Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea bazei de impozitare. TVA pentru livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D 390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Sep. 2015 Exclusiv
Tags: ajustare, transport, codul de platitor tva, d 390, reduceri, tva, declaratia 390, vies

Urmatorul studiu de caz face referire la o societate din Romania care efectueaza livrari de bunuri unei firme germane in Ungaria si factureaza folosind codul de platitor de TVA pe care firma germana l-a obtinut in Ungaria (HU).


Deoarece clientul a efectuat transportul cu mijloace de transport proprii, partenerii convin ca la sfarsit de luna vanzatorul sa emita o nota de credit care sa acopere valoarea transportului.

In acest caz, la intocmirea notei de credit care cod de platitor de TVA trebuie folosit: cel de DE sau cel de HU? Care este baza legala in acest sens si cum se declara in declaratia 390?


Prin emiterea documentului credit note are loc ajustarea bazei de impozitare aferente livrarii intracomunitare de bunuri efectuate pentru cumparatorul din Germania, inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul Ungariei. Ajustarea bazei de impozitare a TVA este reglementata prin art.  138 lit. b) din Codul fiscal  Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii: …..   b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj;.

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la  punctul 20 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 138  prin care se reglementeaza in mod expres ca prevederile privind ajustarea se aplica si in cazul livrarilor intracomunitare  In situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.
       
Astfel, prin emiterea notei de credit,  are loc diminuarea de catre furnizor a pretului de livrare cu valoarea transportului de bunuri suportat de catre cumparator.  Diminuarea valorii bunurilor, ulterior livrarii acestora, trebuie sa rezulte dintr-un act aditional incheiat la contractul initial  sau din orice corespondenta, in forma scrisa, care a avut loc intre cei doi parteneri participanti la tranzactie inainte de emiterea documentului credit note. Numai asa se poate dovedi si proba  realitatea operatiunii efectuate care conduce, implicit, si la diminuarea veniturilor impozabile ale vanzatorului. Nota de credit trebuie emisa prin utilizarea codului de inregistrare in scopuri de TVA emis de autoritatea fiscala din Ungaria deoarece reducerea este aferenta livrarii intracomunitare a bunurilor expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Ungariei.

Valoarea ajustarii astfel efectuate ulterior livrarii de bunuri,  se evidentiaza, cu semnul minus, in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA, cod 300, cu semnul minus, la randul 1 alocat livrarilor intracomunitare de bunuri. Aceasta procedura de raportare este reglementata prin O.M.F.P. nr. 1790 din 20 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"

  "Randul 1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari, privind baza de impozitare pentru livrarile intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, ……Se inscriu, de asemenea, ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (9) din Codul fiscal."

    
De asemenea, valoarea reducerii de pret se raporteaza, cu semnul minus si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul L.

Practic, in situatia in care documentul credit note se emite in aceiasi luna in care s-a emis si factura de livrare, prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 390 se raporteaza doar diferenta dintre valoarea facturii emise cu semnul plus si valoarea notei de credit emise cu semnul minus.
       
Ajustarea bazei de impozitare a livrarii intracomunitare de bunuri se raporteaza in luna calendaristica in care se intocmeste documentul credit note,, data acestuia reprezentand data faptului generator si a exigibilitatii TVA.  
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea bazei de impozitare. TVA pentru livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram in D 390?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016