Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este tratamentul financiar-contabil privind reducerile comerciale acordate ulterior datei bilantului (implicatiile privind TVA si impozitul pe profit)?Raspuns:Evenimentele ulterioare datei ...
Care este tratamentul financiar-contabil privind reducerile comerciale acordate ulterior datei bilantului (implicatiile privind TVA si impozitul pe profit)?Raspuns:
Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt acele evenimente favorabile sau nefavorabile care au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru emitere.
In intelesul reglementarii contabile, autorizarea pentru emitere este acordul dat de consiliul director, consiliul de administratie sau de alta structura cu putere de decizie in companie, ce permite ca situatiile financiare sa fie supuse aprobarii de catre Adunarea Generala a Asociatilor sau Actionarilor.
Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt de doua categorii:
- evenimente ce nu indeplinesc conditia de realizare la data bilantului, iar acestea nu modifica componenta situatiilor financiare;
- evenimente ce indeplinesc conditia de realizare la data bilantului si vor modifica structura si performanta financiara a entitatii.
Reducerea comerciala este considerata un eveniment ulterior datei bilantului, ce conduce la modificarea situatiei financiare.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Examen Consultant Fiscal 2024
Exemplu:
Societatea acorda o reducere comerciala in luna aprilie 2011, inainte de aprobarea situatiilor financiare, reducerea este aferenta pentru vanzari de marfuri realizate in anul 2010. Potrivit noilor reglementari, aceasta reducere va afecta rezultatul patrimonial al anului 2010 si se va inregistra in balanta lunii decembrie, diminuand rezultatul financiar.
Pentru impozitul pe profit, vom avea fie un venit, fie o cheltuiala aferenta anului in care a fost facuta livrarea initiala. In exemplul de fata, vom afecta impozitul pe profit pentru anul 2010.
Din punctul de vedere al TVA, exigibilitatea TVA este la data facturii, conform art. 134, coroborat cu art. 138 din Codul fiscal. In exemplul nostru, este luna aprilie.
Altfel spus, atat dvs., cat si persoana de la care s-a primit reducerea veti evidentia diminuarea bazei TVA in decontul lunii aprilie.
Ca o concluzie, impozitul pe profit se regularizeaza in anul in care a fost efectuata livrarea initiala, iar TVA se regularizeaza la data emiterii facturii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"