keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitii intracomunitare de bunuri si societate neinregistrata in scop de TVA. Ce obligatii se impun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: baza de impozitare, curs valutar, declaratie 390, declaratia 301, decont de tva 300

Nerespectarea obligatiilor declarative sau de plata catre autoritati reprezinta principalele probleme care duc la penalitati majore si ingreunarea proceselor financiare care ar putea ajuta o afacere sa creasca.

Dam ca exemplu urmatoarea situatie care are achizitiile intracomunitare de bunuri subiectul principal: "O societate care are obiect de activitate principal comert cu ridicata al florilor si secundar comert cu amanuntul al florilor s-a infiintat in martie 2017. Este neplatitoare de TVA, dar a efectuat in luna aprilie 2017, pana la aceasta data, achizitii intracomunitare de flori din alt stat UE, la valoarea de 5000 euro, pe care le-a vandut in Romania. Ce obligatii declarative din punct de vedere al TVA avea inainte si dupa efectuarea achizitiilor, avand in vedere ca luna aprilie nu s-a incheiat? Administratorul a depus la 21.04 cerere pentru inregistrarea in scopuri TVA, declaratia 010. Mai trebuie sa depuna alte declaratii?"
 
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
(..)
 
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.
 
Prin urmare,societatea  care nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, poate achzitiona bunuri din UE, fara sa aiba obligatia de a se inregistra in scop special de TVA daca nu depaseste plafonul de 10.000 euro, echivalentul in lei a sumei de 34.000 lei. Factura va contine si TVA din tara UE respectiva.
 
Daca plafonul  de 34.000 lei este depasit, societatea  din Romania se va inregistra in scop special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, inainte de efectuarea achzitiilor de bunuri intracomunitare.
Asadar, pentru achzitia de bunuri din UE, societatea va avea urmatoarele obligatii fiscale,dupa ce plafonul privind achiziile intracomunitare (34.000 de lei) a fost depasit:
 
1) sa taxeze bunurile primite in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la furnizorul din UE asupra sumei in valuta inscrisa de catre furnizor in factura emisa;
 
2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 19% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;
 
3) sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii serviciului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;
 
4) sa raporteze achizititia  prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", utilizand numarul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal conform art. 317 din Codul fiscal, valabil pentru operatiuni intracomunitare Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului dinUE. Tot pana la acest termen se va face si plata TVA  la bugetul de stat.
 
 5) sa raporteze operatiunea prin declaratia cod 390, pe baza codului valid de TVA (verificabil VIES) cu cod A pentru achizitia de bunuri si sa depuna declaratia pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE.
 
Dupa eliminarea obligatiei de a depune formularul 088, organul fiscal va utiliza datele interne si obtinute de la terti  in legatura cu persoana ca urmeaza sa se inregistreze in scop de  TVA iar pentru clarificarea aspectelor pe care nu le-au putut obtine din datele interne si de la terti, vor solicita prezenta reprezentantului legal la organul fiscal.
 
In ceea ce priveste inregistrarea societatii in scop de TVA, veti avea obligatia depunerii la organul fiscal de care apartineti a formularul 010 si a formularului 098.
 
De la data inregistrarii in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, plata TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri se va face prin masura taxarii inverse (4426=4427) si se vor completa si depune Decontul de TVA (300) in locul Declaratiei 301 in afara Declaratiei 390.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal
 
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016