Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 17 Iun. 2011ProblemaUn SRL inainteaza la ONRC cererea pentru suspendarea temporara a activitatii in octombrie 2010. Pe data de 25.11.2007 cumpara un autovehicul care nu este nou si pentru care din factura de ...
ProblemaUn SRL inainteaza la ONRC cererea pentru suspendarea temporara a activitatii in octombrie 2010. Pe data de 25.11.2007 cumpara un autovehicul care nu este nou si pentru care din factura de cumparare se deduce suma de 5132 lei. Am nevoie de ajutor pentru a calcula ajustarea acestui TVA pana la data de suspendare temporara a activitatii firmei. Ce inregistrari contabile sunt necesare in aceasta situatie? Durata amortizarii pentru mijlocul auto am considerat-o 5 ani.
Solutie
Deoarece durata normala de functionare a mijlocului de transport este de 5 ani, acesta se incadreaza in categoria bunurilor de capital pentru care ajustarea taxei deductibile se face in temeiul art. 149 alin. 1 lit. a din Codul fiscal .
Perioada de ajustare este de 5 ani (art. 149 alin. 2 lit. a) si incepe cu data de 1 ianuarie 2007, anul in care mijlocul de transport a fost achizitionat (art. 149 alin. 3 lit. a).
Societatea fiind in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata de organele fiscale, se considera ca bunul de capital este alocat pe perioada de inactivitate unei activitati fara drept de deducere (art. 149 alin. 4 lit. a pct. 1 din Codul fiscal si pct. 54 alin. 4 din Normele metodologice), ajustarea efectuandu-se conform procedurii descrise la art. 149 alin. 5 lit. a din Codul fiscal .
Concret, in cazul prezentat:
- perioada de ajustare = 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2011;
- ajustarea trebuie sa se efectueze cu anul in care s-a produs evenimentul care a determinat-o (2010), de unde rezulta ca perioada de ajustare cuprinde perioada 2010-2011;
- ajustarea este in favoarea statului si societatea trebuie sa restituie 2/5 din taxa dedusa initial = 5.132 lei * 2/5 = 2.052,8 lei (rotunjit 2.053 lei).
Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Ajustare TVA pentru autovehicul":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Caz practic privind leasingul operationalModificari Codul Fiscal 2012: Titlul III Impozitul pe venitExigibilitatea si sistemul TVA la incasare. Analiza celor mai recente modificariCompletarea Declaratiei 394. Noi informatii actualizateCe obligatii fiscale are boss-ul?Ultimele articole
Ministerul Muncii modifica normele metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salarialeProcedura de conectare a caselor de marcat la ANAF a devenit operationala. Care sunt termenele limita pentru contribuabili?HoReCa ar putea beneficia de un nou ajutor de stat! Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteAu fost publicate Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR (Hotararea 423/2021)
Mai multe articole despre tva
Articole similare
Livrari si achizitii intracomunitare. Persoane neinscrise in Registrul operatorilor intracomunitari. TVAMarfuri lipsa din gestiune neimputabile. Cum ajustam TVA-ul si cum inregistram in contabilitate?Amortizare mijloace fixe neutilizateVanzare mijloc fix catre asociat si resituirea creditarii societatiiStudiu de caz: Casare utilaj primit gratuit de la un partener intracomunitarUltimele articole
Microintreprinderi. Se mai acorda bonificatie de 10% pentru plata la termen a impozitului in trim. I 2021?Completarea Declaratiei 112 si veniturile exceptate de la plata CAS. ConditiiTeambuilding. Tratament fiscal al cheltuielilor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorVenituri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"