Tags: campanie de promovare, tva, servicii intracomunitare
Care sunt situatiile in care persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal? Despre acest subiect va vorbi unul dintre specialistii nostri, in cele ce urmeaza.
"O societate care are ca obiect de activitate activitati medicale, pentru care nu are obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA, doreste sa faca o companie de promovare pe GOOGLE. Inainte de achizitia acestor servicii intracomunitare pe cale electronica are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art 317, alin.1, lit. c)?"
Unul dintre specialistii
Portal Codul Fiscal arata ca persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal in urmatoarele cazuri:
b) presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului din alt stat membru este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
c) achizitioneaza un serviciu de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
d) livrari intracomunitare de bunuri realizate de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agricultori.
Chiar daca desfasurati activitati scutite de TVA in temeiul art. 292 alin. 1 lit. b din Codul fiscal, cabinetul medical (societate care are ca obiect de activitate activitati medicale) este considerat persoana impozabila din punct de vedere al TVA conform art. 269 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.
In aceste conditii, achizitia serviciilor de reclama de la Google reprezinta achizitii intracomunitare de servicii pentru care cabinetul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. c din Codul fiscal ( cod fiscal special pentru operatiuni intracomunitare).
In concluzie, cabinetul este obligat sa solicite codul special de TVA inainte de achizitia serviciilor intracomunitare si sa achite TVA pentru achizitiile efectuate in baza decontului special de TVA 301.
In cazul in care persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal si nu solicita inregistrarea, atunci organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
In vederea inregistrarii in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, contribuabilii trebuie sa depuna formularul 091 – Declaratie de inregistrare in scop de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii. Acest formular va fi insotit si de alte documente cerute de organul fiscal pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal trebuie sa depuna declaratia recapitulativa (formular 390) pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei.
Factura de la furnizor, care nu va mai contine TVA pentru ca i-ati comunicat numarul valid de TVA:
628 = 401
- Calculati TVA: 628 = 446 valoarea facturii x 19%
- Declarati taxa in 301 si achizitia in 390
- Platiti TVA pana pe 25 ale lunii urmatoare: 446 = 5121/5311.
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Prosumator. Decont accize
Intrebare:
Suntem prosumator. Producem energie electrica pe care o facturam partial furnizorului de energie si partial facem autofactura pentru ce consumam noi. Ce cantitate de energie se declara in decontul anual 120, toata cantitatea produsa (facturata furnizorului plus cantitatea pentru consum propriu din autofactura) sau doar cantitatea pentru cosumul propriu din autofactura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune autoturism catre persoana fizica, contract leasing
Intrebare:
Am preluat o societate care avea in derulare un contract de leasing financiar pentru un autoturism. In luna martie firma achita valoarea leasingului, iar valoarea reziduala este facturata de societatea de leasing pe persoana fizica, mentionand ca s-a facut un contract de cesiune, iar masina a trecut in proprietatea persoanei fizice. Exista o factura facuta de firma de leasing catre o persoana fizica cu valoarea reziduala. Care este monografia contabila pentru aceasta situatie, cum o...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare:
Pana la data de 01.01.2025, societatea a fost platitoare de impozit pe venit si a constituit ajustari pentru deprecierea creantelor pana la 31.12.2024.
Incepand cu data de 01.01.2025, devine platitoare de impozit pe profit.
Situatia este urmatoarea:
Societatea, pe parcursul activitatii sale (cat timp a fost microintreprindere), a vandut marfuri catre clienti care nu au mai platit, a facturat chirii, a refacturat utilitati catre chiriasi, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligativitate ordine de deplasare pentru agentii de vanzari
Intrebare:
Pentru deductibilitatea cheltuielilor cu carburantul si a cheltuielilor de intretinere a autoturismelor utilizate in activitatea de prospectare si vanzari se intocmesc foi de parcurs lunare sub forma foilor de activitate zilnica (FAZ). Mai este necesara intocmirea de ordine de deplasare pentru deplasarile in afara localitatilor in situatiile in care deplasarea se realizeaza in aceeasi zi (nu se depasesc 12 ore)? Sau utilizarea acestora ar avea doar scop intern pentru verificarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS PFA si salariat
Intrebare:
Avem doua situatii:
1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in 2024 in valoare de 15400 lei si cheltuieli in valoare de 12700 lei pentru care s-a calculat impozit de 10% * 2700 lei = 270 lei.
2. un PFA - sistem real, detinut de un salariat cu contract de munca de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in valoare de 200 lei -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare teren persoana fizica. Calitatea de persoana impozabila pentru TVA
Intrebare:
In situatia in care mai multi proprietari persoane fizice (neplatitoare de tva) ai unui teren doresc sa il vanda unui dezvoltator imobiliar, cum vor proceda in urmatoarele situatii in ceea ce priveste TVA:
1. o singura vanzare a intregului teren actual arabil intravilan, dar suma care ii revine fiecarui proprietar ar fi peste 300.000 ron
2. o singura vanzare a intregului teren daca acesta ar deveni teren construibil, daca suma care ii revine fiecarui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<