Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


TVA la incasare este un sistem care poate aduce mai multe beneficii persoanelor care detin firme si de aceea este bine sa cunosti mai multe detalii despre acesta. In acest articol vom vedea ce este mai exact TVA la incasare, cum se face intrarea si iesirea din sistem, cine este sau nu eligibil, dar si cum sunt tratate fiscal facturile emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistem.
Cuprins
Ce este sistemul TVA la incasare?
Sistemul TVA la incasare este un sistem care ofera posibilitatea celor care opteaza sa il aplice de a amana colectarea TVA pana cand facturile emise sunt platite de catre clienti. In acelasi timp, dreptul de deducere a taxei se va exercita la momentul platii facturilor emise de furnizori.
Cum aplici sistemul TVA la incasare
Intrarea in sistemul TVA la incasare nu este obligatorie.
Ea se realizeaza prin optiune, prin depunerea formularului 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale“, completand subsectiunea IV „Notificare privind sistemul TVA la incasare“.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
– pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare – de catre persoanele impozabile care sunt deja inregistrate in scopuri de TVA;
– la data inregistrarii in scopuri de TVA – de catre persoanele impo - zabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului.
Cine poate aplica sistemul TVA la incasare
Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare (conform art. 282 din Codul fiscal):
– persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si care au sediul activitatii economice in Romania a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei.
Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 4.500.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care persoana impozabila si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depatit plafonul pentru anul in curs;
– persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA normal in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.
Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data.
Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul.
Cine nu poate aplica saistemul TVA la incasare
Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
– persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic;
– persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a);
– persoanele impozabile care in anul precedent au depa?it plafonul de 4.500.000 lei;
– persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA, conform art. 316, in cursul anului ?i care au depa?it plafonul de 4.500.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA, conform art. 316.
Plafon TVA la incasare
Plafonul de 450.000 de lei este constituit din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic.
Plafonul se calculeaza practic insumand baza de impozitare din deconturile de TVA pentru:
– operatiunile taxabile si/sau scutite de TVA conform art. 292, 294, 295 si 296 din Codul fiscal;
– operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal;
– randurile de regularizari aferente.
Nu se vor lua in calcul:
– sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala, informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila;
– livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal (a fost neplatitoare de TVA sau a avut codul de TVA anulat).
Cum poti iesi din sistemul TVA la incasare
Iesirea din sistemul TVA la incasare se poate face fie prin optiune, fie la depasirea plafonului – in ambele cazuri depunandu-se declaratia 700:
– pentru iesirea din sistem prin depasirea plafonului – pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impoza bila a depasit plafonul;
– pentru iesirea din sistem prin optiune – intre datele de 1 si 20 ale oricarei luni.
Atentie! Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
Tratament fiscal facturi emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare
In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea in sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
a) In cazul facturilor emise pentru contravaloarea totala a livrarii/prestarii – exigibilitatea TVA are loc la data facturii.
b) In cazul facturilor emise pentru contravaloarea partiala a livrarii/prestarii – orice suma incasata/platita dupa intrarea furnizorului/prestatorului in sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la intrarea in sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar.
In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de iesirea din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
a) In cazul facturilor emise pentru contravaloarea totala a livrarii/prestarii – exigibilitatea TVA are loc la incasare/plata.
b) In cazul facturilor emise pentru contravaloarea partiala a livrarii/prestarii – orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar.
Tratamentul contului 4428 „TVA neexigibila“ la iesirea din sistemul TVA la incasare:
La iesirea din sistemul TVA la incasare, daca in contul 4428 exista TVA nededusa sau necolectata, se va proceda in modul urmator:
– TVA necolectata inca aferenta facturilor emise inainte de iesirea din sistem se va colecta la momentul incasarii facturii (art. 282 alin. (7) litera b));
– TVA nededusa inca aferenta facturilor primite inainte de iesirea din sistem se va analiza in functie de sistemul aplicat de furnizor:
a) daca furnizorul nu aplica sistemul TVA la incasare, TVA se va deduce la momentul iesirii din sistem; Cartea Verde a TVA 353
b) daca furnizorul aplica sistemul TVA la incasare, TVA va ramane in 4428 si va fi dedusa abia la momentul platii facturilor (prevederile art. 299 coroborate cu art. 297 din Codul fiscal).

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
SAF-T: Ce coduri de taxa se utilizeaza la inregistrarea facturilor de la furnizoriFurnizor care aplica sistemul TVA LA INCASARE. Facturare si normeCe declaratii se depun pana la 25 martie?Manual de Politici Contabile: 34 de aspecte esentiale in 2015Plata TVA LA INCASARE, doar din 2013Ultimele articole
e-TVA: Sanctiunile se aplica din 1 IULIE sau 1 AUGUST 2025, in functie de sistemul TVATVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394Aplicarea TVA LA INCASARE. Conditii, termene si erori frecvente in 2025TVA LA INCASARE in 2025 pentru firme noi: cum se face corect optiunea in D700RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Articole similare
TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in data de 22 aprilie 2024Luni, 22 ianuarie 2024, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareDeductibilitatea si exigibilitatea TVA 2013: Furnizor versus beneficiarSistemul TVA la incasare. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiUltimele articole
Sistemul TVA la incasare 2025: ce este, cand si de cine poate fi aplicatTVA la incasare 2023: Cum se face intrarea sau iesirea in/din sistem?Marti, 20 decembrie 2022, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareMiercuri, 20 iulie 2022, termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareEmiterea anticipata a facturii: Declararea in decontul de TVA si in Formularul 394Articole similare
Sistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?Ce implica optiunea pentru aplicarea sistemului TVA la incasare?Anulare cod de TVA. Care sunt declaratiile pe care le depunem?Anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA la retragerea optionala. Efecte fiscaleSistemul TVA la incasare, iesirea din evidenta platitorilor de TVA si cont 4428. Care sunt efectele fiscale?Ultimele articole
Analiza TVA in 2014: Optiunea pentru aplicarea sistemului TVA la incasareAplicarea sistemului TVA la incasare in 2014. Ce presupune aplicarea optionala?Iesirea din sistemul TVA la incasare. Cum facem colectarea TVA?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"