Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 14 Aug. 2009Problema fiscalaAti achizitionat un autovehicul pentru care nu aveti dreptul la deducerea TVA. Cumprocedati in acest caz? Cumil veti inregistra in contabilitate? Cum se declara operatiunea in ...
Problema fiscala
Ati achizitionat un autovehicul pentru care nu aveti dreptul la deducerea TVA. Cumprocedati in acest caz? Cumil veti inregistra in contabilitate? Cum se declara operatiunea in decontul de TVA? Dar in celelalte declaratii?
1. Regula: nu mai deducem TVA pentru autovehicule
In perioada 1 mai 2009 31 decembrie 2010 nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane.
Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.
2. Exceptii de la regula
Sunt exceptate de la aceasta regula, in sensul ca sunt admise la deductibilitate in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
-
vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata ce depaseste 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului;
-
vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
-
vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
-
vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
-
vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
3. Inregistrari in contabilitate
Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective. Astfel, in cazul achizitiei de autovehicule pentru care nu este permisa deducerea TVA, costul de achizitie cuprinde si TVA deoarece aceasta nu poate fi recuperata de la autoritatile fiscale.
3.1. Achizitie de autovehicul din tara exemplu
In luna iunie 2009 am achizitionat din tara un autovehicul in valoare de 100.000 lei, plus TVA in valoare de 19.000 lei, pentru care nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata deoarece autovehiculul nu este utilizat pentru desfasurarea de activitati exceptate. Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitiei al autovehiculului. Inregistrarile contabile sunt:
-
Inregistrarea receptiei autovehiculului:
%
=
404
119.000
2133
Furnizori de imobilizari
100.000
Mijloace de transport
4426
19.000
TVA deductibila
- Inregistrarea includerii taxei pe valoarea adaugata in costul de achizitie al autovehiculului:
2133
=
4426
19.000
Mijloace de transport
TVA deductibila
3.2. Achizitie de autovehicul din import exemplu
In luna iunie 2009 am achizitionat din import un autovehicul in valoare de 100.000 lei, plus TVA in valoare de 19.000 lei, pentru care nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata.
Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitie al autovehiculului.
Inregistrarile contabile sunt:
-
Inregistrarea platii TVA prin contul de disponibilitati:
4426
=
5121
19.000
TVA deductibila
Conturi la banci in lei
-
Inregistrarea receptiei autovehiculului:
=
4426
TVA deductibila
2133
%
119.000
Mijloace de transport
404
100.000
Furnizori de imobilizari
19.000
3.3. Achizitie intracomunitara de autovehicul exemplu
Am efectuat o achizitie intracomunitara reprezentand un autovehicul in valoare de 100.000 lei pentru care se aplica taxarea inversa. Autovehiculul nu va fi utilizat pentru activitati exceptate si in consecinta nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata.
Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitie al autovehiculului.
3.3.1. Daca exigibilitatea taxei are loc in aceeasi luna cu receptia:
-
Inregistrarea taxarii inverse:
4426
=
4427
19.000
TVA deductibila
TVA colectata
-
Inregistrarea receptiei autovehiculului prin includerea taxei in pretul de achizitie:
2133
=
404
Furnizori de imobilizari
%
119.000
Mijloace de transport
4426
19.000
TVA deductibila
100.000
3.3.2. Daca exigibilitatea taxei nu are loc in aceeasi luna cu receptia:
-
Inregistrarea taxarii inverse in luna in care are loc exigibilitatea taxei:
4426
=
4427
19.000
TVA deductibila
TVA colectata
-
Inregistrarea includerii taxei nedeductibile in pretul de achizitie al autovehiculului in aceeasi luna in care are loc exigibilitatea taxei:
231
=
4426
19.000
Imobilizari corporale in curs de executie
TVA deductibila
-
Inregistrarea receptiei autovehiculului ulterior lunii in care a avut loc exigibilitatea taxei:
2133
=
%
119.000
Mijloace de transport
231
19.000
Imobilizari corporale in curs de executie
404
100.000
Furnizori de imobilizari
3.4. Achizitie de autovehicul in leasing exemplu
Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/ finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni.
In luna iunie 2009 se efectueaza transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing la o valoare reziduala de 10.000 lei.
-
Inregistrare TVA aferenta ratei reziduale:
4426
=
404
1.900
TVA deductibila
Furnizori de imobilizari
-
Inregistrarea includerii taxei nedeductibile pe cheltuieli deoarece
TVA nu a fost integral nedeductibila si din acest motiv nu face parte din costul de achizitie al autovehiculului:
635
=
4426
1.900
Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
TVA deductibila
4. Decontul de TVA
Achizitia din tara sau din import a autovehiculului se va inregistra astfel:
-
la randul 18 Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota 19%;
-
la randul 22 Total taxa deductibila;
-
la randul 23 Sub-total taxa dedusa nu se preia taxa pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere. Astfel, suma de 19.000 lei din exemplele de mai sus nu va fi preluata la acest rand. Cu alte cuvinte, din total taxa deductibila evidentiata la randul 22 din decont se va scadea taxa pentru care nu este permisa exercitarea dreptului de deducere, in speta suma de 19.000 lei.
Achizitia intracomunitara a autovehiculului se va inregistra astfel:
-
la randul 4 Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa) si la randul 4.1 Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara si, respectiv, randurile 15 si 15.1, fiind pereche;
-
la randul 14 Total taxa colectata;
-
la randul 22 Total taxa deductibila;
-
la randul 23 Sub-total taxa dedusa nu se preia taxa pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere. Astfel, suma de 19.000 lei din exemplul de mai sus nu va fi preluata la acest rand. Cu alte cuvinte, din total taxa deductibila evidentiata la randul 22 din decont se va scadea taxa pentru care nu este permisa exercitarea dreptului de deducere, in speta suma de 19.000 lei.
!Atentie
Incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii mai 2009, decontul de TVA a fost modificat.
5. Formularul (394) Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Asadar, in declaratie vor fi evidentiate si facturile privind achizitiile de autovehicule chiar daca nu avem dreptul de deducere a taxei pentru acestea.
Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare.
La primirea bazelor de date, Fiscul va incrucisa informatiile declarate in Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national cu cele declarate in Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA, in vederea imperecherii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care a fost emisa factura).
Fiscul va trimite notificari in cazul in care baza impozabila si TVA aferenta, declarate de furnizori, pe coduri de inregistrare fiscale, difera de baza impozabila si TVA aferenta, declarate de cumparatori.
6. Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (390 VIES)
Achizitia intracomunitara a autovehiculului se va declara cu ajutorul
Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare (390 VIES).
Declaratia recapitulativa se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, la organul fiscal competent.
In acest sens, organul fiscal competent va verifica corelarea totalului sumelor aferente achizitiilor intracomunitare de bunuri din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA.
Concluzie
In cazul achizitiei de autovehicule pentru care nu este permisa deducerea
TVA, costul de achizitie cuprinde si
TVA deoarece acesta nu poate fi recuperat de la autoritatile fiscale. Insa taxa va fi reflectata distinct in contabilitate.
De asemenea, chiar daca taxa nu se poate deduce, operatiunea de achizitie a autovehiculelor se va evidentia si in declaratiile fiscale.
Acte normative aplicabile:
Art. 1451 alin. (1), (2) si (4) din Codul fiscal
Pct. 54 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Pct. 7 alin. (2) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. II din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.166/2009 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobareamodelului si continutului formularului (300) Decont de taxa pe valoarea adaugata
Anexa nr. 2 si Anexa nr. 3 pct. 4.3 si 4.4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 702/2007 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de
TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de
TVA
Anexa nr. 4 pct. 1.1 si pct. 3.1 lit. c) la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri
Anexa nr. 2 la Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) Decont de taxa pe valoarea adaugata, asa cum a fost modificat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.166/2009
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 32, iulie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www. infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 14 august 2009
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Livrare locala catre un partener din UE. Ce regim TVA aplicam?Control fiscal finalizat cu diferente de plata TVA. Cum procedam?ANAF plateste dobanzi de 5 milioane de lei pentru ca a intarziat rambursarea TVAInspectoratul Muncii, despre OUG 114: Angajatorii vor fi AMENDATI, daca nu aplica salariul minim de 3.000 de lei!Editorial: O criza... infloritoareUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”Articole similare
Achizitie autovehicul destinat transportului de persoane. Deducerea TVA, inregistrari contabileAchizitii pentru care TVA nu este deductibila. Se face raportarea TVA prin formularele 300 si 394?Tratamentul fiscal al deducerii TVA in 50 de studii de cazDeducerea TVA: 50 de solutii pentru tratamentul fiscal corect. Creste profitul activitatii tale, deducand corect TVADiferenta TVA stabilita la control. Cum facem regularizarea situatiei?Ultimele articole
Deductibilitate cheltuieli prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%Deductibilitate TVA pentru achizitii de servicii de la un furnizor din UE. D300, D394Investitie proprietar la o cladire inchiriata in regim de scutire. Cum facem amortizare si ajustarea ulterioara a TVA?Zoom fiscal: Totul despre cum aplicam in 2016 sistemul TVA la incasareZoom fiscal: Cum se aplica in 2016 sistemul TVA la incasareArticole similare
Arendare. In ce conditii se emit obligatoriu facturi?Societati aflate in inactivitatePasi pentru restituirea de accize pentru motorina folosita drept combustibil. Procedura 2014Noutati Legislatie Fiscala 14 - 20 aprilie 2008Noutati Legislatie Fiscala 13 - 17 iulie 2009 - Monitorul OficialUltimele articole
OFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaOrdinul 3581/2020. A fost aprobata schema de ajutor de minimis din cadrul Programului -ELECTRIC UP-Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?Taxe si impozite MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieDeductibilitate cheltuieli prestari servicii autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"