Tags: campanie de promovare, tva, servicii intracomunitare
Care sunt situatiile in care persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal? Despre acest subiect va vorbi unul dintre specialistii nostri, in cele ce urmeaza.
"O societate care are ca obiect de activitate activitati medicale, pentru care nu are obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA, doreste sa faca o companie de promovare pe GOOGLE. Inainte de achizitia acestor servicii intracomunitare pe cale electronica are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art 317, alin.1, lit. c)?"
Unul dintre specialistii
Portal Codul Fiscal arata ca persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal in urmatoarele cazuri:
b) presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului din alt stat membru este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
c) achizitioneaza un serviciu de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
d) livrari intracomunitare de bunuri realizate de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agricultori.
Chiar daca desfasurati activitati scutite de TVA in temeiul art. 292 alin. 1 lit. b din Codul fiscal, cabinetul medical (societate care are ca obiect de activitate activitati medicale) este considerat persoana impozabila din punct de vedere al TVA conform art. 269 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.
In aceste conditii, achizitia serviciilor de reclama de la Google reprezinta achizitii intracomunitare de servicii pentru care cabinetul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. c din Codul fiscal ( cod fiscal special pentru operatiuni intracomunitare).
In concluzie, cabinetul este obligat sa solicite codul special de TVA inainte de achizitia serviciilor intracomunitare si sa achite TVA pentru achizitiile efectuate in baza decontului special de TVA 301.
In cazul in care persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal si nu solicita inregistrarea, atunci organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
In vederea inregistrarii in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, contribuabilii trebuie sa depuna formularul 091 – Declaratie de inregistrare in scop de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii. Acest formular va fi insotit si de alte documente cerute de organul fiscal pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal trebuie sa depuna declaratia recapitulativa (formular 390) pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei.
Factura de la furnizor, care nu va mai contine TVA pentru ca i-ati comunicat numarul valid de TVA:
628 = 401
- Calculati TVA: 628 = 446 valoarea facturii x 19%
- Declarati taxa in 301 si achizitia in 390
- Platiti TVA pana pe 25 ale lunii urmatoare: 446 = 5121/5311.
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Consecinte ale incetarii contractului individual de munca
Intrebare:
In perioada 01-31 iulie 2025 un angajat este in concediu medical suportat de CCI. In data de 09.07.2025 prezinta decizia de pensionare pentru limita de varsta (a implinit 60 de ani si indeplineste conditiile de pensionare) , data emiterii deciziei de pensionare 02.07.2025. Data emiterii deciziei de desfacere CIM nu poate sa fie decat 09.07.2025, dar cu ce data trebuie incetat CIM-ul ? In cazul in care data incetarii este 02.07.2025 nu respect termenul de depunere al Revisalului, iar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratament contabil si fiscal inchiriere loc parcare
Intrebare:
O microintreprindere, platitoare de tva, care desfasoara activitate de cazare turisti, a inchiriat de la o alta societate (platitoare de tva) o parcare din apropiere, pentru a servi clientilor hotelului.
1. Aceasta parcare trebuie inregistrata ca si punct de lucru la ONRC si ANAF?
2. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestor cheltuieli si d.p.d.v al TVA ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lucrari de constructii in regie proprie
Intrebare:
Societatea noastra a executat lucrari in regie proprie la o caldire detinuta de ea, sunt lucrari de constructii, doar o parte din lucrari. Inca cladirea nu este finalizata. Am vrea sa inregistram in Imobilizari in curs de executie sumele executate pana la acest moment. Pentru aceasta o sa facem un deviz de lucrari ce o sa cuprinda materiale, manopera, indirecte, etc. exact ca si cum am face lucrarea pentru altcineva si o sa facem nota 231 = 722 cu suma fara TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura din Ungaria cu tva
Intrebare:
Am primit o factura din Ungaria cu marfa, pe catre este trecut numele firmei noastre, adresa dar nu au trecut CUI, factura contine TVA!
Am luat legatura cu firma din Ungaria sa ne modifice factura dar ne-a spus ca trebui sa trimitem marfa inapoi, sa ne faca storno si apoi factureaza corect si ne trimit marfa, produsele primite s-au folosit, nu mai putem trimite marfa!
Se poate inregistra in contabilitate aceasta factura?
Ce pot face cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<