keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Modificarea cu intarziere a perioadei fiscale de raportare TVA - Procedura depunerii deconturilor lunare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iun. 2019 Exclusiv
Tags: decontare tva, d390, raportare tva

Firma X a inregistrat o achizitie intracomunitara in luna ianuarie 2019, pentru care a fost depus D390 R in 07.06.2019 si D092 Declaratia de mentiuni in scopuri de TVA, depusa cu intarziere. A fost depus D300 pentru Trim I 2019. Ce alte documente trebuiesc depuse la ANAF pentru corectie TVA? - intreaba unul dintre cititorii nostri.

"Conform Ordin 169/2019, dupa inregistrarea D 092 se pot depune online D 300 pentru lunile ianuarie 2019, februarie si aprilie 2019. Pentru luna martie cum se procedeaza avanf in vedere ca a fost depus D300 la trim I 2019? Ce documente trebuiesc intocmite si ce trebuie sa cuprinda dosarul care se va depune la ANAF pentru corectie luna martie 2019?"

Redam in continuare raspunsul complet oferit de specialist la toate intrebarile formulate de cititorul nostru.
 

Raspunsul specialistului


Desi nu ati precizat, consider ca in luna ianuarie 2019 persoana impozabila, inregistrata in scopuri in regim normal, avand drept perioada fiscala de raportare trimestrul calendaristic, a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, fara a fi efectuat  o achizitie intracomunitara de servicii. In acest context, de retinut este faptul ca persoana impozabila este obligata sa modifice perioada fiscala de raportare, din trimestru, in luna calendaristica,  conform prevederilor art. 322 alin. (7), doar in situatia in care a efectuat o achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania " (7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu: 

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru; …….. "
 
Astfel, formularul cod 092 "Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania "  trebuia depus la organul fiscal competent pana pe data de 7 a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri (7 februarie 2019 corespunzator celor 5 zile lucratoare). In acest caz, perioada fiscala este luna calendaristica incepand cu  ianuarie 2019.  
 
Concomitent cu formularul cod 092, la organul fiscal competent trebuia depus si formularului cod 010 denumit  “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod 14.13.01.10.11/1”, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.   3725 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal. Formularul, bifat drept "Declaratie de mentiuni " la sectiunea  I "FELUL DECLARATIEI" se completeaza la sectiunea  " V. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL" pct. 1. "Taxa pe valoarea adaugata" subpunct 1.11. "Perioada fiscala" (1.11.1. Lunara). 
 
Obligatia modificarii perioadei fiscale din trimestru in luna calendaristica este reglementata si prin O.P.A.N.A.F. nr.  169  din 30 ianuarie 2019 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare. Astfel, urmare depunerii in luna iunie 2019  la organul fiscal a formularului cod 092 si a formularului cod 010 " Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod 14.13.01.10.11/1" prin care s-a bifat luna ca perioada fiscala de raportare, persoana impozabila va  figura  in vectorul fiscal cu perioda fiscala luna calendaristica incepand cu luna ianuarie 2019.

Astfel,  persoana impozabila trebuie sa depuna un decont distinct de TVA cod 300 pentru luna ianuarie, februarie si martie 2019, fara a lua in considerare faptul ca a transmis anterior decontul de TVA cod 300 pentru trimestrul I 2019. Daca modificarea privind vectorul fiscal a fost efectuata de catre organul fiscal competent cele 3 deconturi distincte de TVA vor fi preluate in baza de date, iar  informatiile transmise prin decontul de TVA cod 300  aferent trimestrului I 2019, depus anterior lunii iunie 2019,  nu vor fi preluate in baza de date, respective in fisa sintetica pe platitor (f.s.p.).  Daca in trimestrul I 2019, s-a datorat TVA de plata, iar persoana impozabila a virat suma respectiva pana pe data de 25 aprilie 2019, suma platita va stinge obligatiile de plata aferente fiecarei luni calendaristice ianuarie, februarie si martie 2019, raportate prin fiecare decont de TVA. Programul informatic al A.N.A.F. va calcula, automat, prin f.s.p., accesoriile si penalitatile aferente. Astfel, pentru decontul aferent trimestrului I 2019, transmis pana pe data de 25 aprilie 2019, nu trebuie sa intocmiti anumite formalitati deoarece sistemul de evidenta al A.N.A.F. nu il va prelua in baza de date, dupa operarea modificarii perioadei fiscale de raportare in vectorul fiscal.
 
Pentru delimitarea corecta a operatiunilor efectuate in fiecare perioada fiscala, trebuie sa intocmiti jurnale de TVA (jurnalul pentru cumparari si jurnalul pentru cumparari) pentru fiecare luna calendaristica.  Jurnalul trebuie intocmit si pentru luna aprilie 2019 in vederea depunerii decontului de TVA cod 300 si pentru aceasta perioada fiscala de raportare. 

In ceea ce priveste declaratia recapitulativa cod 390, persoana impozabila trebuie sa completeze si sa transmita declaratia pentru fiecare luna calendaristica in care s-au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si servicii, eventual livrari intracomunitare de bunuri sau prestari intracomunitare de servicii.  Aceiasi obligatie lunara de raportare intervine si in cazul declaratiei informative cod 394. 
 
In alta ordine de idei, dupa ce aveti certitudinea ca modificarile au fost operate in vectorul fiscal de catre organul fiscal competent si dupa ce au fost transmise deconturile de TVA pentru fiecare luna calendaristica (ianuarie, februarie, martie si aprilie 2019), este recomandabil sa solicitati, eventual prin SPV, fisa sintetica pe platitor (f.s.p.) pentru a verifica:
- modul de operare a decontului de TVA cod 300 pentru trimestrul I 2019, transmis electronic;
- daca este cazul, preluarea ordinului  de plata pentru  suma TVA aferenta trimestrului I 2019;
- preluarea deconturilor lunare de TVA transmise electronic (ianuarie, februarie, martie si aprilie 2019);
- daca este cazul, modul de stingere al obligatiei de plata TVA aferente fiecarei luni (ianuarie, februarie, martie si aprilie 2019), cu suma TVA platita pentru trimestrul I 2019.  
  
Sanctiunile prevazute pentru  depunerea cu intarziere a  declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale, inclusiv pentru deconturile de TVA, intra sub incidenta Legii prevenirii 270/2017.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016