Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ITM. 6 modificari in domeniul relatiilor de munca au intrat in vigoare inca din 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 09 Mar. 2023
Informare ITM. 6 modificari in domeniul relatiilor de munca au intrat in vigoare inca din 2022
Tags: relatii de munca, modificari in domeniul relatiilor de munca, informare itm

Anul 2022 a adus modificari importante din perspectiva legislatiei muncii prin transpunerea unor directive europene, dar si o serie de initiative legislative nationale, conform unui material informativ publicat de ITM Arad.

1. In luna august a intrat in vigoare o modificare privind incadrarea in munca a persoanelor aflate sub tutela speciala. Prin Legea nr.140/2022  au fost completate atat Codul muncii cat si alte acte normative cu prevederi referitoare la cei pusi sub consiliere judiciara sau tutela speciala. Astfel, legea  stabileste ca este interzisa incadrarea in munca a persoanelor care beneficiaza de tutela speciala. Anterior prevederea din Codul muncii facea referire la persoanele puse sub interdictie judecatoreasca. De asemenea, data  instituirii tutelei speciale a salariatului sau a angajatorului persoana fizica constituie un motiv de incetare de drept a contractului individual de munca;

2. Prin  Legea nr.144/2022  a fost introdusa posibilitatea ca registrul general de evidenta a salariatilor sa fie accesibil online pentru salaria?i/fosti salaria?i, in privinta datelor care ii privesc . Prin  HG nr. 1.164/2022 s-a stabilit ca procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul de evidenta va intra in vigoare la 31 decembrie 2024, data pana la care se va finaliza implementarea solutiei tehnice care sa permita accesul persoanelor fizice.

3. Prin intrarea in vigoare  la 6 octombrie a Legii nr. 275/2022 , fisele de post  si regulamentul intern au redevenit obligatorii pentru microintreprinderi. De asemenenea,revine si obligatia de a ?ine la locul de munca eviden?a orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu eviden?ierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru conform prevederilor art.119 alin.1 din Codul muncii.

4. In luna octombrie a intrat in vigoare Legea nr.283/2022 care a adus  modificari importante la Codul muncii. Au fost introduse drepturi suplimentare pentru salariati: noi tipuri de concedii - absentele pentru urgentele familiale si concediul de ingrijitor, dreptul de a primi mai multe informatii cu privire la clauzele contrcatului individual de munca, de a nu fi supusi unei noi perioade de proba, de a trece pe un post vacant mai favorabil sau de a avea programe de munca individualizate.

Totodata, a fost introdusa interdictia ca salariatul sa aiba contracte individuale de munca cu programe de lucru suprapuse.

Pe langa prevederile deja existentein Codul muncii, acum angajatorilor le este interzis sa concedieze salariatii care si-au exercitat dreptul de a solicita mutarea pe un post mai bun, ori pe cei aflati perioada concediului de ingrijitor sau in zilele de absenta pentru urgentele familiale. 

Ca urmare a modificarilor aduse Codului muncii de Legea nr.283/2022 a aparut un nou model-cadru al contractului individual de munca . Printre noutatile fata de varianta anterioara se numara : mentiuni privind cuantumul prestatiilor suplimentare (in bani sau in natura) la care este indreptatit salariatul care nu are un loc de munca fix, precum si modalitatea de asigurare si/sau decontare a transportului de catre angajator;  modalitatea de plata a salariului; mentionarea in cuprinsul contractului individual de munca, pe langa conditiile de efectuare si de compensare a orelor suplimentare, si cuantumul indemnizatiei acordate pentru efectuarea acestora; conditiile in care se realizeaza formarea profesionala; mentiuni privind  riscurile specifice postului; identificarea contractul colectiv de munca aplicabil.

5. Noua lege a dialogului social. Printre cele mai importante prevederi ale Legii nr. 367/2022, intrata in vigoare la data de 25 decembrie, se numara reglementarea mai detaliata a reprezentantului salariatilor, organizarea mai facila a salariatilor pentru exercitarea drepturilor lor, obligativitatea negocierii colective pentru unitatile care au cel putin 10 salariati, modificarea termenelor privind initierea si durata negocierii, precum si continutul contractului colectiv de munca.

6.In luna martie, Normele Legii nr. 319/2006  a securitatii si sanatatii in munca aprobate de H.G. nr.1425/2006 au fost modificate de H.G. nr.259/2022, fiind introdusa posibilitatea ca fisele de instruire sa fie semnate si electronic, aduse obligatii noi pentru angajatori in cazul accidentelor de munca produse in afara tarii si modificari legate de cercetarea si declararea bolilor profesionale.


Sursa: ITM

 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ITM. 6 modificari in domeniul relatiilor de munca au intrat in vigoare inca din 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016