Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avansuri incasate pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: livrari intracomunitare, decont tva, avansuri, inregistrari contabile

In analiza de mai jos, avem o societate care doreste sa incaseze un avans pentru materiale de la o firma din alt stat UE. Ambele firme sunt platitioare de TVA. Firma din Romania va face un contract prin care va incasa cateva avansuri pe parcursul a 3-4 luni dupa care va urma livrarea efectiva de materiale. Stabilim cum se declara aceste avansuri in D390 si D300 si daca se aplica taxare inversa.

Iata raspunsul specialistului:

La pct. 27 alin. (1) si pct. 95 alin. (1) din Normele metodologice, se prevede ca:

"27. (1) Pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri nu intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 283 alin. (2) din Codul fiscal. Daca persoana impozabila opteaza pentru emiterea facturii anterior faptului generator de taxa pentru livrarea intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv in cazul incasarii de avansuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii, conform art. 283 alin. (1) din Codul fiscal.

95. (1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 319 din Codul fiscal pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal."
 
Astfel, nu aveti obligatia emiterii facturii in legatura cu avansurile incasate pentru o livrare intracomunitara de bunuri.

Daca optati pentru emiterea facturilor, aceste trebuie declarate in decontul de TVA (cod 300) la rd. 1, iar in declaratia 390 cu cod L.

Inregistrarea contabila va fi: 4111=419


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avansuri incasate pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016