Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

A fost emis primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: atestat de produs traditional, ordinulnr724/2013, atestarea produselor traditionale, ministerul agriculturii

Primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie a fost emis recent de Ministerul Agriculturii. Mai exact, atestatul de produs traditional nr. 01 a fost emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Directia Generala Industrie Alimentara - in data de 6 martie 2014, in baza ordinului nr. 724/2013 - Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.



"Cand am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor traditionale am tinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nisa a acestor produse, a uriasului potential al produselor traditionale romanesti care prin aplicarea unei legislatii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, in special in zonele mai putin favorizate sau indepartate, prin sporirea veniturilor producatorilor agricoli si retinerea populatiei rurale in zonele respective", a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Re-atestarea si atestarea produselor traditionale romanesti in baza noului ordin va asigura o concurenta loiala intre producatori si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor.

Cei inregistrati in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) vor avea pe eticheta un logo de produs traditional. Logoul national este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Folosirea logoului national fara respectarea conditiilor prevazute in ordinul nr. 724/2013 se pedepseste conform prevederilor legale in vigoare.

Produsul atestat ca traditional va reflecta asteptarile consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, si va avea in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional.

In urma intalnirilor de lucru cu reprezentantii autoritatilor semnatare ale ordinului, dar si cu partenerii Ministerului Agriculturii - Federatia Nationala a Producatorilor de Produse Traditionale - s-a reusit limitarea in acest ordin a capacitatilor de productie pentru segmentul de "produs traditional" avand in vedere raportul pret-calitate comparativ cu celelalte produse de pe piata.

Atestatul de produs traditional cu nr. 01 este acordat produsului "PAINE TRADITIONALA ADRIANA", in urma verificarii documentatiei depuse la Directia pentru Agricultura a judetului Brasov, fabricat la o unitate de productie din Brasov, apartinand S.C ADRIANA PROD S.R.L..

"Painea traditionala Adriana" se obtine din faina de grau alba, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, procedeul de obtinere este traditional, respectiv operatiile de pregatire a materiilor prime si auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se executa manual. Produsul din judetul Brasov a fost inregistrat in "Registrul national al produselor traditionale", la pozitia 01.

Context

In data de 11 noiembrie 2013 in Monitorul Oficial Partea I, nr. 688 a fost publicat Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale. Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor care a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.

La data intrarii in vigoare a ordinului nr. 724/2013 se abroga Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 938 din 14 octombrie 2004.

In demararea procesului de elaborare a noului act normativ, s-a tinut cont ca in ordinul nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, nu existau prevederi care sa permita controlul si verificarea modului de producere a produselor care au fost inregistrate in Registrul produselor traditionale dupa verificarea initiala. Astfel s-a impus adoptarea unui nou ordin comun intre Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Atestatele eliberate anterior raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei, cu respectarea normelor impuse prin prezentul ordin.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "A fost emis primul atestat de produs traditional dupa noua legislatie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016