Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA nedeductibila pentru vehicule. Cum se declara si se inregistreaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Aug. 2009
Tags: tva, tva nedeductibila, vehicule

Problema fiscalaAti achizitionat un autovehicul pentru care nu aveti dreptul la deducerea TVA. Cumprocedati in acest caz? Cumil veti inregistra in contabilitate? Cum se declara operatiunea in ...

Problema fiscala
Ati achizitionat un autovehicul pentru care nu aveti dreptul la deducerea TVA. Cumprocedati in acest caz? Cumil veti inregistra in contabilitate? Cum se declara operatiunea in decontul de TVA? Dar in celelalte declaratii?

1. Regula: nu mai deducem TVA pentru autovehicule

In perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010 nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane.

Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.

2. Exceptii de la regula

Sunt exceptate de la aceasta regula, in sensul ca sunt admise la deductibilitate in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, vehiculele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

  • vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata ce depaseste 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului;
  • vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
  • vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
  • vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
  • vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.

3. Inregistrari in contabilitate

Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuite direct achizitiei bunurilor respective. Astfel, in cazul achizitiei de autovehicule pentru care nu este permisa deducerea TVA, costul de achizitie cuprinde si TVA deoarece aceasta nu poate fi recuperata de la autoritatile fiscale.

3.1. Achizitie de autovehicul din tara – exemplu

In luna iunie 2009 am achizitionat din tara un autovehicul in valoare de 100.000 lei, plus TVA in valoare de 19.000 lei, pentru care nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata deoarece autovehiculul nu este utilizat pentru desfasurarea de activitati exceptate. Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitiei al autovehiculului. Inregistrarile contabile sunt:

    • Inregistrarea receptiei autovehiculului:

%

=

404 119.000
2133  „Furnizori de imobilizari“ 100.000
„Mijloace de transport“
4426 19.000
TVA deductibila“

    • Inregistrarea includerii taxei pe valoarea adaugata in costul de achizitie al autovehiculului:

2133

=

4426 19.000
„Mijloace de transport“ TVA deductibila“

3.2. Achizitie de autovehicul din import – exemplu

In luna iunie 2009 am achizitionat din import un autovehicul in valoare de 100.000 lei, plus TVA in valoare de 19.000 lei, pentru care nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata.

Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitie al autovehiculului.

Inregistrarile contabile sunt:

    • Inregistrarea platii TVA prin contul de disponibilitati:

4426

= 5121 19.000
TVA deductibila“ „Conturi la banci in lei“

    • Inregistrarea receptiei autovehiculului:

2133

=

% 119.000

„Mijloace de transport“
404 100.000
„Furnizori de imobilizari“

4426

TVA deductibila“

19.000

3.3. Achizitie intracomunitara de autovehicul – exemplu

Am efectuat o achizitie intracomunitara reprezentand un autovehicul in valoare de 100.000 lei pentru care se aplica taxarea inversa. Autovehiculul nu va fi utilizat pentru activitati exceptate si in consecinta nu este permisa deducerea taxei pe valoarea adaugata.

Deoarece taxa nu poate fi recuperata, aceasta va face parte din costul de achizitie al autovehiculului.

3.3.1. Daca exigibilitatea taxei are loc in aceeasi luna cu receptia:

    • Inregistrarea taxarii inverse:

 

4426

=

4427 19.000
TVA deductibila“ TVA colectata“

    • Inregistrarea receptiei autovehiculului prin includerea taxei in pretul de achizitie:

 

2133

=

% 119.000
„Mijloace de transport“ 4426 19.000
TVA deductibila“ 100.000

404

„Furnizori de imobilizari“

 

3.3.2. Daca exigibilitatea taxei nu are loc in aceeasi luna cu receptia:

    • Inregistrarea taxarii inverse in luna in care are loc exigibilitatea taxei:

4426

=

4427 19.000
„TVA deductibila“ „TVA colectata“

    • Inregistrarea includerii taxei nedeductibile in pretul de achizitie al autovehiculului in aceeasi luna in care are loc exigibilitatea taxei:

231

=

4426 19.000
„Imobilizari corporale in curs de executie“ TVA deductibila“

    • Inregistrarea receptiei autovehiculului ulterior lunii in care a avut loc exigibilitatea taxei:

2133

=

% 119.000
„Mijloace de transport“ 231 19.000
„Imobilizari corporale in curs de executie“
404 100.000
„Furnizori de imobilizari“

3.4. Achizitie de autovehicul in leasing – exemplu

Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/ finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni.

In luna iunie 2009 se efectueaza transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing la o valoare reziduala de 10.000 lei.

    • Inregistrare TVA aferenta ratei reziduale:

4426

=

404 1.900
TVA deductibila“ „Furnizori de imobilizari“

    • Inregistrarea includerii taxei nedeductibile pe cheltuieli deoarece

TVA nu a fost integral nedeductibila si din acest motiv nu face parte din costul de achizitie al autovehiculului:

635

=

4426 1.900
„Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate“ TVA deductibila“

4. Decontul de TVA

Achizitia din tara sau din import a autovehiculului se va inregistra astfel:

  • la randul 18 „Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota 19%“;
  • la randul 22 „Total taxa deductibila“;
  • la randul 23 „Sub-total taxa dedusa“ nu se preia taxa pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere. Astfel, suma de 19.000 lei din exemplele de mai sus nu va fi preluata la acest rand. Cu alte cuvinte, din total taxa deductibila evidentiata la randul 22 din decont se va scadea taxa pentru care nu este permisa exercitarea dreptului de deducere, in speta suma de 19.000 lei.

Achizitia intracomunitara a autovehiculului se va inregistra astfel:

  • la randul 4 „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)“ si la randul 4.1 „Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara“ si, respectiv, randurile 15 si 15.1, fiind pereche;
  • la randul 14 „Total taxa colectata“;
  • la randul 22 „Total taxa deductibila“;
  • la randul 23 „Sub-total taxa dedusa“ nu se preia taxa pentru care nu se permite exercitarea dreptului de deducere. Astfel, suma de 19.000 lei din exemplul de mai sus nu va fi preluata la acest rand. Cu alte cuvinte, din total taxa deductibila evidentiata la randul 22 din decont se va scadea taxa pentru care nu este permisa exercitarea dreptului de deducere, in speta suma de 19.000 lei.

!Atentie
Incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii mai 2009, decontul de TVA a fost modificat.

5. Formularul (394) „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national“

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Asadar, in declaratie vor fi evidentiate si facturile privind achizitiile de autovehicule chiar daca nu avem dreptul de deducere a taxei pentru acestea.

Declaratia se depune la organul fiscal competent pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare.

La primirea bazelor de date, Fiscul va incrucisa informatiile declarate in „Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national“ cu cele declarate in „Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national“ de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA, in vederea imperecherii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care a fost emisa factura).

Fiscul va trimite notificari in cazul in care baza impozabila si TVA aferenta, declarate de furnizori, pe coduri de inregistrare fiscale, difera de baza impozabila si TVA aferenta, declarate de cumparatori.

6. Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (390 VIES)

Achizitia intracomunitara a autovehiculului se va declara cu ajutorul

Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare (390 VIES).

Declaratia recapitulativa se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, la organul fiscal competent.

In acest sens, organul fiscal competent va verifica corelarea totalului sumelor aferente achizitiilor intracomunitare de bunuri din declaratia recapitulativa cu cele inscrise in randurile corespunzatoare din Decontul de TVA.

Concluzie
In cazul achizitiei de autovehicule pentru care nu este permisa deducerea TVA, costul de achizitie cuprinde si TVA deoarece acesta nu poate fi recuperat de la autoritatile fiscale. Insa taxa va fi reflectata distinct in contabilitate.

De asemenea, chiar daca taxa nu se poate deduce, operatiunea de achizitie a autovehiculelor se va evidentia si in declaratiile fiscale.

Acte normative aplicabile:
Art. 1451 alin. (1), (2) si (4) din Codul fiscal
Pct. 54 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005
Pct. 7 alin. (2) la Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Art. II din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.166/2009 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobareamodelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“
Anexa nr. 2 si Anexa nr. 3 pct. 4.3 si 4.4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 702/2007 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA
Anexa nr. 4 pct. 1.1 si pct. 3.1 lit. c) la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“
Anexa nr. 2 la Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, asa cum a fost modificat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.166/2009

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 32, iulie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre  www. infotva.ro   . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 14 august 2009

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA nedeductibila pentru vehicule. Cum se declara si se inregistreaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016