Tags: actiuni de control, necoformitati in domeniul muncii
Conform unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Munca Harghita, in perioada 1-9 iulie 2020, inspectorii au desfasurat actiuni de control in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in principal de constientizare a obligatiilor impuse prin Legea 55/2020, dar si controale conform planului de actiune anual.
In domeniul relatiilor de munca a fost verificat modul in care angajatorii respecta prevederile Codului Muncii, in principal, precum si a legislatiei conexe acestuia.
Actiunile de control s-au desfasurat pe timp de zi si de noapte, inclusiv in zilele de sambata si duminica, in echipe mixte, in toate domeniile de activitate, cu accent pe zona HORECA, alimentatie publica, baruri, restaurante, terase si a verificarii activitatii firmelor care au utilizat facilitatea oferita de guvern – somajul tehnic.
Succint, cifrele statistice sunt urmatoarele
In domeniul relatiilor de munca, participanti 8 inspectori de munca
• s-au efectuat un numar de 51 de controale
• s-au dispus 107 masuri de remediere a neconformitatilor constatate
• s-au depistat 2 angajatori care utilizau 4 persoane fara forme legale de angajare
• s-au aplicat un numar de 51 sanctiuni, din care 10 amenzi si 41 avertismente
• valoarea sanctiunilor aplicate s-a ridicat la suma de 154.000 lei, din care 80.000 pentru munca nedeclarata
Principalele neconformitati constatate in activitatea de control din aceasta perioada
• nerespectarea prevederilor legate de repausul saptamanal
• transmitrea cu intarziere a elementelor contractului individual de munca, a suspendarilor, reluarilor de activitate in REVISAL
• transmiterea de date eronate in REVISAL
• neinmanarea unui exemplar din contractul individual de munca angajatului
• nepastrarea condicii de evidenta a orelor prestate si lipsa copiei contractului individual de munca a angajatului la locul de munca
• dosare de personal incomplete
• lipsa dovezii achitarii drepturilor salariale
• nerespectarea prevederilor legate de munca de noapte
• neinregistarea contractului colectiv de munca la ITM Harghita
• nerespectarea prevederilor legate de intocmirea contractului individual de munca
• nerespectarea prevederilor legate de munca suplimentara
• nerespectarea prevederilor legate de repartizarea programului de munca pentru contractele de munca cu timp partial
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, participanti 2 inspectori de munca
• s-au efectuat un numar de 19 de controale
• s-au dispus 62 masuri de remediere a neconformitatilor constatate
• s-au aplicat un numar de 57 sanctiuni, din care 4 amenzi si 53 avertismente
• valoarea sanctiunilor aplicate s-a ridicat la suma de 33.000 lei
Principalele neconformitati constatate in activitatea de control din aceasta perioada
• lipsa instruire lucratori
• lipsa examene medicale periodice
• lipsa verificari ISCIR
• lipsa calificari ale personalului
• lipsa plan de prevenire si protectie
• lipsa evaluare de risc privind SARS-COV 2
• lipsa instructiuni proprii COVID
• neverificarea rezistentei de dispersie a prizelor de impamantare
• neautorizarea activitatii desfasurate - bar
Acestor rezultate se adauga si cele din luna anterioara, controalele fiind desfasurate in aceleasi conditii.
Acestea deja au fost date deja publicitatii, insa o mica recapitulare pentru luna iunie poate oferi o vedere de ansamblu asupra activitatii si controalelor efectuate pe fondul starii de alerta.
Astfel, in domeniul relatiilor de munca, cei 9 inspectori de munca au efectuat 117 controale aplicand 98 de sanctiuni, din care 14 amenzi in valoare de 142.500 lei. Au fost depistati 2 angajatori care utilizau 5 persoane fara a avea formele legale de angajare perfectate. Au fost dispuse 250 de masuri pentru remedierea neconformitatilor.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca, 2 inspectori de munca au efectuat 65 de controale aplicand 171 de sanctiuni, din care 1 amenda in valoare de 7.000 lei. Au fost dispuse 183 masuri pentru remedierea neconformitatilor.
De asemenea au verificat – in stadiu incipient, urmand a continua aceasta activitate conform competentelor legale – conditiile in care s-au produs 10 evenimente soldate cu ranirea sau decesul unor angajati.
Este de mentionat si faptul ca, la nivelul judetului Harghita, la inceputul lunii existau 8.843 firme care au declarat ca utilizeaza personal cu contract individual de munca, numarul de salariati – cu contract individual de munca - declarati in sistemul REVISAL fiind de 74.439 persoane / 80.163 contracte.
ITM Harghita va continua activitatea de control pe cele doua domenii de activitate – relatii de munca si securitate si sanatate in munca – conform prerogativelor legale si in limitele de competenta, de asemenea recomandam respectarea cadrului legal, atat cel stabilit pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus, cat si a celui legat de relatiile de munca si a securitatii si sanatatii in munca.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<