Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom stabili mai jos in ce masura se platesc contributii sociale pentru veniturilor obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari?
Raspuns oferit de ANAF:
Conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent platitorii de venituri, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.
Potrivit art. 296^21 alin. 1 lit (f) din Codul fiscal, aceste persoane fizice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. in conformitate cu prevederile art. 296^24 alin. (5^1) din Codul fiscal, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.
De asemenea, potrivit art. 296^24 alin. (5^2) din acelasi cod, prin exceptie de la prevederile alin. (5^1), platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de agent.
Prevederile art. 296^24 alin. (5^2) din Codul fiscal se aplica numai in cazul veniturilor realizate in baza contractelor de agent reglementate prin legi speciale, altele decat Codul civil, astfel cum este cazul contractelor de agent prevazute de Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.
Fata de cele ce preced, platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira contributiile sociale pentru veniturile obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari, atit in cazul persoanelor inregistrate fiscal, cat si in cazul celor care nu sunt inregistrate fiscal.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Baza legala: Legea nr 571 / 2003, cu modificarile si completarile ulterioare articolul art. 296^24 alin. (5), (5^2)
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contributii sociale aferente veniturilor in cazul unui contract de agentArticole similare
Transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor si imobilelor. Taxe si procedura in 2016Obtinere venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului. Cum va completa Declaratia 200 intreprinzatorul individual?Depune la timp Declaratia 200. Se apropie termenul limitaNu aveti voie sa desfasurati alte activitati impozitate daca primiti indemnizatie crestere copilAnaliza zilei: Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200Ultimele articole
Atentie la termenul de declarare si plata obligatiilor fiscale in decembrieCine depune declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania?Ghid CAS pentru cei care obtin venituri din activitati independente si alte venituriZoom fiscal: Veniturile din profesii liberale din RomaniaDesfasurarea in Romania de activitati economice. Care e regimul fiscal al strainilor in Romania?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"