Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Completare declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2011
Tags: declaratie 390, vies, completare declaratie

Care este modul de completare al declaratiei 390, pentru o achizitie de materii prime. Mentionam ca materia prima este achizitionata printr-o societate din afara comunitatii europene (Serbia), iar locul de incarcare al marfi este Slovenia. Documentele care insotesc achizitia sunt:

-invoice: emitent societatea din Serbia, beneficiar societatea X din Romania. Mentionez ca pe factura nu este mentionat un cod VAT NR.
-nota de livrare: emitent societatea din Slovenia, beneficiar societatea din Serbia. Pe nota de livrare este mentionat codul VAT NR. al societatii din Slovenia.

Solutie propusa de specialistii portalcontabilitate.ro: Din situatia prezentata am inteles ca firma din Serbia este un cumparator revanzator al unor bunuri cumparate de la un furnizor stabilit pe teritoriul Sloveniei. In aceasta calitate, firma din Serbia dispune expedierea bunurilor de pe teritoriul Sloveniei pe teritoriul Romaniei.

In acest caz, operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita prin articolul 130^1, alineatul 1 prin care achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

Pentru completarea declaratiei cod 390, trebuie sa aveti in vedere instructiunile cuprinse la sectiunea "NOTA" din cadrul anexei nr. 2. a OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare" publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010 prin care se reglementeaza modul de completare a declaratiei recapitulative cod 390 in cazul in care bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, dar furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA. Procedura de declarare este urmatoarea:
- in coloana "tara": se inscrie codul tarii din care s-a efectuat livrarea intracomunitara, in cazul dvs. SI;
- in coloana "Cod operator intracomunitar" : nu se inscrie nimic;
- in coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar": se inscrie denumirea furnizorului care a emis factura;
- in coloana "Tipul operatiunii": se inscrie "A";
- in coloana "Baza impozabila": se inscrie valoarea tranzactiei efectuate in perioada de raportare cu furnizor respectiv prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.


 
In mod similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul din Serbia efectueaza un import de bunuri pe teritoriul Sloveniei iar aceste bunuri sunt expediate direct in Romania de catre o casa de expeditie. in acest caz, societatea din Slovenia poate fi considerata un reprezentant fiscal al firmei din Serbia . In acest context, in OMFP 76/2010 se regaseste urmatorul exemplu care poate fi aplicabil situatiei dvs. daca materiile prime provin din import: "o societate "A" dintr-un stat extracomunitar (X) vinde unei societati din Romania "B" bunuri. Bunurile sunt importate intr-un stat membru al Uniunii Europene (Y) de catre societatea de expeditie "C" si apoi aceeasi societate "C" declara in numele furnizorului "A" din statul extracomunitar (X) (dar sub propriul cod de TVA) livrarea intracomunitara a bunurilor din statul membru (Y) in Romania. In astfel de situatii se va considera drept reprezentant fiscal societatea de expeditie "C". In declaratia recapitulativa privind achizitiile intracomunitare, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului, respectiv societatea "A" din statul extracomunitar (X), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" codul din statul membru (Y) al societatii de expeditie "C" care a declarat livrarea intracomunitara."
 
In concluzie, codul VAT al firmei din Slovenia se inscrie in declaratia cod 390 numai in situatia in care firma din Slovenia este o casa de expeditie. Acest cod nu se mentioneaza in declaratia cod 390 daca firma din Slovenia este un furnizor al bunurilor pentru clientul din Serbia care, la randul sau, in calitate de cumparator revanzator emite o factura pe numele firmei din Romania.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016