Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributii sociale aferente veniturilor in cazul unui contract de agent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: contributii sociale, contract agent, venituri activitati independente

Vom stabili mai jos in ce masura se platesc contributii sociale pentru veniturilor obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari?



Raspuns oferit de ANAF:

Conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent platitorii de venituri, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.

Potrivit art. 296^21 alin. 1 lit (f) din Codul fiscal, aceste persoane fizice au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte. in conformitate cu prevederile art. 296^24 alin. (5^1) din Codul fiscal, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.

De asemenea, potrivit art. 296^24 alin. (5^2) din acelasi cod, prin exceptie de la prevederile alin. (5^1), platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in baza contractelor de agent.

Prevederile art. 296^24 alin. (5^2) din Codul fiscal se aplica numai in cazul veniturilor realizate in baza contractelor de agent reglementate prin legi speciale, altele decat Codul civil, astfel cum este cazul contractelor de agent prevazute de Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.

Fata de cele ce preced, platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira contributiile sociale pentru veniturile obtinute de o persoana fizica in baza contractelor de agent de asigurari, atit in cazul persoanelor inregistrate fiscal, cat si in cazul celor care nu sunt inregistrate fiscal.

Baza legala: Legea nr 571 / 2003, cu modificarile si completarile ulterioare articolul art. 296^24 alin. (5), (5^2)


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributii sociale aferente veniturilor in cazul unui contract de agent":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016