Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Despagubire transport. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: transport, regim tva, despagubire, factura, marfa, cost, marfa, dauna totala

In situatia urmatoare, avand calitatea de casa de expeditie, o societate intermediaza un transport de marfa - achizitie intracomunitara din Ungaria. Marfa respectiva nu a ajuns pe teritoriul Romaniei, aceasta facand obiectul unei daune totale si fiind distrusa integral.


Urmare a acestui fapt, furnizorul ungur a facturat catre clientul societatii valoarea intregii marfi adaugand TVA. Clientul societatii a refacturat catre firma (casa de expeditie) aceeasi valoare. Casa de expeditie nu e de acord cu aceasta factura, considerand ca partenerul strain a emis in mod eronat factura cu TVA. De asemenea, asiguratorul firmei a despagubit-o pe aceasta doar cu valoarea marfii fara TVA.

Vom vedea in ce masura a fost intocmita corect factura cu TVA.

Din punct de vedere al TVA, furnizorul ungur ar fi trebuit sa factureze o despagubire comerciala la nivelul valorii marfii, ci nu contravaloarea marfii. Aceasta despagubire este neimpozabila din punct de vedere al TVA (cf art. 137 din Codul fiscal).
 
Marfa fiind distrusa nu mai avea cum sa faca obiectul unei livrari. Sumele imputate pentru marfurile distruse nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea TVA.
 
In concluzie, din punctul nostru de vedere factura ar trebui sa fie emisa fara TVA. Cu toate acestea, avand in vedere ca furnizorul este posibil sa aiba obligatia de a ajusta TVA aferenta marfurilor respective, este posibil ca valoarea despagubirii sa includa si costul cu TVA respectiva.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Despagubire transport. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016