Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza zilei: Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 30 Mai. 2017 Exclusiv
Tags: venituri activitati independente, cheltuieli deductibile, declaratia 200

Persoanele fizice care au realizat in anul 2016, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente impuse in sistem real au obligatia depunerii formularului 200 - Declaratie privind veniturile realizate din Romania pana la data de 25 mai 2017.

Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, pe baza regulilor (venituri impozabile/cheltuieli deductibile) prevazute la art. 68 din Codul fiscal. Cota de impunere este de 16%.
 
Dintre contributiile sociale, persoanele fizice autorizate datoreaza obligatoriu contributia de asigurari sociale, cu anumite exceptii prevazute de Codul fiscal si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru care nu sunt prevazute exceptii, Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate precum si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale sunt facultative pentru persoanele fizice autorizate. 
 
In declaratia 200, in sectiunea B – Date privind venitul/castigul net anual persoanele fizice inscriu:
1.  venitul brut – determinat potrivit art. 68 din Codul fiscal.
Venitul brut cuprinde: 
- sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii; 
- veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
- castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii; 
- veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana; 
- veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta; 
- veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi. 
 
2. Cheltuielile deductibile conform art. 68 din Codul fiscal, exclusiv contributiile sociale obligatorii.
 
Cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de catre contribuabil sunt deductibile in limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, indiferent daca activitatea se desfasoara individual si/sau intr-o forma de asociere insa deducerea acestora se efectueaza de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75 din Codul fiscal. 
 
Astfel, la completarea randului 2 din sectiunea B a declaratiei 200 persoanele fizice nu includ in cheltuielile deductibile cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii.Acestea se deduc de catre organul fiscal. Pe baza datelor declarate in formularul 200 organul fiscal competent are obligatia recalcularii venitului net anual/pierderii nete anuale  prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V din Codul fiscal - Contributii sociale obligatorii. 
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza zilei: Declararea veniturilor din activitati independente realizate in anul 2016. Atentie la completarea Formularului 200":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016