Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare:Am avut o achizitie si o livrare de bunuri intracomunitara in luna februarie 2011. Cand intervine exigibilitatea TVA aferenta achizitiei/livrare intracomunitare efectuate?Raspuns:Pentru o ...
Intrebare:Am avut o achizitie si o livrare de bunuri intracomunitara in luna februarie 2011. Cand intervine exigibilitatea TVA aferenta achizitiei/livrare intracomunitare efectuate?
Raspuns:
Pentru o achizitie intracomunitara de bunuri, exigibilitatea TVA intervine la data facturii emise de catre furnizor, daca factura este emisa cel mai tarziu pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea. In situatia in care factura nu a fost emisa de catre furnizor pana la aceasta data, cumparatorul din Romania este obligat sa emita autofactura.
Obligatia de plata a TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa (4426 = 4427) intervine la data exigibilitatii TVA care corespunde fie cu data emiterii facturii de catre vanzator, fie cu data emiterii autofac-turii de catre cumparator. Aceasta prevedere este reglementata in mod expres prin art. 135 din Codul fiscal denumit „Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri”.
Referitor la raportarea operatiunii in functie de exigibilitatea TVA, va recomand sa consultati cele doua exemple de la punctul 17 din Normele de aplicare ale articolului 135 „Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri”.
Pentru livrarea intracomunitara de bunuri, exigibilitatea TVA este reglementata in mod expres prin art. 1343 din Codul fiscal. Exigibilitatea TVA taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator ceea ce inseamna ca factura trebuie emisa cel mai tarziu pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea. Totusi, factura poate fi emisa si inainte de acest ter-men, caz in care exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, obligatie reglementata prin art. 155 alin. (1) din Codul fiscal. Exigibilitatea intervine la data emiterii facturii, indiferent de faptul ca factura a fost emisa pentru incasarea unui avans sau pentru contravaloarea integrala ori partiala a livrarii. Acest aspect este reglementat prin punctul 16.2 alin. (1) din Codul fiscal emis in vederea aplicarii prevederilor art. 1343 alin. (2) din Codul fiscal.
Atat in cazul unei A.I.C. cat si in cazul unei L.I.C. exigibilitatea determina perioada fiscala in care operatiunea de A.I.C. sau de L.I.C. se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 sau cod 301 si declaratia recapitulativa cod 390.
Practic, in cazul unei achizitii intracomunitare, daca furnizorul a emis factura cu o data din luna februarie 2011, operatiunea trebuia raportata pentru luna februarie 2011 prin declaratia recapitulativa cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 15 martie 2011 si decontul de TVA cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 martie 2011. Raportarea trebuia efectuata chiar daca bunurile nu au fost primite in luna februarie 2011.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
In cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, daca livrarea s-a efectuat in luna februarie, factura trebuia emisa de catre vanzator pana pe data de 15 martie 2011, dar cu o data din luna februarie 2011. In acest caz, operatiunea trebuia raportata pentru luna februarie 2011 prin declaratia recapitulativa cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 15 martie 2011 si decontul de TVA cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 martie 2011. In mod similar unei A.I.C., si in cazul unei L.I.C., raportarea are loc daca factura a fost emisa, chiar daca nu a avut loc livrarea bunurilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
TVA - Regimul special de scutire pentru intreprinderile miciCesiuneaCodul fiscal 2011 (Partea II.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011De declarat la 25 octombrieAchizitie intracomunitara cu bunuri deteriorate integral la transport. Care e tratament fiscal TVA?Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
Documentar fiscal: modificarile TVA aduse de OG nr. 15 din 2012Emiterea facturii. Care sunt conditiile pentru termenul de prescriptie?Plafon cifra de afaceri. Aplicare sistem TVA la incasareCand intervine exigibilitatea taxei potrivit noului Cod fiscal din 2016?De la 1 ianuarie 2014, TVA la incasare devine optionalUltimele articole
Facturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Examenul CECCAR 2024. Teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examenControale ANAF pe TVA. Ce documente verifica Fiscul in cazul unui control de TVAFirme care fac autofacturi pentru transporturi efectuate. Monografie contabila necesaraAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"