Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Reglementari privind telemunca. Aspecte vizate de inspectorii ITM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: telemunca, masuri ssm, aspecte vizate de inspectorii itm

In perioada actuala exista nu mai putin de 10 acte normative care reglementeaza sanatatea si securitatea in munca. Dumneavoastra v-ati asigurat ca respectati normele SSM in mod corespunzator? Ati instruit salariatii care lucreaza in regim de telemunca, oferindu-le informatii inclusiv despre utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare?

Evitati amenzile care pot ajunge chiar pana la 2.000 de lei cu ajutorul lucrarii Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Studii de caz, modele de documente care va ofera informatii importante despre obligatiile pe care le aveti privind sanatatea si securitatea in munca dar si care sunt aspectele urmarite cu precadere inspectorii ITM.

ATENTIE! ITM a avertizat recent ca angajatorii trebuie sa ia toate masurile pentru prevenirea infectarii cu agenti biologici, inclusiv coronavirus! Aceasta avertizare, spun specialistii, este un indiciu clar ca in urmatoarea perioada va urma un val de controale avand ca tema modul cum firmele gestioneaza partea de SSM la locurile de munca ale angajatilor. 

Exemple de masuri pe linie SSM pe care trebuie sa le aveti in vedere: 

Poate cea mai importanta masura pe care trebuie sa o aveti in vedere este precizata chiar la art. 1, lit. a) din Ordinul nr. 3577/831/2020:
 
Reinstruiti in domeniul securitatii si sanatatii in munca toti lucratorii care au stat la domiciliu in perioada starii de urgenta, somaj tehnic, telemunca, munca la domiciliu etc. Reinstruirea trebuie sa fie adaptata noilor riscuri reprezentate de infectia cu SARS-CoV-2 si se va desfasura in timpul programului normal de lucru al lucratorilor;
 
Alte masuri:
-Reviziuiti instructiunile proprii de SSM;
-Desemnati un resposabil pentru verificarea temperaturii tuturor persoanelor care intra in incinta;
 -Afisati in cele mai vizibile locuri din unitate regulile de conduita;
 -Amenajati culoare speciale de acces si de circulatie in incinta, atat pentru angajati, cat si pentru clienti sau vizitatori;
 -Instruiti-i pe angajati sa-si spele cat de des mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde sau cu un produs igienizant pe baza de alcool care contine cel putin 70% alcool;
 -Asigurati servetele de unica folosinta, astfel incat suprafetele utilizate in mod obisnuit (clante, tastaturi, birouri) sa poata fi sterse de angajati inainte de fiecare utilizare;
 -Asigurati-va ca, prin serviciul de curatenie al firmei, birourile, mesele, telefoanele, tastaturile etc. sunt sterse cu dezinfectant o data la 4 ore;
 -Asigurati-va ca exista suficiente cosuri de gunoi care pot fi folosite fara ca angajatii sa atinga capacele;
 -Faceti aerisirea birourilor cel putin o data pe zi;
 -Acordati pauzele de masa esalonat;
 -Renuntati pe cat posibil la comunicareaprin documente tiparite, pentru a evita contactul fizic intre angajati.
 
Toate masurile de acest gen pe care trebuie sa le luati in aceasta perioada le gasiti in lucrarea Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Studii de caz, modele de documente. 

6 intrebari sensibile la care doriti un raspuns urgent!

1. Care sunt actele normative in domeniul SSM care se aplica cu strictete in aceasta perioada?
2. Sunteti obligat sa decalati programul de lucru al angajatilor? In ce conditii?
3. Sunteti obligat sau nu sa achizitionati masti si manusi pentru angajati?
4. Care este procedura referitoare la masurarea temperaturii corporale?
- Ce se intampla cu angajatii care au peste 37,3?
-Ce se intampla cu angajatii care au peste 38,5?
5. Ce masuri imediate trebuie sa luati in cazul salariatilor suspecti de infectare?
6. Ce documente trebuie sa intocmiti in aceasta perioada?

Aveti la dispozitie si un capitol de mare importanta: telemunca. Ce obligatii aveti, ce pot verifica inspectorii ITM? 

Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul SSM si al relatiilor de munca, inspectorii au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999!

Dvs. trebuie sa fiti atent sa prevedeti expres in contractul de munca faptul ca un anumit salariat lucreaza in regim de telemunca, precum si conditiile de baza:
-mentionarea locului
-perioadei
-responsabilitatile partilor
-masurile pe care le luati pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul colegilor
-programul in cadrul caruia dvs., angajatorul, sunteti in drept sa verificati activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului.

Practic, prin acest tip de contract, pentru dvs., angajatorul, se vor reduce costurile cu inchirierea spatiilor, utilitatile, consumul de carburant si parcul auto.Prin alegerea acestui mod de organizare a muncii se diminueaza riscului de contaminare cu COVID-19, asigurandu-se astfel protectia sanatatii salariatului.
 
In cazul salariatului, acesta va elimina consumul de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul dvs., va avea libertatea valorificarii timpului de lucru, optimizandu-si, astfel, raportul intre viata profesionala si cea personala. Nu in ultimul rand, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii si indeplinire a sarcinilor, vor creste sansele persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii.
 
 

Atentie! Autoritatile nu vor risca o relaxare prematura, care sa faca inutile eforturile costisitoare depuse in ultimele 2 luni, asa ca trebuie sa va pregatiti din timp sa primiti vizita inspectorilor ITM. Si, in acest context, lucrarea Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Studii de caz, modele de documente  este exact ce va trebuie! 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Reglementari privind telemunca. Aspecte vizate de inspectorii ITM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016