keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Investitie proprietar la o cladire inchiriata in regim de scutire. Cum facem amortizare si ajustarea ulterioara a TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2017 Exclusiv
Tags: cladire inchiriata, regim scutire, investitii, tva nedeductibil, deduceri, tva nededus

In randurile de mai jos, va prezentam cazul unei firme care detine o cladire si pe care o inchiriaza fara TVA catre o firma care ofera servicii medicale. In anul 2017 firma proprietara a cladirii va face investitii in cladire:

 
- va pune un sistem de protectie la incendiu
- hidranti mari pe holuri
- va pune un aparat mare pentru generare centralizata de aer conditionat.
Aceste investitii vor depasi cateva zeci de mii de euro. Vom vedea daca TVA-ul nedeductibil aferent acestor achizitii trebuie inregistrat in valoarea bunurilor de capital instalate sau ar trebui pe cont de cheltuiala si in ce masura cheltuiala cu acest TVA este deductibila la calculul de impozit pe profit.
 
Bunurile de capital vor fi amortizate pe perioada de 10 ani atat cat este valabil contractul de inchiriere cu chiriasul din cladire. Daca TVA-ul se include in valoarea bunurilor amortizabile, stabilim daca se face ajustare in 10 ani a TVA nededusa la data achizitiei.
 
Iata raspunsul consultantului:
TVA nedeductibila face parte din costul de achizitie conform pct. 8 subpct. 6 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, avand natura unei cheltuieli/taxe/impozit nerecuperabile. in consecinta, TVA aferenta investitiilor efectuate la cladire va trebui capitalizata, facand parte din costul achizitiei, neputand fi inclusa direct in cheltuieli. 
 
Cheltuiala cu TVA inregistrata direct in cheltuieli va fi deductibila limitat conform art. 25 alin. 3 lit. i din Codul fiscal, in sensul ca poate fi dedusa doar in limita amortizarii costului investitiei (adica inclusiv TVA) potrivit art. 28 alin. 3 lit. d din Codul fiscal.
In privinta duratei de amortizare a investitiei, pentru amortizarea fiscala se aplica prevederile art. 28 alin. 12 lit. d din Codul fiscal conform carora amortizarea investitiei efectuate la mijloacele fixe existente se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa. 
 
CONCLUZIE!
 
Ca atare, pentru amortizarea fiscala nu se va folosi durata de 10 ani, ci durata normala de utilizare ramasa pentru cladirea respectiva.
 Chiar daca TVA-ul va fi inclus in valoarea bunurilor amortizabile, ajustarea TVA nededus la momentul achizitiei se va putea face daca firma va realiza in viitor operatiuni cu drept de deducere pe o perioada de 20 ani, daca valoarea investitiei este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil dupa modernizare, dupa cum se prevede la art. 305 alin. 2 lit. b din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – economist
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016