Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Despagubirile... sunt impozitate cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2008
Tags: tva, livrare de bunuri, operatiuni scutite de tva

Codul fiscal, prin art. 128 alin. (8), scoate de sub incidenta impozitarii cu TVA, neconsiderand livrari de bunuri, urmatoarele operatiunii: ? bunuri distruse ca urmare a calamitatilor naturale ...

Codul fiscal, prin art. 128 alin. (8), scoate de sub incidenta impozitarii cu TVA, neconsiderand livrari de bunuri, urmatoarele operatiunii:

bunuri distruse ca urmare a calamitatilor naturale sau a cauzelor de forta majora, precum si bunuri pierdute ori furate, dovedite legal;

bunuri de natura stocurilor degradate calitativ care nu mai pot fi valorificate.

Trebuie sa observam ca, chiar daca astfel de situatii scapa de impozitarea cu TVA (inclusiv de ajustare), nu acelasi lucru putem spune despre cheltuiala inregistrata, care va fi deductibila la impozitul pe profit doar in conditiile in care societatea comerciala are incheiat un contract de asigurare pentru aceste bunuri.

Plata despagubirii realizata de catre societatile de asigare nu este impozabila, deoarece astfel de operatiuni sunt scutite de TVA, conform art. 142 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, motiv pentru care societatile comerciale, beneficiare a primelor de despagubire, nu sunt obligate sa colecteze TVA la aceste sume.

Cazul I – bunuri distruse sau degradate ori disparute (inclusiv furturi) din patrimoniul societatii Astfel de cazuri pot aparea in situatii exceptionale cum sunt inundatii sau incendii etc.).

Reamintim ca, in cazul bunurilor distruse, art. 128 alin. (8) devine operant doar in prezenta unor probe indubitabile cu privire la evenimentul produs, pe cale de consecinta intervenirea fortei majore (de exemplu, dovada de la politie cu privire la furt sau, in cazul incendiilor, de la pompieri ca acesta nu este cauzat de o eroare umana).

In prezenta unor astfel de dovezi, societatea beneficiara (pagubitul) nu trebuie sa colecteze TVA, pastrandu-si dreptul de deducere realizat la data achizitiei bunului, conform art. 145 alin. (3) din Codul fiscal.

In fapt, pastrarea dreptului de deducere semnifica excluderea de la obligativitatea efectuarii de catre contribuabil a ajustarilor prevazute la art. 149 din Codul fiscal. in acest sens, pct. 54 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal precizeaza ca nu se va face ajustarea taxei in astfel de situatii (inclusiv pentru bunuri de capital considerate bunuri imobile).

Cazul II – bunuri distruse, degradate sau disparute din patrimoniul societatii, din alte cauze

Daca primul caz reprezenta un exemplu de neimpozitare, nu putem spune acelasi lucru si in acest exemplu. Astfel, putem intalni doua situatii, si anume:

1. bunurile sunt distruse in totalitate, dar exista fizic: intr-o astfel de situatie se datoreaza TVA, deoarece evenimentul nu este precizat la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal.

In opinia noastra, intodeauna, in materie fiscala, normele derogatorii de la regula generala, cum este si alin. (8) din art. 128, trebuie interpretate strict, pentru a nu extinde nepermis textul de lege, constatand astfel o incalcare a vointei clar exprimate de legiuitor (exceptarea de la aplicarea textului de lege doar a bunurilor distruse ca urmare a calamitatilor nenaturale sau a fortei majore).

In fapt, impozitarea bunurilor distruse in astfel de conditii se face prin ajustarea taxei deduse initial, daca bunurile de capital au fost achizitionate dupa aderare (pentru bunurile de capital achizitionate inainte de data aderarii, nu se fac ajustari);

2. bunurile sunt distruse in totalitate si nu mai exista fizic: casarea nu mai este posibila, astfel ca operatiunea va fi considerata o livrare catre sine, conform art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.

Baza de impozitare va fi valoarea ramasa neamortizata in contabilitate, pentru bunurile neimputabile (daca amortizarea s-a realizat complet, nu se va calcula TVA, baza de impozitare fiind zero).

Pentru bunurile lipsa, imputabile, baza de impozitare o reprezinta suma imputata care nu poate fi mai mica decat valoarea contabila ramasa neamortizata (pentru cele amortizate complet se aplica regula anterioara).

Cazul III – deteriorarea sau distrugerea bunurilor este doar partiala, putand fi reparate si utilizate

Daca beneficiarul repara bunurile in ateliere proprii, TVA aferenta materialelor achizitionate in vederea repararii este deductibila. Cheltuiala cu achizitia de materiale necesare operatiunilor de reparare este recuperata de la societatea de asigurari pe baza unui deviz (este interzisa facturarea acestora catre societatile de asigurari, deoarece nu se presteaza un serviciu acestora).

Reparatiile facute de catre unitatile specializate pot fi achitate acestora direct de catre societatile de asigurari, situatie in care operatiunea nu are un impact fiscal asupra proprietarului sau utilizatorului bunurilor (bunuri in leasing).

Pentru cheltuilelile de reparare angajate de catre proprietarul bunurilor sau de catre utilizator in cadrul unui contract de leasing, va trimite factura de reparatii in original societatii de asigurari, fara ca aceasta sa deduca TVA (in caz contrar, va fi considerata de catre organele de control ca nedeductibila din cauza lipsei facturii originale).

TVA poate fi dedusa, daca societatea de asigurari accepta factura in copie, suma despagubita nu include taxa platita de proprietar sau utilizator.

Cazul IV – bunurile lipsa in timpul transportului
Potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului.

Suma respectiva constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respectiv a contractului de transport).

Potrivit art. 137 din Codul fiscal, nu se cuprind in baza de impozitare daune-interese, stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, penalizari si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate.

Sumele care nu se cuprind in baza de impozitare se refera strict la sumele care reprezinta penalitatile sau daunele-interese percepute de beneficiarul transportului.

Pentru sumele reprezentand valoarea bunurilor lipsa, beneficiarul transportului va trebui sa colecteze TVA, potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. Aceasta operatiune reprezinta o autolivrare pentru care se va emite autofactura prevazuta la pct. 70 alin. (1) din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal. Taxa colectata fiind o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii.

Facturarea despagubirii catre transportator se va face pentru a avea un document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile. Desi, potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, nu este obligatorie facturarea separata a despagubirilor, nu se interzice emiterea de facturi, dar se va tine cont ca aceste despagubiri nu se cuprind in baza impozabila a TVA si, prin urmare, pe factura nu se va mentiona TVA.

Si in cazul bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului, daca vreuna din partile implicate s-a asigurat si va incasa o despagubire de la societatile de asigurari, nu se va colecta TVA pentru aceste sume.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Despagubirile... sunt impozitate cu TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016