keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Livrare intracomunitara de bunuri: Procedura pentru comercializare in UE, fara TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: regim tva, livrare intracomunitara, cod fiscal

Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze o companie romaneasca platitoare de TVA pentru a putea vinde marfa in UE fara TVA? Aceasta este una dintre intrebarile care-si va gasi raspuns datorita unui specialist de-ai nostri!

O compania platitoare de TVA cu cifra de afaceri de 180.000 euro doreste sa factureze unui client din Germania piese auto. In aceste conditii trebuie sa se mai inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) pentru a putea factura fara TVA? 
 

Raspunsul specialistului

Incepand cu anul 2017, nu mai este necesara inscrierea in ROI, fiind suficient codul de inregistrare in scop de TVA al societatii dvs, pentru efectuarea livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii intracomunitare.
Livrarea intracomunitara de bunuri reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul art. 270 alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora potrivit prevederilor art.270 alin.(9) din Codul fiscal.
 
Conform  prevederilor art.294 alin. (2)  lit. a) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile  fiscale din alt stat membru.
 
Potrivit alin (3), prin ordin al ministrului finantelor publice se stabilesc, acolo unde este cazul, documentele necesare pentru a justifica scutirea de taxa pentru operatiunile prevtzute la alin. (1) si (2) si, dupt caz, procedura si conditiile care trebuie indeplinite pentru aplicarea scutirii de taxa.
 
Conform prevederilor de la art. 10 alin. (1) din OMFP 103/2016 scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri, se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a)factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b)documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz;
c)orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
 
Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu permit operatorilor economici sa fie in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
Prin urmare, daca societatea din UE comunica un cod valid de TVA iar bunurile sunt transportate din Romania in alt stat membru si compania detine o dovada in aceste sens, indiferent in sarcina cui este transportul, factura se emite in regim de scutire de TVA, cu drept de deducere.

Prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
 
Operatiunea nu este impozabila in Romania, ci la beneficiar.
In decontul de TVA (cod 300), factura se declara la rd. 1, iar in declaratia 390 cu cod L.
Factura va purta mentiunea: "neimpozabil in Romania" sau "taxare inversa la beneficiar".

Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016