cladiri. Cum emitem facturile si ce regim TVA se aplica?INCHIRIERE IMOBILE de la persoana afiliataGarantie contract de inchiriere. Tratament contabil si fiscalInchiriere imobil in regim de scutire. Tratament TVAAjustarea TVA-ului dedus initial, in cazul unui imobil inchiriat in regim de scutireUltimele articole
Modalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticCheltuieli cu utilitati - Refacturare catre chirias. Tratament TVAPersoana fizica obtine venituri din inchiriere bunuri imobile. TVA
Mai multe articole despre inchiriere imobile

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"