Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de servicii. Cod special de TVA si depunere D3890

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Nov. 2018 Exclusiv
Tags: raportare tva, servicii intracomunitare, declaratia 390

O firma platitoare de TVA la trimestru (cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei) are in octombrie 2018 o achizitie de servicii din UE (800 euro comision finantare) cu factura primita din UE. Este obligata firma sa obtina de la ANAF cod special de TVA intracomunitar si sa depuna D390 pe octombrie 2018? Cand exista obligatia solicitarii acestui cod si cum se obtine acesta?

Daca are obligatia depunerii D390 pe octombrie 2018 pentru aceasta achizitie, poate sa depuna fara acel cod special de TVA intracomunitar de la ANAF pentru operatiuni sub 10.000 de euro?

Are societatea obligatia trecerii din noiembrie 2018 la depunere decont TVA de la trimestru la luna prin achizitia aceasta intracomunitara? Iata intrebarile la care unul dintre specialistii nostri va raspunde in studiul de caz propus astazi.
 

Raspunsul specialistului

Prin natura sa, comisionul este un serviciu pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv. Prevederile art. 278 alin. (2) sunt armonizate cu prevederile art. 196 din Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata "TVA este datorata de orice persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA si careia ii sunt prestate serviciile prevazute la articolul 44, atunci cand serviciile sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul statului membru respectiv."

Practic, serviciul respectiv este neimpozabil la prestator, dar impozabil in Romania, la beneficiarul care este obligat la plata TVA pentru serviciul primit, conform prevederilor art. 307 alin. (2) din Codul fiscal "Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau…."

Avand in vedere faptul ca atat prestatorul serviciilor, cat si beneficiarul acestora sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in state membre diferite, prin natura lor, serviciile se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 2 din Codul fiscal. Aceasta regula de taxare este cunoscuta sub denumirea B2B "business to business" prin care se recunoaste faptul ca ambele parti participante la tranzactie, respectiv prestatorul si  beneficiarul au calitatea de persoane impozabile.

Deoarece beneficiarul din Romania este deja persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in vigoare de la 1.01.2016, echivalent al art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal aplicabil pana la data de 31.12.2015, inclusiv, la primirea unui serviciu de la o persoana impozabila stabilita pe teritoriul comunitar, societatea nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317  "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii". Aceasta inregistrare  trebuie efectuata numai de catre persoana impozabila care se afla in regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, care nu este deja inregistrata in scopuri de TVA. Astfel, nu este relevant faptul ca valoarea serviciului primit este sub 10.000 euro.

Pentru acest serviciu primit, beneficiarul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal in Romania datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece este obligat la plata TVA conform prevederilor art. 307 alin. (2). 

Aplicarea regimului de taxare inversa se efectueaza asupra unei baze de impozitare al carei echivalent in lei se determina prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul extern. Operatiunea trebuie evidentiata din punct de vedere fiscal, atat in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426, cat si in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427. Sumele astfel evidentiate se raporteaza prin:
 
a) decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:       
• la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)", cu report la randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)";
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;
• randul 20, cu reportarea sumei la randul 20.1
Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426.
 
b) declaratia recapitulativa cod  390 VIES, cu simbolul S.

Deci, raportarea informativa prin declaratia cod 390 VIES poate fi efectuata in baza codului de TVA obtinut in baza prevederilor art. 316, fara a mai fi necesare alte formalitati de inregistrare fiscala din punct de vedere al TVA.

In ceea ce priveste perioada fiscala de raportare, beneficiarul din Romania nu trebuie sa modifice perioada fiscala din trimestru in luna calendaristica deoarece aceasta obligatie intervine doar in cazul efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri, indiferent de valoarea acesteia, fara a interveni in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 322 "Perioada fiscala" alin. (7)  din Codul fiscal: "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:..".
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de servicii. Cod special de TVA si depunere D3890":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016