Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din anul 2014 a fost de 514,3 mil. euro, in crestere cu 58,3% comparativ cu soldul pozitiv de 324,9 mil. euro inregistrat in anul 2013. Romania a exportat in 2014 produse agroalimentare in valoare totala de 5.409,6 mil. euro, cu 311,5 mil. euro mai mult fata de anul precedent (+6,1%), in timp ce importurile, in suma de 4.895,3 mil. euro, au crescut in ritm mai lent, depasind cu 2,6% valoarea din anul 2013.
”Daca anul 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanta comerciala pozitiva pentru schimburile de produse agroalimentare, iata ca anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial, pentru aceasta perioada, respectiv de 514,3 milioane euro”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Raportat la anul precedent, valoarea livrarilor intracomunitare de produse agroalimentare din 2014 s-a majorat cu 10,7%, in timp ce exporturile catre tarile terte au scazut cu 0,3%. Achizitiile din statele membre UE au crescut cu 3,2% iar cele din tari terte s-au mentinut la acelasi nivel ca in 2013.
Principalele produse agroalimentare exportate in 2014 au fost: grau (aproape 5,0 mil. tone pentru 959,4 mil. euro), porumb (3,7 mil. tone / 755,1 mil. euro), tigarete, seminte si ulei de floarea-soarelui, seminte de rapita, orz, animale vii din specia ovine sau caprine, carne de pasare precum si animale vii din specia bovine.
Comparativ cu incasarile obtinute in 2013, volumele majorate exportate de tigarete si seminte de rapita au adus un plus de 193,1 mil. euro (total 699,1 mil. euro) si, respectiv, 145,7 mil. euro (total 338,3 mil. euro). Exportul de nuci a performat si in 2014: in conditiile cresterii cu 22,8% a cantitatii livrate precum si a pretului unitar, incasarile au crescut cu 55,6% fata de anul 2013, la 60,4 mil. euro.
Carnea de porc, sroturile de soia, produsele de brutarie-patiserie, diferitele preparate alimentare si ciocolata s-au situat pe primele locuri in structura importurilor agroalimentare din 2014, dupa ponderea valorica in total import. Fata de anul 2013, facturile au fost mai mari in principal la tutun brut (total 162,4 mil. euro, reprezentand o crestere cu 27,9%), carne de pasare (146,1 mil. euro, +19,2%), ciocolata (163,6 mil. euro, +16,3%) si carne de porc (286,1 mil. euro, +6,5%).
Zaharul, produs care se situa in mod traditional pe primul sau al doilea loc in topul importurilor alaturi de carnea de porc, a marcat o scadere semnificativa a importurilor (mai putin cu 47,9 mii tone, respectiv 60,8 mil. euro), sub presiunea cantitatilor de zahar din sfecla produse suplimentar in 2014, acesta clasandu-se pe locul 10 in top importuri, dupa cafea. Valori in scadere ale importurilor s-au mai inregistrat la: grau (-6,8 mil. euro), tigarete (-29,8 mil. euro), lapte si smantana (-8,3 mil. euro), ape minerale care contin zahar si seminte de floarea-soarelui.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei in anul 2014: livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 61,0% (58,4% in 2013), iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,4% (80,9% in 2013).
Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Isarescu a facut declaratii noi privind viitoarele reduceri de impozite si cresterea salariilorStudiu de caz: Regimul TVA in cazul facturilor pentru servicii factoringTVA pentru amenajare cladire in contract de comodatCe spun indicatorii macroeconomici despre schimbarile din ultima perioadaMugur Isarescu: Cresterea TVA a influentat inflatia care sperie investitoriiUltimele articole
Export de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireDeclaratia Intrastat: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Regim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaGranturi pentru IMM-urile si microintreprinderile afectate de pandemie. Ce criterii trebuie sa indeplineasca firmeleRegim fiscal TVA pentru operatiuni neimpozabile in RomaniaArticole similare
Excedent inregistrat anul trecut de Romania in comertul produselor agroalimentareArticole similare
Cum tratam fiscal o achizitie locala de la o firma straina?Scaderi ale activelor fondurilor locale de investitii. Raportul lunii trecuteExecutivul spune \"Da\" continuarii programului nuclear civilAchizitii de bunuri de pe teritoriul Romaniei. Ce documente sunt necesare?Studiu de caz: Servicii de transport persoane din afara ComunitatiiUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Pragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Impozitarea veniturilor din strainatate: Ce trebuie sa stii si cum te poate ajuta un avocat fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"