Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Valabil la 19.08.2011 In ceea ce priveste regimul TVA aplicat in situatia de depasire a plafonului, trebuie amintit ca dispozitiile difera in functie de sumele stabilite in ceea ce priveste acest
Valabil la 19.08.2011
In ceea ce priveste regimul TVA aplicat in situatia de depasire a plafonului, trebuie amintit ca dispozitiile difera in functie de sumele stabilite in ceea ce priveste acest plafon. Astfel, pentru ilustrarea situatiei in care este depasit plafonul de 100.000 euro este ales cazul unei societati platitoare de TVA cu o perioada de raportare a TVA trimestriala. Pe parcursul trimestrului al doilea al acestui an a fost depasit plafonul de 100.000 euro. Intocmeste societatea in cauza, incepand cu luna iulie, declaratia TVA lunar? In plus, ce alte declaratii vor mai fi intocmite in aceasta privinta?
Mai intai, trebuie precizat ca societatea va deveni platitoare de TVA lunar din anul urmator celui de depasire a plafonului de 100.000 euro, conform art 1561 din Codul fiscal.
"(1) Perioada fiscala este luna calendaristica.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 132 si 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
(5) Daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul prevazut la alin. (2), in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica, conform alin. (1). Daca aceasta cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(6) Persoana impozabila care, potrivit alin. (2) si (5), are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent.
Normele moetodologice de aplicare a acestui articol prevad urmatoarele:
"80. (1) in sensul art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal, in orice situatie, echivalentul in lei al plafonului de 100.000 de euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 1561 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal".
In consecinta, pana la data de 25 ianuarie 2012 - societatea trebuie sa depuna Declaratia 010 prin care va solicita schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica, in care va inscrie cifra de afaceri realizata la 31.12.2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: Ce reguli respectam privind depunerea formularului 221?Ce tratament fiscal aplicam pentru mijloace fixe cu o valoare de intrare sub 2.500 lei?Tratamentul TVA aplicat facturilor de leasing. Monografie contabilaTVA - Inregistrarea contabila a achizitiei unui imobil cu plata in ratePrestari servicii in zona libera. Sunt scutite de TVA?Ultimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Constructie speciala. Lamuriri privind declaratiile si termenele aferenteTrecerea de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul pe profit. Declaratii necesareFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVADeclaratii fiscale 2011Ce declaratii fiscale au termen in decembrie 2014?Ultimele articole
In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Formularul 010 trebuie depus de firme la ANAF ori de cate ori se modifica datele declarate anteriorSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileProcedura de dizolvare - lichidare si radiere in cazul microinteprinderilor. Dividende bilant interimarRegimul dividendelor primite de o societate romaneasca de la filiala din strainatateArticole similare
RAPORTARE TVA si decont 300. Cum procedam cu facturile primite cu intarziere?Import de bunuri sau achizitie intracomunitara. Modificarea perioadei fiscale de RAPORTARE TVAEroare privind anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale exista?Studiu de caz: Perioada de RAPORTARE TVA si depasirea plafonului de 100.000 euro in cursul anuluiRevenire la trimestru ca perioada fiscala de RAPORTARE TVA. Formulare necesare si termen limitaUltimele articole
Regularizare sau prescriere TVA de rambursat reportata prin decontul de TVA cod 300Modificarea cu intarziere a perioadei fiscale de RAPORTARE TVA - Procedura depunerii deconturilor lunare de TVAPerioada fiscala TVA trimestrul caledaristic. Conditii microintreprindereAchizitii intracomunitare de servicii. Cod special de TVA si depunere D3890Organizare cursuri de specializare. Tratament fiscal TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"