Tags: semnatura electronica, incheiere cim, semnatura elecronica la incheierea cim
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Guvernul introduce, prin ordonanta de urgenta, posibilitatea folosirii semnaturii electronice avansate sau calificate la incheierea contractului individual de munca, a actelor aditionale la acesta, dar si pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/dcumentelor din domeniul relatiilor de munca.
Semnatura electronica va fi insotita de marca temporala calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului.
Decizia Executivului sprijina flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la schimbarile aduse pe piata muncii odata cu aparitia pandemiei de COVID – 19, cand munca la domiciliu a luat amploare.
„Numarul contractelor individuale de munca cu clauza de telemunca a crescut semnificativ. Daca in luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, in registrul general de evidenta a salariatilor erau inregistrate 50.577 de astfel de contracte, pana la sfarsitul anului numarul a crescut la 383.300. Tendinta de crestere continua si in 2021. In luna martie erau inregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauza de telemunca. Cata vreme se mentin regulile de distantare fizica, inclusiv la locul de munca, iar telemunca ramane o solutie dezirabila, angajatorii trebuie sprijiniti, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, sa utilizeze forme alternative de munca”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Actul normativ aprobat astazi de Guvern reformuleaza definitia telemuncii si elimina sintagma „cel putin o zi pe luna” in contextul in care, in momentul de fata, aceasta forma de organizare a muncii se desfasoara in mod regulat.
Acesta prevede, de asemenea, ca angajatorul nu poate obliga salariatul sa foloseasca semnatura electronica. Totusi, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura la semnarea documentelor, inclusiv cea olografa, prevazuta acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
In acelasi timp, salariatul care isi desfasoara activitatea in telemunca are obligatia de a respecta si asigura confidentialitatea informatiilor utilizate in timpul desfasurarii activitatii. Activitatea acestuia poate fi verificata de angajator prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Angajatorul poate utiliza semnatura electronica avansata sau calificata si in raporturile pe care le are cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor sau documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca.
Toate documentele incheiate prin utilizarea semnaturii electronice vor fi arhivate de angajator si vor fi puse la dispozitia organelor de control competente, la solicitarea acestora.
Sursa: MMPS

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Ungaria cu livrare in Romania
Intrebare:
O companie cu sediul in Austria, dar cu cod de TVA de Romania, achizitioneaza din Ungaria bunuri pe care le livreaza direct catre clienti din Romania.
Furnizorul din Ungaria are TVA de Ungaria.
Cumparatorul est compania din Austria cu TVA de Romania.
Clientul final este din Romania, cu TVA de Romania.
In aceste conditii, se poate considera ca achizitia din Ungaria este achizitie intracomunitara, iar vanzarea este una...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratie unica venituri din cedarea folosintei bunurilor
Intrebare:
Va scriu cu rugamintea de a ma lamuri in legatura cu modul corect de completare a declaratiei unice rectificative pentru anul 2024.
In anul 2024, am inchiriat o cladire catre propria firma, iar in declaratia estimativa am declarat un venit de 86.400 lei, incadrandu-ma in plafonul de 24 de salarii minime.
In realitate, in 2024 am incasat efectiv suma de 62.560 lei. Diferenta de 5.440 lei a fost retinuta de firma cu titlul de impozit, astfel ca suma bruta a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de colaborare cu o persoana fizica
Intrebare:
Unitate de cult intentioneaza sa incheie o forma de colaborare cu mai multe persoane fizice, interpreti - angajati in prezent ai Filarmonicii, in vederea prestarii de servicii tip cor religios, pe o perioada de cateva luni, in fiecare duminica.
1. ce forma de contract trebuie incheiat? - drepturi de autor si conexe, interpretare muzica religioasa
2. ce obligatii fiscale are unitatea de cult (tine evidenta contabila in partida dubla)?
3. care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia Unica venituri din chirii
Intrebare:
O persoana fizica a obtinut in anul 2024 venituri din chirii, chiria lunara din contract fiind mentionata in lei. Anul trecut a depus Declaratia unica estimativa pentru anul 2024 si a completat o valoare a chiriei aferenta unei singure luni. In realitate a inchiriat apartamentul timp de 11 luni in 2024 dar nu a mai rectificat Declaratia unica pana la final de an. La declaratia unica pe care o va depune pana la 25.05.2025, pentru veniturile din chirii va completa diferenta de suma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<