Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA neplatitoare de TVA. Depasire plafon TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: pfa neplatitoare tva, codul fiscal, depasire plafon, decont tva

Analizam mai jos cazul unui PFA care nu plateste TVA in Romania si neinregistrat in ROI care scrie articole de presa pentru o firma din Germania, inregistrata in ROI si platitoare de TVA. Societatea straina primeste din Romania facturi fara TVA. Vom stabili daca firma din Germania are obligatia platii TVA pentru facturile pe care le plateste PFA-ului si daca persoana fizica autorizata poate ramane neplatitor de TVA pana la depasirea sumei de 65.000 euro.



Solutia consultantului:

Chiar daca nu ati realizat o cifra de afaceri de 65.000 euro cu un echivalent de 220.000 lei, aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA doar pentru raportarea acestor operatiuni realizate. Ca urmare a inregistrarii in scopuri de TVA se obtine un cod precedat de simbolul RO. Aceasta inregistrare nu va transforma in platitor de TVA in regim normal.

Codul de inregistrare primit doar pentru serviciile intracomunitare prestate nu se utilizeaza la emiterea facturilor pentru operatiuni economice desfasurate in interiorul tarii catre beneficiari stabiliti pe teritoriul Romaniei.

Inregistrarea se efectueaza  prin depunerea declaratiei cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" , cod MFP 14.13.01.10.11/a. reglementat prin OMFP 7/2010.

Aceasta declaratie de inregistrare in scopuri de TVA cod 091 se completeaza prin bifarea casetei corespunzatoare naturii operatiunii care urmeaza a se efectua, astfel:
 
1)    inregistrare prin depasirea plafonului de achizitii  intracomunitare;                 
2)    inregistrare pentru prestari de servicii care au locul in  alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din  legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din Codul fiscal;                    
3)    inregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care  beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal ;        
4)    inregistrare prin optiune pentru achizitii intracomunitare,  conform art. 126 alin. (6) din Codul fiscal.    

In situatia prezentata, PFA bifeaza caseta nr. 2.

Codul de inregistrare obtinut in urma inregistrarii fiscale prin declaratia cod 091 trebuie comunicat beneficiarului din statul membru care aplica in statul sau  regimul de taxare inversa pentru impozitarea serviciului.  Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa raporteze  operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva nr. 8/2008 a CEE.

Deci, acest cod de inregistrare obtinut in baza declaratiei cod 091 se utilizeaza doar pentru raportarea serviciilor intracomunitare prestate pentru care este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2 din Codul fiscal . Raportarea acestui tip de servicii se efectueaza  prin declaratia cod 390 VIES in vederea verificarii operatiunilor la nivel comunitar. In calitate de prestator de servicii neinregistrat in regim normal, P.F.A.-ul  nu depune decontuk  de TVA cod 300, ci doar raporteaza operatiunea prin declaratia cod 390.  

Raportarea serviciilor prin declaratia cod 390 se efectueaza doar in luna in care PFA din Romania presteaza serviciile comandate de catre partenerul stabilit pe teritoriul comunitar si numai daca operatiunile respective se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare.  
     
Pentru emiterea facturilor in cazul tranzactiilor realizate cu parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei se utilizeaza codul unic de inregistrare obtinut la constituirea PFA care nu este precedat de simbolul RO cu inscrierea mentiunii" regimul special de scutire art. 152 din Codul fiscal ".

Concomitent cu depunerea declaratiei cod 091 se depune si declaratia cod 095 "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod MFP 14.13.01.10.11/r.o.i., reglementata prin OMFP 210/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Inregistrarea fiscala prin declaratia cod 091 si declaratia cod 095 nu transforma PFA intr-o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal astfel incat sa fie obligata sa depuna decontul de TVA cod 300. Aceasta obligatie intervine numai dupa depasirea plafonului de 65.000 euro.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA neplatitoare de TVA. Depasire plafon TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016