Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raportare TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2016 Exclusiv
Tags: factura, raportare tva, decont tva, codul fiscal, facturi, furnizor, intarziere

In analiza de mai jos discutam despre o firma care a primit cu intarziere patru facturi apartinand lunii decembrie 2015 cu cota de TVA de 24%. Livrarea bunurilor de catre furnizor a avut loc in luna decembrie 2015. S-au inregistrat aceste facturi in luna ianuarie 2016 cu cota de 24%. Stabilim daca aceste facturi se trec in decontul de TVA pe randul 30 si daca se inscriu cu o cota 24% sau 20%, diferenta fiind o cheltuiala nedeductibila.

Facturile primite cu cota de TVA de 24% aferente lunii decembrie 2015 se inscriu in decontul de TVA la rubric Regularizari – cu cota de 24% , TVA-ul fiind integral deductibil. Nu se considera diferenta de cota nedeductibila (nici TVA –ul nici cheltuiala aferenta).

Aveti dreptul de a deduce si a inscrie in Decontul de TVA facturi mai vechi conform art 301 alin.2 si 3
din Codul fiscal, fara a notiifca orgnaul fiscal, pentru documente care nu sunt mai vechi de 3 ani.

Redam mai jos prevederile legale:

"2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 299, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.

Prin exceptie, in cazul in care pe perioada inspectiei fiscale la furnizori organul fiscal a stabilit TVA colectata pentru anumite operatiuni efectuate in perioada supusa inspectiei fiscale, beneficiarul respectivelor operatiuni are dreptul sa deduca taxa inscrisa in factura de corectie emisa de furnizor chiar daca termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale s-a implinit. In acest caz, dreptul de deducere poate fi exercitat in cel mult un an de la data primirii facturii de corectie, sub sanctiunea decaderii.


(3) Prin normele metodologice se precizeaza conditiile necesare aplicarii prevederilor alin. (2), pentru situatia in care dreptul de deducere este exercitat dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere.”

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raportare TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]