Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Sanatatii a publicat recent un comunicat de presa cu privire la obligativitatea purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS CoV-2 pe durata starii de alerta.
Conform documentului, pe perioada starii de alerta, masca de protectie trebuie purtata in orice spatiu public inchis, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, pe toata durata prezentei in oricare din spatiile inchise ale incintei,
In functie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unitatii sau a medicului de medicina scolara, dupa caz, pot exista unele exceptii, astfel:
b) persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
d) prezentatorii TV si invitatii acestora, cu conditia respectarii distantei de 3 metri intre persoane;
e) vorbitorii in public cu conditia respectarii distantei de 3 metri
f) elevii/studentii doar in timpul orelor de curs, daca se respecta distantarea corespunzatoare
g) copiii cu varsta mai mica de 5 ani.
Angajatorul sau conducatorul institutiei are obligatia de a elabora propriile proceduri pe baza evaluarii de risc pentru fiecare angajat, in functie de programul de lucru, specificul activitatii desfasurate, structura organizatorica, structura incintei.
Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc si vor emite recomandari privind necesitatea purtarii mastii pentru angajati, iar responsabilul SSM va face instruirea angajatilor in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca.
Mastile sunt eficiente daca sunt folosite in combinatie cu curatarea frecventa a mainilor cu solutie pe baza de alcool sau cu apa si sapun.
Mai exact, inainte de a utiliza masca, mainile trebuie igienizate (cu solutie pe baza de alcool sau cu apa si sapun). Masca de protectie trebuie sa acopere atat gura cat si nasul si sa fie schimbata o data la 4 ore sau ori de cate ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;
Dupa utilizare, masca se arunca de indata intr-un spatiu special amenajat, preferabil cu capac, operatiune urmata de igienizarea mainilor.
NU se recomanda reutilizarea mastilor medicale.
Pentru copiii cu varsta de 5 ani sau mai mare este recomandata purtarea mastilor nemedicale (din material textil);
In cazul aparitiei febrei/tusei/stranutului, purtarea mastii este recomandata in orice circumstanta (ex: in spatiile deschise, la domiciliu).
Documentul elaborat de catre specialistii in sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Institutului National de Sanatate Publica prevede si reguli privind triajul persoanelor pentru accesul intr-o incinta.
Astfel, pe durata starii de alerta se instituie obligativitatea institutiilor si autoritatilor publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel incat sa se asigure la intrarea in sediu efectuarea triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor in conditiile si cu respectarea Instructiunilor generale privind masurile de igiena.
In acest context, pentru personalul angajat, la accesul in sediul unitatii/institutiei, este obligatoriu triajul epidemiologic si dezinfectarea mainilor.Triajul nu implica inregistrarea datelor cu caracter personal.
Triajul epidemiologic consta in:
a) masurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura inregistrata nu trebuie sa depaseasca 37,3 C);
– daca se incadreaza in definitia de caz suspect COVID 19, medicul de familie ii va recomanda testarea pentru diagnosticarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2;
– daca nu se incadreaza in definitia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
Medicul de medicina muncii va avea obligatia monitorizarii starii de sanatate a angajatilor, va face instruirea angajatilor in ceea ce priveste SSM (Securitatea si Sanatatea in Munca), dar si evaluarea riscului pentru a decide daca sunt si alte zone unde nu este obligatorie masca.
Pentru alte persoane decat personalul angajat:
ATENTIE! Masurile vor fi aplicate imediat dupa publicarea Ordinului de ministru in Monitorul Oficial.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Totul despre masurile SSM in STARE DE ALERTA. Reglementari privind telemunca. Aspecte vizate de inspectorii ITMONRC mai pastreaza inca un an de zile anumite masuri instituite in timpul starii de alertaGuvernul a aprobat! Decalarea programului de lucru sau munca la domiciliu, masuri pentru angajatori pe perioada starii de alertaReguli aplicabile raporturilor de munca pe parcursul starii de alerta. Webinar Back to business.Model de Declaratie pe propria raspundere si masurile anti-Covid-19 pe durata starii de alerta(Informare MAI)Ultimele articole
OFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in RomaniaArticole similare
Ordinul nr. 1082/2020: Noi masuri si reguli in domeniul transporturilor pe perioada starii de alertaModel de Declaratie pe propria raspundere si masurile anti-Covid-19 pe durata starii de alerta(Informare MAI)Ministrul Muncii: Pregatim masuri adaptate situatiei actuale si perspectivelor imediateArticole similare
Aplicarea prevederilor Legii 296/2023 in domeniul ITFirme care acorda tichete de vacanta. Aceste sume intra in plafonul de 33% pentru beneficii extrasalariale?Noi masuri aplicabile la locul de munca pentru salariati in contextul Covid-19. Ce trebuie sa stie firmeleProiect: Scutirile in IT ar putea sa se aplice LA UN SINGUR angajator, pentru veniturile de pana la 10.000 leiReglementari noi in domeniul fondurilor externe nerambursabileUltimele articole
Amenzile ajung pana la 100.000 lei pentru nerespectarea unor dispozitii introduse prin OUG 125/2024E-Trasport: Ce amenzi ar putea fi SUSPENDATE pana la 31 decembrie 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"