Tags: semnatura electronica, incheiere cim, semnatura elecronica la incheierea cim
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Guvernul introduce, prin ordonanta de urgenta, posibilitatea folosirii semnaturii electronice avansate sau calificate la incheierea contractului individual de munca, a actelor aditionale la acesta, dar si pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/dcumentelor din domeniul relatiilor de munca.
Semnatura electronica va fi insotita de marca temporala calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului.
Decizia Executivului sprijina flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la schimbarile aduse pe piata muncii odata cu aparitia pandemiei de COVID – 19, cand munca la domiciliu a luat amploare.
„Numarul contractelor individuale de munca cu clauza de telemunca a crescut semnificativ. Daca in luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, in registrul general de evidenta a salariatilor erau inregistrate 50.577 de astfel de contracte, pana la sfarsitul anului numarul a crescut la 383.300. Tendinta de crestere continua si in 2021. In luna martie erau inregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauza de telemunca. Cata vreme se mentin regulile de distantare fizica, inclusiv la locul de munca, iar telemunca ramane o solutie dezirabila, angajatorii trebuie sprijiniti, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, sa utilizeze forme alternative de munca”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Actul normativ aprobat astazi de Guvern reformuleaza definitia telemuncii si elimina sintagma „cel putin o zi pe luna” in contextul in care, in momentul de fata, aceasta forma de organizare a muncii se desfasoara in mod regulat.
Acesta prevede, de asemenea, ca angajatorul nu poate obliga salariatul sa foloseasca semnatura electronica. Totusi, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura la semnarea documentelor, inclusiv cea olografa, prevazuta acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.
In acelasi timp, salariatul care isi desfasoara activitatea in telemunca are obligatia de a respecta si asigura confidentialitatea informatiilor utilizate in timpul desfasurarii activitatii. Activitatea acestuia poate fi verificata de angajator prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Angajatorul poate utiliza semnatura electronica avansata sau calificata si in raporturile pe care le are cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor sau documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca.
Toate documentele incheiate prin utilizarea semnaturii electronice vor fi arhivate de angajator si vor fi puse la dispozitia organelor de control competente, la solicitarea acestora.
Sursa: MMPS

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Surplusul realizat din rezerve din reevaluare
Intrebare:
La 31.12.2023 Srl are in evidenta 2 terenuri valoarea 211 269056 ron in cont 105 valoare 268208 ron.
La 31.12.2024 se face o expertiza de reevaluare astfel valoarea terenurilor se stabileste la 727.000 ron.
In 31.03.2025 asociatul cere dare in plata pentru neplata creditarilor se face act notarial si se trec terenurile pe numele acestuia, valoarea creditarilor inclusiv dobanda calculata este de 800.000 ron.
Dupa dare in plata pentru suma de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calcul baza impozit - concediu medical si timp lucrat
Intrebare:
La stabilirea bazei impozabile pentru calculul impozitului pe veniturile din salarii, in cazul concediilor medicale scutite de impozitul pe venit (cod 09 - Ingrijire copil bolnav pana la 7 ani, cod 08 - Sarcina si lehuzie, cod 15 - Risc maternal si cod17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice) dorim sa stim daca e corect sa se deduca din baza impozabila valoarea neta a indemnizatiilor sau valoarea bruta. Salariatul are in luna si venituri din salarii si din concedii medicale...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calculul CASS pentru PFA si C.I.M. 2024
Intrebare:
Un PFA care in 2024 a avut activitatea pe pierdere, a fost si salariat in perioada ianuarie - decembrie 24 obtinand venituri astfel: ian. 24 cu un venit de 660 lei, febr. 24 = 1414 lei, martie 24 = 786 lei, nov. 24 = 2643 lei si dec. 24 = 185 lei, in restul timpului avand contractul suspendat. Este si coasigurat pe pensia de handicap a sotiei - deci asigurat la sanatate.
Intrebare: Plateste cass pentru activitatea de la PFA la nivelul a 6 salarii minime (1980 lei) sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<