Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contractul de munca in 2023: TOT ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre acest document

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Iun. 2023
Contractul de munca in 2023: TOT ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre acest document
Tags: cim, incheiere cim

ITM Salaj a publicat recent un material cu privire la contractul individual de munca. Acesta cuprinde informatii esentiale pe care trebuie sa le stie atat angajatii, cat si angajatorii despre contratul individual de munca (CIM).

Dispozitiile Codului Muncii si a altor legi speciale impun ca relatiile dintre angajat si angajator sa se bazeze pe principii morale si buna-credinta. Contractul individual de munca este act juridic care certifica respectarea acestor norme de corectitudine reciproca si include reglementarile de baza, acceptate de ambele parti.

Ce este contractul individual de munca?

Conform Legii nr.53/2003 Codul Muncii ”Contractul individual de munca este documentul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu”.

Toate tipurile de contracte de munca, fie ca sunt incheiate pe durata nedeterminata sau determinata, cu norma intreaga sau cu timp partial, au aceleasi caracteristici esentiale: respectarea drepturilor si obligatiilor partilor contractante si stabilirea unui echilibru intre munca prestata si beneficiile salariale.

Pe ce perioada poate fi incheiat contractul individual de munca?

Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata si doar ca exceptie, in cazuri prevazute expres de lege, pe perioada determinata.

Angajatorului ii revine obligatia de a incheia CIM in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat si de a-i inmana acestuia un exemplar, totodata pastrand la locul de munca o copie a CIM pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.

O persoana fizica  poate incheia un CIM  daca are varsta de 16 ani impliniti sau 15 ani impliniti, insa doar cu acordul parintilor sau reprezentantilor legali ai acestuia, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Prevederile Codului muncii si  a ordinului  Ministerului Muncii reglementeaza continutul necesar si obligatoriu al contractului individual de munca. Astfel, Codul Muncii sintetizeaza aspectele esentiale pe care trebuie sa le contina CIM si face referire expresa la drepturile si obligatiile celor doua parti, angajat si angajator. Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a CIM atrage nulitatea acestuia.

Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor CIM-uri diferite, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc, prin negociere, in cadrul contractelor individuale de munca, respectiv a celor colective. CIM poate contine prevederi diferite de cele din contractul colectiv de munca, numai daca acestea sunt in avantajul salariatului.

Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

In afara clauzelor comune, in CIM pot sa apara si alte clauze specifice: clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de neconcurenta, clauza de mobilitate, clauza de confidentialitate.

Orice modificare intervenita in timpul executarii contractului individual de munca se realizeaza prin acordul partilor si impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Corectitudinea cu care sunt intocmite, dar mai ales respectate, prevederile din contractele individuale de munca  contribuie  la construirea unei relatii bazate pe incredere si respect reciproc intre angajatori si salariati.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contractul de munca in 2023: TOT ce trebuie sa stie angajatii si angajatorii despre acest document":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016