Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Societate comerciala infiintata in 11.07.2023, cod CAEN: 4791, neplatitoare de tva. Daca firma este infiintata in cursul anului, plafonul de 300.000 lei pentru inregistrarea in scopuri de tva este raportat la numarul de luni, in cazul nostru fiind infiintarea in cursul anului? Sau doar la depasirea acestuia devii automat platitor de tva?
Calculare plafon TVA pentru societatile infiintate in anul 2023 – raspunsul specialistului:
Dpdv al plafonului de TVA:
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
Inregistrarea in scop de TVA dupa inceperea activitatii se realizeaza in baza prevederilor de la art.316 alin.1 lit. b)-d) din Codul fiscal si a procedurii aprobate prin ordin al MF, prin completarea formularului 700, aprobat prin OPANAF 1699/2021.
(1)Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:
....
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Art.310, alin.(2) din Codul fiscal precizeaza:
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
Pct. 83 din Normele metodologice date in aplicarea art.310, alin.(2) precizeaza:
(3) La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 310 alin. (2) din Codul fiscal.
Desi societatea s-a infiintat in luna iulie 2023, ca neplatitor de tva, aceasta nu trebuie sa determine cifra de afaceri aferenta celor 6 luni de activitate in anul 2023 corespunzator celor 300.000 lei/an calendaristic, acest aspect fiind reglementat, atat prin art. 310 alin. (5) din Codul fiscal
"(5) Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevazut la alin. (1)."
cat si prin alin. (6)
"(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. "
Asadar, indiferent de perioada in care s-a infiintat in cursul anului, persoana impozabila trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA in regim normal numai cand depaseste plafonul de 300.000 lei/an calendaristic.
Plafonul de scutire s-a determinat proportional cu numarul de luni de functionare de la infiintare pana la sfarsitul anului calendaristic conform prevederilor vechiului Cod fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Calcularea TVA-ului pentru vanzarea unui imobil vechiArticole similare
Sponsorizarile in natura: Care este tratamentul fiscalCe se intampla daca este depasit plafonul TVA de 300.000 lei o singura dataDepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Majorarea plafonului TVA la 220.000 lei. Efecte asupra firmelorAnulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?Ultimele articole
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAPLAFON TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorSistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatCifra de afaceri. Definitie, formula si cum sa o calculezi corectInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"