Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare cladire amortizata partial

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iul. 2010
Tags: vanzare cladire, amortizare partiala

Vanzare cladire amortizata partial Silviu StoicaIntrebare: Referitor la ordonanta 582010, respectiv la prevederea legata de modificarea TVA-ului de la 19% la 24%: Ce se intampla in cazul retururilor ...

Vanzare cladire amortizata partial
Silviu Stoica


Intrebare: Referitor la ordonanta 582010, respectiv la prevederea legata de modificarea TVA-ului de la 19% la 24%:
Ce se intampla in cazul retururilor de marfa, marfa care a fost facturata clientilor inainte de data de 30.06.2010 dar acestia o returneaza furnizorului dupa aceasta data? Factura de retur va avea cota de TVA de 19? Sau 24?

Codul fiscal la art.140 corelat cu art.1342 face referire doar la avansuri.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Art. 138 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj.

In acest sens, punctul 20 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile.

In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.

Potrivit art. 140 alin. (3) din legea mentionata, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.

Astfel cum prevede art. 1341 alin. (1) faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute de acest articol.

Asadat, ca regula generala, faptul generator intervine la data livrarii bunurilor. Cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la aceasta data, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2).

In cazul in care bunurile livrate sunt refuzate de cumparator, baza de impozitare a taxei pe valoare adaugata se reduce in conformitate cu prevederile art. 138 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Daca bunurile au fost livrate inainte de data de 30.06.2010 iar acestea sunt returnate dupa data de 01.07.2010, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care a intervenit faptul generator, respectiv data la care bunurile au fost livrate cumparatorului. In aceasta situatie furnizorul va emite o factura cu valorile inscrise cu semnul minus, cota de TVA fiind de 19%.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare cladire amortizata partial ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016