keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Aplicarea legislatiei privind microintreprinderile incepand cu anul 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2010
Tags: impozit pe profit, microintreprinderi

Intrebare: Impozitul pe profit - aplicarea la microintreprinderi incepand cu 01.01.2010. - este necesara completarea formularului 010 si termenul de depunere? - este necesara achizitionarea ...


Intrebare:
Impozitul pe profit - aplicarea la microintreprinderi incepand cu 01.01.2010.
- este necesara completarea formularului 010 si termenul de depunere?
- este necesara achizitionarea jurnalului de calcul al impozitului pe profit si care este termenul limita de achizitionare ?
- in ce mod trebuie avut in vedere impozitul minim ?

Solutie oferita in luna ianurie 2010 de
Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2010

Microintreprinderea este definita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;


c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Cota de impunere a veniturilor microintreprinderilor a fost de 2,5 in anul 2008 si de 3% in anul 2009.

Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute expres la art. 103 din lege.

Din punctul de vedere al reglementarilor Codului de procedura fiscala, aprobat prin O.G. nr. 92/2003, republicata, cu modificarile ulterioare, in vederea atribuirii codului de identificare fiscala toate persoanele care infiintat o societate au obligatia sa depuna declaratie de inregistrare fiscala.

Pot exista si situatii in care apar modificari ulterioare inregistrarii fiscale. Aceste modificari se aduc la cunostinta organului fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.

Declaratia de mentiuni cod 010 este aprobata prin OMEF nr. 2296/2007 care a modificat OMFP nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 864 din 18.12.2007 si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Declaratia 010 se completeaza si se depune de catre persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Declaratia de inregistrare fiscala cuprinde: datele de identificare a contribuabilului, categoriile de obligatii de plata datorate potrivit Codului fiscal, datele privind sediile secundare, datele de identificare a imputernicitului, datele privind situatia juridica a contribuabilului, precum si alte informatii necesare administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat.

Prin Proiectul Legii bugetului de stat, aprobat de Parlament si aflat pentru promulgare la Presedintie, nu mai este prevazuta cota de 3% pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor, respectiv la pozitia de venituri bugetare obtinute din acest venit sunt trecute numai sumele aferente trimestrului IV 2009.

In acest context se presupune ca aceasta forma de impunere nu se mai aplica.
Propunerea noastra este sa asteptati pana la data limita de depunere a Declaratiei 010, respectiv 30 ianuarie 2010, timp in care poate fi promulgata legea.

In ceea ce priveste Registrul de evidenta fiscala, acesta este reglementat prin Omfp nr. 870/2005, cu modificarile ulterioare.

Registrul de evidenta fiscala are ca scop inscrierea tuturor informatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.

Inregistrarile se fac in ordine cronologica si vor corespunde cu operatiunile fiscale si cu datele privind impozitul pe profit din declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.

Operatiunile inregistrate in Registrul de evidenta fiscala sunt la latitudinea fiecarei societati, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii ale acesteia.

Informatiile din registrul de evidenta fiscala trebuie sa permita identificarea si controlul operatiunilor efectuate pentru determinarea impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.

Impozitul pe profit calculat si inscris in Registrul de evidenta fiscala, pentru fiecare perioada de declarare, va fi identic cu cel inscris in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat.

Registrul de evidenta fiscala este document cu regim special de tiparire si distribuire si se executa de Compania Nationala "Imprimeria Nationala - S.A.". Se elibereaza contra cost de unitatile fiscale din raza teritoriala in care va aveti declarat domiciliul fiscal, pe baza copiei certificatului de inregistrare emis de Oficiul National al Registrului Comertului.

In situatia in care o societate nu mai indeplineste conditiile de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa achizitioneze Registrul de evidenta fiscala in termen de 30 de zile de la data la care a devenit platitoare de impozit pe profit.

Articol adaugat la 17 februarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016