Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Informare ITM: Ce zile libere sunt acordate angajatilor in IUNIE 2023, conform Codului Muncii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 30 Mai. 2023
Informare ITM: Ce zile libere sunt acordate angajatilor in IUNIE 2023, conform Codului Muncii?
Tags: codul muncii, zile libere

Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a publicat recent un material informativ cu privire la zilele libere acordate salariatilor in luna iunie 2023, conform Codului Muncii.

Legea nr. 53/2003 - Codul muncii stabileste zilele in care nu se lucreaza, acestea fiind declarate sarbatori legale. 

In acest an avem in luna iunie doua sarbatori legale apropiate ca data, respectiv Ziua Copilului, pe 1 iunie, si Rusaliile, care sunt celebrate duminica 4 iunie si luni 5 iunie. 

Codul muncii stabileste ca “Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru(…) prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.”

”Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru (…) prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Asadar, zilele libere de sarbatori pot fi acordate doar pentru un singur cult religios. Totusi, in situatia in care se acorda zile libere de Rusalii, atat pentru cultul religios legal de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, zilele libere suplimentare vor fi recuperate.

Institutia precizeaza ca, prin exceptie, pot presta activitate in zilele de sarbatoare legala doar salariatii care lucreaza in unitati sanitare, de alimentatie publica sau in unitati in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, cu conditia ca salariatilor sa li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

Potrivit H.G. nr.1555/2022, in data de 2 iunie 2023 se acorda o zi libera suplimentara pentru personalul din sistemul public, care va trebui recuperata, pana la data de 30 iunie, prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru.


Sursa: ITM Salaj

 

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Informare ITM: Ce zile libere sunt acordate angajatilor in IUNIE 2023, conform Codului Muncii?":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016