Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal este reglementata la art. 316 din Codul fiscal.
Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv 300.000 lei, cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de 300.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 300.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa; d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3).
Aceste prevederi nu sunt aplicabile persoanei tratate ca persoana impozabila numai pentru ca efectueaza ocazional livrari intracomunitare de mijloace de transport noi.
Plafon TVA
Plafonul de TVA valabil este prevazut la art. 310 din Codul fiscal si are valoarea de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei.
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri TVA
In acest articol vom prezenta o speta utila cu privire la o societate care a depasit plafonul de 300.000 lei pentru TVA, in luna septembrie. De la ce data devine platitoare de TVA si care este termenul de depunere a declaratiei 700?
Raspuns:
Conform art. 310 alin. (6) din Codul fiscal:

Cartea Verde a Contabilitatii

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
(6)persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) 300.000 lei, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.
Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316.
Aceasta lucrare explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA! Contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TA. Detalii AICI»
Astfel, daca societatea depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei in luna septembrie 2024, aceasta trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, pana la data de 10 octombrie 2024. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va depune declaratia 010/D700 insotita de arhiva zip cu documente justificative (balanta de verificare).
Societatea va fi inregistrata in scopuri de TVA incepand cu data de 01 noiembrie. Aceasta va aplica regimul special de scutire pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal si pct. 88 alin. (1) lit. c) din Normele de aplicare:
88. (1) In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 316 alin. (1), (2), (4) sau (6) din Codul fiscal ori opteaza pentru inregistrare conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal,
Aceasta lucrare explica incredibil de clar INTREAGA legislatie pe TVA! Contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TA. Detalii AICI»
c) prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea, in cazurile prevazute la art. 316 alin. (1) lit. b) si c) din Codul fiscal;
Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
DEPASIRE PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVADEPASIRE PLAFON TVA la incasare. Trecerea la impozit pe profitDEPASIRE PLAFON TVA. Ce implicatii fiscale apar?OG pentru modificarea Codului fiscal: regimul special de scutire TVA pentru intreprinderi miciAnulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?Ultimele articole
DEPASIRE PLAFON TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVACe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatiiDepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Articole similare
Achizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de cazRambursarea TVA in martie si modul de anulare a codului de TVA. Important pentru a nu pierde sumele de rambursatFacturi primite de la persoane juridice din UE. Tratament TVAFurnizor cu cod TVA anulat din oficiu. Corectarea erorilor contabileTranzactii intracomunitare. INREGISTRARE IN SCOPURI DE TVA. Cum procedam?Ultimele articole
Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utilePerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"