Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Incepand cu luna aprilie 2025, plafonul de scutire de TVA in Romania ar trebui sa fie majorat la 395.000 lei, daca va fi promulgat de Presedintele Romaniei proiectul de OUG publicat de Ministerul Finantelor pentru dezbatere publica. In acest articol vom vedea care sunt principalele modificari aduse de proiect, dar si cateva reguli tranzitorii importante pentru contribuabili.
Cuprins
Majorare plafon TVA la 395.000 lei
Plafonul actual de 300.000 lei va fi majorat la 395.000 lei. Prin adoptarea acestui proiect, Romania va implementa plafonul maxim de scutire permis de legislatia comunitara, modificand articolul 310 din Codul fiscal. Contribuabilii care depasesc acest prag vor fi obligati sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA cel tarziu la data atingerii plafonului, aplicand regimul de taxare incepand cu aceeasi zi. Aceasta schimbare elimina prevederea actuala conform careia solicitarea inregistrarii trebuie realizata in termen de zece zile de la depasirea plafonului, cu aplicarea TVA din prima zi a lunii calendaristice urmatoare.
In acest sens, art. 310, alin. (1), (2) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, nu depaseste plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f), cu locul in Romania.
Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), livrarile 7 de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si cesiunea/transferul de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, cel tarziu la data depasirii plafonului. Regimul de taxare se aplica incepand cu data depasirii plafonului prevazut la alin. (1).
Reguli tranzitorii pentru contribuabili in contextul majorarii plafonului de TVA
De asemenea, proiectul de O.U.G. prevede reguli tranzitorii pentru contribuabilii care se apropie de pragul de scutire in perioada premergatoare aplicarii noii reglementari:
-Contribuabilii care depasesc plafonul de 300.000 lei in luna martie 2025 vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA doar daca depasesc si noul plafon de 395.000 lei.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Cartea neagra a controlului fiscal

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
-Firmele care au fost obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de 1 aprilie 2025 pot solicita scoaterea din evidenta, daca nu au depasit plafonul de 300.000 lei in 2024 si nu depasesc 395.000 lei in 2025 pana la data solicitarii.
-Persoanele juridice infiintate in 2025, care s-au inregistrat in scopuri de TVA inainte de 1 aprilie, pot cere radierea codului de TVA, daca cifra de afaceri ramane sub 395.000 lei.
Iesire de la inregistrarea in scopuri de TVA de catre persoanele care NU depasesc plafonul de 395.000 lei
Societatile infiintate in 2025 care au fost obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de 1 aprilie 2025, datorita depasirii plafonului de 300.000 lei, pot, de asemenea, solicita retragerea din evidenta, cu conditia sa nu fi depasit plafonul de 395.000 lei pana la data solicitarii.
Pentru ca aceste modificari sa intre in vigoare, proiectul de O.U.G. trebuie adoptat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial. Aceasta reforma are ca scop simplificarea administrarii fiscale pentru micile intreprinderi si alinierea legislatiei nationale la cadrul comunitar, oferind o mai mare flexibilitate operatorilor economici care se incadreaza in noul plafon de scutire.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Depasirea plafonului de TVA si influentele la stocuriSfera plafonului de inregistrare ca platitor de TVA. Sa nu risipim veniturile firmeiPlafonului de la care se face inregistrarea ca platitor de TVA poate fi ridicat la 50.000 euroBaza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorProiect: Plafonul de la care devii platitor de TVA ar putea CRESTE la 395.000 leiUltimele articole
Depasire PLAFON TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasCCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateFirme care depasesc plafonul TVA. Ce amenzi se aplica daca NU depuneti D700 la timpFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVADepasire PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Majorarea plafonului TVA la 220.000 lei. Efecte asupra firmelorNoi modificari in Codul fiscal: a fost publicata Ordonanta nr. 24Guvernul a decis: se majoreaza plafonul pana la 65.000 euro. PFA si microintreprinderile, scutite de inregistrarea TVAArticole similare
Controale ANPC in perioada 9-13 septembrie 2024. Cine a fost vizat
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"