keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum procedam daca avem pe stoc marfa defecta? Trebuie colectata si TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: furnizor, marfa defecta, tva, cheltuiala nedeductibila

Intrebare: Sa presupunem c avem pe stocul de marfa un depozit cu marfa defecta, neimputabila. Cum poate fi scoasa de pe stoc? Este cheltuiala nedeductibila? Trebuie colectata si TVA?

Raspuns:  In primul rand, ar trebui sa va adresati furnizorului in masura in care bunurile respective se mai afla in perioada de garantie. In acest caz, furnizorul este obligat sa inlocuiasca pe cheltuiala sa bunurile defecte sau sa va restituie contravaloarea acestora in situatia in care nu mai are posibilitatea sa va livreze bunuri identice, pentru inlocuirea celor defecte. Vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii existenta la momentul cand au fost livrate produsele.
 
In al doilea rand, ar trebui sa analizati in ce masura bunurile pot fi remediate in regie proprie sau apeland la terti.
 
In al treilea rand, daca nu va incadrati in niciuna din cele doua situatii posibile, mentionate anterior, scoaterea din gestiune poate fi  efectuata  cu ocazia inventarierii anuale. in acest caz,  comisia de inventariere  consemneaza, pe liste separate, cantitatea bunurilor defecte, identifica natura defectelor, cauzele defectarii produselor  si propune masuri de scoatere din functiune. in urma analizei effectuate, conducatorul firmei decide daca valoarea bunurilor este imputabila sau poate fi inregistrata pe cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.
 
Un defect  de calitate nu pot fi asimilat cu degradarea calitativa a unui bun,  astfel incat scoaterea acestora din gestiune sa nu fie considerata operatiune  asimilata unei livrari de bunuri in baza prevederilor articolului  128 alineatul 8 litera b) din Codul fiscal  "Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate" si punctul  6 alin. (12)  din normele de aplicare ale acestui articol  "In sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal , nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:"
1) bunurile nu sunt imputabile;
2) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
3) se face dovada ca bunurile s-au distrus si nu mai intra in circuitul economic.
 
Deoarece  bunurile respective urmeaza a fi  scoase din gestiune fara a fi vandute iar la momentul achizitiei s-a exercitat dreptul de deducere TVA inscrisa in factura furnizorului,  trebuie sa efectuati ajustarea dreptului de deducere a TVA exercitat initial. 
  
Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor articolului 148 lit. c)  " c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere." si a punctului 53 alin. (6)  din normele de aplicare ale articolului 148 "Ajustarea dreptului de deducere se efectueaza si pentru bunurile mobile aflate in stoc, in situatia in care persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere si nu se aplica prevederile referitoare la livrarile catre sine. Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial."
     
Ajustarea se efectueaza la nivelul sumei deduse, fie la cota de 19%, fie la cota de 24% in functie de momentul achizitiei.
 
Deoarece are loc o ajustare a TVA, inregistrarea  contabila care se efectueaza pentru TVA este 635 (sau 658 analitic distinct) = 4426.    
 
Suma inregistrata in contul 658, inclusiv cheltuiala din contul 607 reprezentand contravaloarea marfurilor scoase din gestiune este considerata nedeductibila la determinarea profitului impozabil in baza prevederilor articolului 21 alineatul  (1) din Codul fiscal : "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile……".
Suma pentru care se efectueaza ajustarea se evidentiaza cu semnul minus intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin  decontul de TVA cod 300  la randul 28  denumit "Regularizari taxa dedusa".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016