Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ITM. Regimul strainilor in Romania a fost modificat prin Legea 28/2024 si OUG 25/2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 09 Apr. 2024
Informare ITM. Regimul strainilor in Romania a fost modificat prin Legea 28/2024 si OUG 25/2024

Ordonantele privind regimul strainilor, incadrarea in munca ori detasarea acestora pe teritoriul Romaniei au fost modificate prin Legea nr. 28/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, respectiv prin OUG nr. 25/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor si al frontierei.

Actele normative vizeaza, in principal, modificarea  celor doua ordonante relevante in ceea ce priveste dreptul de sedere si de munca ale strainilor in Romania: OUG nr. 194/2002 si OG nr. 25/2014.

Cele mai importante modificari  privesc dreptul de sedere temporara in scop de munca, lucratorii inalt calificati si avizele de angajare.

Angajatorii care solicita avize de angajare, potrivit OG nr. 25/2014,  vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii, atat generale cat si specifice, in functie de tipul de lucrator pentru care se cere avizul.

Prima conditie impune  angajatorului prestarea efectiva pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se solicita incadrarea in munca a strainului de minimum 1 an, avand, totodata, obligatia de a incheia contractul individual de munca in termen de 15 zile lucratoare de la intrarea strainului pe teritoriul Romaniei sau de la obtinerea noului aviz de angajare. Nerespectarea acestui termen constituie contraventie numai daca nu se datoreaza culpei strainului.  

A doua conditie obliga ca activitatea angajatorului sa nu fi fost infiintata sau sa nu se deruleze in scopul principal de a facilita intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei. 

O alta conditie se refera la  strainul pe care angajatorul doreste sa-l aduca la munca in Romania,   care sa nu fi savarsit, cu inten?ie, pe teritoriul Romaniei ori in strainatate, infrac?iuni pentru care i s-a aplicat o pedeapsa privativa de libertate mai mare de trei ani. 

Legea redefineste lucratorul inalt calificat si  impune  incadrarea strainului cu contract individual de munca de cel putin sase luni si un salariu minim echivalent a castigului salarial mediu brut. De asemenea, sunt redefinite notiunile de ”loc de munca inalt calificat”, ”calificari profesionale superioare” si de ”calificare dobandita in cadrul invatamantului superior”.

Legea introduce 3 noi categorii de straini, care pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei, pentru care  nu este necesara ob?inerea avizului de angajare :

„p) strainii posesori ai unei Carti albastre a UE, valabila, eliberata de un stat membru al Uniunii Europene, care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati in scop de munca, in calitate de lucrator inalt calificat, in cadrul unei mobilitati;

q) strainii posesori ai unei Carti albastre a UE, valabila, dupa 12 luni de angajare legala in munca pe teritoriul Romaniei, in calitate de lucrator inalt calificat;

r) strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung acordat de un alt stat membru al Uniunii Europene, posesori ai unui permis de sedere pe termen lung continand mentiunea «Fost posesor de Carte albastra a UE».”

De asemenea, strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii vor putea fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial, cu durata muncii de maximum sase ore pe zi.

In fine, o completare importanta facuta de noua lege, priveste cazurile de anulare a avizelor de angajare/detasare, in sensul in care acestea se vor anula si la incetarea contractului de munca sau a detasarii.


Sursa: ITM

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ITM. Regimul strainilor in Romania a fost modificat prin Legea 28/2024 si OUG 25/2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016