Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se schimba regulile privind codul de TVA. Noile reglementari pentru formularul 088

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 03 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: codul tva, declaratia 088, formularul 088, risc fiscal, anaf, viza ministerului, sediul

Noile reglementari referitoare la formularul 088 si codul de TVA vor intra in vigoare dupa data de 15 mai si vor schimba mai multe aspecte care tin de cele doua notiuni amintite.


Modificarile sunt asteptate de mediul de afaceri in contextul in care cele mai recente schimbari care au vizat alte formulare au produs nemultumiri. O schimbare semnificativa modifica felul in care se va aplica legislatia fiscala de acum inainte. In primul rand, toate ordinele emise de presedintele ANAF nu vor mai putea fi publicate in Monitorul Oficial inainte de a primi viza Ministerului de Finante.

Aceasta noua prevedere nu va mai permite, cel putin in teorie, unor interpretari multiple ale legislatiei si va duce la o mai mare transparenta in stabilirea unor criterii (cum sunt, de exemplu, cele care stabilesc riscul fiscal al unui contribuabil). In prezent, ordinele presedintelui ANAF nu au nevoie si de viza Ministerului.


Asa cum a explicat secretarul de stat in Ministerul de Finante Gabriel Biris pentru Cursdeguvernare.ro in ce constau modificarile discutate cu mediul de afaceri, "companiile platitoare de TVA care isi schimba sediul, asociatii sau administratorii nu vor mai depune Declaratia 088", cu atentionarea insa ca ANAF va putea verifica in continuare in ce masura, in noile conditii, firma nu trece intr-o categorie diferita de risc fiscal.


De asemenea, aceeasi sursa a amintit ca schimbarea de sediu, asociati sau administrator se face oficial la Registrul Comertului, care are protocoale de colaborare cu ANAF astfel ca “inspectorii de Fisc afla modificarile operate in companie si vor decide daca ii vor chema sau nu pentru clarificari pe reprezentantii legali ai firmei".

Totodata, ANAF nu va mai emite decizii de retragere a codului de platitor de TVA fara chemarea prealabila pentru clarificari a reprezentantilor legali ai companiei, informeaza portalul Cursdeguvernare.ro.


Retinem, de asemenea, conform aceleiasi surse, ca la depunerea declaratiei 088:

    "Nu se va mai solicita cazier fiscal. "Era culmea birocratiei- noi ceream oamenilor sa aduca ceva ce era tot in posesia noastra", explica motivatia eliminarii acestei prevederi secretarul de stat Biris.
    Nu mai este nevoie de apostila pentru diplome.
    Nu se va mai cere declararea veniturilor exacte ale administratorilor sau asociatilor, ci incadrarea acestora in plaje de venit pentru confidentialitate.
    De principiu, formularul urmeaza sa fie simplificat".
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se schimba regulile privind codul de TVA. Noile reglementari pentru formularul 088":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016