Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Ajustare TVA pentru autovehicul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal

ProblemaUn SRL inainteaza la ONRC cererea pentru suspendarea temporara a activitatii in octombrie 2010. Pe data de 25.11.2007 cumpara un autovehicul care nu este nou si pentru care din factura de ...

Problema
Un SRL inainteaza la ONRC cererea pentru suspendarea temporara a activitatii in octombrie 2010. Pe data de 25.11.2007 cumpara un autovehicul care nu este nou si pentru care din factura de cumparare se deduce suma de 5132 lei. Am nevoie de ajutor pentru a calcula ajustarea acestui TVA pana la data de suspendare temporara a activitatii firmei. Ce inregistrari contabile sunt necesare in aceasta situatie? Durata amortizarii pentru mijlocul auto am considerat-o 5 ani.

Solutie
Deoarece durata normala de functionare a mijlocului de transport este de 5 ani, acesta se incadreaza in categoria bunurilor de capital pentru care ajustarea taxei deductibile se face in temeiul art. 149 alin. 1 lit. a din Codul fiscal .
Perioada de ajustare  este de 5 ani (art. 149 alin. 2 lit. a) si incepe cu data de 1 ianuarie 2007, anul in care mijlocul de transport a fost achizitionat (art. 149 alin. 3 lit. a).
 
Societatea fiind in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale, se considera ca bunul de capital este alocat pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere (art. 149 alin. 4 lit. a pct. 1 din Codul fiscal si pct. 54 alin. 4 din Normele metodologice), ajustarea efectuandu-se conform procedurii descrise la art. 149 alin. 5 lit. a din Codul fiscal .
 
Concret, in cazul prezentat:
-        perioada de ajustare = 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2011;
-        ajustarea trebuie sa se efectueze cu anul in care s-a produs evenimentul care a determinat-o (2010), de unde rezulta ca perioada de ajustare cuprinde perioada 2010-2011;
-        ajustarea este in favoarea statului si societatea trebuie sa restituie 2/5 din taxa dedusa initial = 5.132 lei * 2/5 = 2.052,8 lei (rotunjit 2.053 lei).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Ajustare TVA pentru autovehicul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016