Tags: campanie de promovare, tva, servicii intracomunitare
Care sunt situatiile in care persoanele impozabile cu sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal? Despre acest subiect va vorbi unul dintre specialistii nostri, in cele ce urmeaza.
"O societate care are ca obiect de activitate activitati medicale, pentru care nu are obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA, doreste sa faca o companie de promovare pe GOOGLE. Inainte de achizitia acestor servicii intracomunitare pe cale electronica are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art 317, alin.1, lit. c)?"
Unul dintre specialistii
Portal Codul Fiscal arata ca persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal in urmatoarele cazuri:
b) presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului din alt stat membru este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
c) achizitioneaza un serviciu de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal;
d) livrari intracomunitare de bunuri realizate de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agricultori.
Chiar daca desfasurati activitati scutite de TVA in temeiul art. 292 alin. 1 lit. b din Codul fiscal, cabinetul medical (societate care are ca obiect de activitate activitati medicale) este considerat persoana impozabila din punct de vedere al TVA conform art. 269 alin. 1 si 2 din Codul fiscal.
In aceste conditii, achizitia serviciilor de reclama de la Google reprezinta achizitii intracomunitare de servicii pentru care cabinetul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. 1 lit. c din Codul fiscal ( cod fiscal special pentru operatiuni intracomunitare).
In concluzie, cabinetul este obligat sa solicite codul special de TVA inainte de achizitia serviciilor intracomunitare si sa achite TVA pentru achizitiile efectuate in baza decontului special de TVA 301.
In cazul in care persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal si nu solicita inregistrarea, atunci organele fiscale competente vor inregistra persoana respectiva din oficiu.
In vederea inregistrarii in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, contribuabilii trebuie sa depuna formularul 091 – Declaratie de inregistrare in scop de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii. Acest formular va fi insotit si de alte documente cerute de organul fiscal pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal trebuie sa depuna declaratia recapitulativa (formular 390) pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei.
Factura de la furnizor, care nu va mai contine TVA pentru ca i-ati comunicat numarul valid de TVA:
628 = 401
- Calculati TVA: 628 = 446 valoarea facturii x 19%
- Declarati taxa in 301 si achizitia in 390
- Platiti TVA pana pe 25 ale lunii urmatoare: 446 = 5121/5311.
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<