Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de selectie si plasare de personal navigant

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2010
Tags: declaratia 390, codul fiscal, tva, personal navigant

Intrebare: Societatea noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, presteaza servicii de selectie si plasare de personal navigant (acesta fiind si obiectul de activitate al firmei) pentru o ...

Intrebare:

Societatea noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, presteaza servicii de selectie si plasare de personal navigant (acesta fiind si obiectul de activitate al firmei) pentru o societate din Principatul Monaco (soc. impozabila dpdv a TVA).

Pentru serviciile prestate percepem un comision lunar. Conform contractului, in atributia noasta intra si cumpararea biletelor de avion (Bucuresti - Atena / Atena - Bucuresti), transportul la si de la aeroport, in Romania si examinari medicale. (Facturile sunt emise pe numele nostru de catre furnizori persoane juridice romane.)

Aceste cheltuieli se refactureaza lunar. Ne intereseaza modul de facturare, inregistrarile contabile si completarea declaratiilor 390 si 300.

Raspuns

Din analiza intrebarii se retin cel putin trei tipuri de servicii efectuate in favoarea partenerului extern: - decontarea unui transport international de persoane. - decontarea unui transport national de persoane. - decontarea unor servicii medicale.

Deoarece prin OG nr 109/ 2009, cu intrare in vigoare de la 01. 01. 2010, au fost adoptate in Romania directive comunitare privind locul prestarii de servicii. se necesita analiza fiecarei situatii in parte.

Se retine si faptul ca aceste prevederi sunt identice la nivelul comunitatii europene, dar noutatea reglementarilor insa conduce la interpretari diferite chiar la nivelul partenerilor externi, fie datorate diverselor traduceri in legislatia interna, fie datorita incadrarii diferite a unei activitati economice, concretizata intr-un serviciu.

Se retine de asemenea ca potrivit art. 126 - cod fiscal, se datoreaza TVA in Romania, daca sunt cumulate 4 conditii, iar in speta intrebarii, conditie este locul prestarii de servicii intr-un anumit stat, fapt ce confera statului respectiv dreptul de a solicita incasarea TVA, in limbajul cotidian cunoscut drept facturare cu sau fara TVA.

Regula generala a locului prestarii este data de art. 133 alin (2) - cod fiscal, ce prevede: „Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită”.

Declaratia 390 explicata si comentata de specialisti in contabilitate

Se retin, exceptiile aplicabile de la regula de baza, aplicabile servicilor descrise in intrebare: Art. 133 alin. (4) - cod fiscal “Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi: (...) b) locul unde se efectuează transportul, în funcţie de distanţele parcurse, în cazul serviciilor de transport de călători; (...)

Prin urmare transportul de la si la aeroport este un serviciu efectuat pe teritoriul national al Romaniei si se factureaza cu TVA. Conform norme art. 133 alin. (2) - cod fiscal”serviciile prevăzute la 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării.

Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.” Se inregistrare in contabilitate prin articolele contabile:

411=704/411 = 4427,

se declara in decontul de TVA la randul 9 - nu se declara in declaratia 394 - privind livrarile si serviciile pe teritoriu national. Conform art. 143 alin. 1 lit. h) -cos fiscal, este scutit de TVA transportul international de persoane.

Prin urmare transportul pe ruta - Bucuresti - Atena si retur se factureaza fara TVA. Inregistrare in contabilitate se face prin articol contabil 411 = 704 . Se declara la randul 3 (respectiv 3.1) din decontul de TVA iar in declaratia 390 se inregistreaza alegand optiunea P (prestari intracomunitare).

Din definita intrebarii”examinarile medicale” nu se regasesc printre exceptiile de la regula de baza stabilita la art. 133 alin. (2), respectiv nici printre activitatile scutite de TVA cu sau fara drept de deducere, prevazute la art. 141 sau art. 142 - cod fiscal. Prin urmare locul prestarii este considerat la beneficiarul din Principatul Monaco, fapt ce va indreptateste sa facturari fara TVA.

Se inregistreaza in contabilitate prin articol contabil 411 = 704 .

Se declara la randul 3 (respectiv 3.1) din decontul de TVA iar in declaratia 390 se inregistreaza alegand optiunea P (prestari intracomunitare).

Foarte importanta este procedura de justificare a scutirii de TVA. In acest sens dvs trebuie sa dovediti operatiile scutite cu documentele prevazute de OMFP nr 3419 din 21.12.2009 - privind completarea si modificarea instructiunii de scutire de TVA, cu intrare in vigoare la 01.01.2010, dvs avand activitate de intermediere pentru unele servicii, posibilitate prevazuta la art 144 indice 1 - cod fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de selectie si plasare de personal navigant":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016