Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avem ca subiect al analizei noastre o societate agricola (SA) platitoare de TVA care vinde cladiri vechi catre o societate comerciala platitoare de TVA. Stabilim, prin randurile urmatoare, ce regim de TVA trebuie aplicat.
Conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:"Art. 292 alin. (2) lit. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri.
Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile. In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare."
In Normele metodologice, date in aplicarea art. 292 alin. (2) din noul Cod fiscal, avem urmatoarele prevederi la pct. 55:
"55. (1) In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci cand se livreaza un corp funciar unic format din constructia si terenul pe care aceasta este edificata, identificat printr-un singur numar cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat constructia urmeaza regimul constructiei, daca valoarea acestuia este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
b) constructia va urma regimul terenului pe care este edificata, daca valoarea acesteia este mai mica decat valoarea terenului asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare;
c) daca terenul si constructia au valori egale, asa cum rezulta din raportul de expertiza/evaluare, regimul corpului funciar se stabileste in functie de bunul imobil cu suprafata cea mai mare. Se va avea in vedere suprafata construita desfasurata a constructiei
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care se livreaza un teren pe care se afla o constructie a carei demolare a inceput inainte de livrare si a fost asumata de vanzator. Asemenea operatiuni de livrare si de demolare formeaza o operatiune unica in ceea ce priveste TVA, avand in ansamblu ca obiect livrarea unui teren, iar nu livrarea constructiei existente si a terenului pe care se afla aceasta, indiferent de stadiul lucrarilor de demolare a constructiei in momentul livrarii efective a terenului. In acest sens a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-461/08 Don Bosco Onroerend Goed BV impotriva Staatssecretaris van Financien.
(3) Se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.
(4) Data primei utilizari a unei constructii se refera la constructii care au suferit transformari de natura celor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal.
Prin data primei utilizari se intelege data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a lucrarilor de transformare a constructiei in cauza sau a unei parti a constructiei. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul lucrarilor de transformare in regie proprie a unei constructii sau a unei parti din constructie, data primei utilizari a bunului dupa transformare este data documentului pe baza caruia este majorata valoarea constructiei sau a unei parti din constructie cu valoarea transformarii respective.
(5) Daca livrarea unei constructii intervine inainte de data primei ocupari, astfel cum este definita prima ocupare la alin. (3), se considera ca are loc livrarea unei constructii noi.
(6) In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism. In situatia in care livrarea unui teren pe care se afla o constructie are loc ulterior livrarii constructiei sau independent de livrarea constructiei, livrarea fiind realizata de persoana care detine si titlul de proprietate asupra constructiei ori de alta persoana care detine numai titlul de proprietate asupra terenului, se considera ca are loc livrarea unui teren construibil in sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal."
Prin urmare, sunt scutite de TVA fara drept de deducere conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit. f) livrarea de constructii/parti de constructii, care sunt vechi.
In cazul in care constructiile se vor vinde in regim de scutire de TVA, daca s-a dedus TVA, la o eventuala transformare/modernizare dupa achizitie, incepand cu anul 2007, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate depaseste 20% din valoarea fiecarei constructii, exclusiv valoarea terenului, trebuie ajustata taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor de la art. 305 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal si a prevederilor de la pct. 79 din Normele metodologice de aplicare.
Daca constructiile respective au fost achizitionate/modernizare inainte de anul 2007 (data aderarii Romaniei la UE), nu se mai face ajustarea TVA
Desigur, daca se opteaza pentru aplicare TVA la vanzare prin depunerea unei notificari la organul fiscal, conform prevederilor de la art. 292 (3) din Codul fiscal, nu mai aveti obligatia ajustarii TVA dedusa la achzitia sau modernizarea constructiilor respective.
Astfel, daca constructiile respective se vand cu TVA unei persoane inregistrate in scop de TVA, se aplica taxarea inversa(4426=4427).
Asadar, taxarea inversa prevazuta pentru vanzarea imobilelor de la art. 331 alin.(2) lit g) din Codul fiscal trebuie aplicata in situatia in care atat furnizorul cat si clientul sunt persoane inregistrate in scop de TVA conform prevederilor de la art. 316 din Codul fiscal.
La pct. 109 din Normele metodologice date in aplicarea art. 331 din Codul fiscal se stipuleaza ca:
"(1) Taxarea inversa prevazuta la art. 331 din Codul fiscal reprezinta o modalitate de simplificare a platii taxei. Prin aceasta nu se efectueaza nicio plata de TVA intre furnizorul/prestatorul si beneficiarul unor livrari/prestari, acesta din urma datorand, pentru operatiunile efectuate, taxa aferenta intrarilor si avand posibilitatea, in principiu, sa deduca respectiva taxa.
Aceasta modalitate de simplificare a platii taxei se realizeaza prin emiterea de facturi in care furnizorul/prestatorul nu inscrie taxa aferenta, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculata de beneficiar si inregistrata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal. Furnizorul/Prestatorul are obligatia sa inscrie pe factura mentiunea "taxare inversa". Colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator. Din punct de vedere contabil, beneficiarul inregistreaza in cursul perioadei fiscale in care taxa este exigibila suma taxei aferente in urmatoarea formula contabila: 4426 = 4427. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situatii in care se aplica taxarea inversa."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Vanzare cladiri vechi. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:
Nota: 4.07 din 5 din 15 voturi
Rating:
Nota: 4.07 din 5 din 15 voturi
Articole similare
Vanzare imobil. REGIM TVACe REGIM TVA se aplica pentru vanzarea de terenuri?Regimul TVA. Incheiere suspendare activitateStocuri la dispozitia clientului. REGIM TVACe REGIM TVA aplicam cheltuielilor de protocol si cand este taxa deductibila?Ultimele articole
Acordarea de produse cu titlu gratuit. REGIM TVAFacturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza impozitul pe venit pentru o microintreprindere?Refacturare teste Covid-19 pentru salariati. Care este regimul TVA?Declaratia 394. REGIM TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateRegimul TVA in cazul produselor expirate si degradate. Studiu de caz
Mai multe articole despre regim tva
Articole similare
Alternative ale regimului de taxare pentru vanzarea proprietatilor imobiliare situate in RomaniaCum facturam corect operatiunea de vanzare a unei CLADIRI VECHI catre o persoana fizica?TVA si regimul de taxare al veniturilor din chiriiBon valoric nr. 4Studiu de caz: In ce conditii este posibila deducerea TVA-ului prin facturare?Ultimele articole
Vanzare CLADIRI VECHI. E obligatorie ajustarea TVA?Vanzare imobile. In ce conditii colectam TVA?Studiu de caz: Rezolutiunea in cazul achizitiei unui sediu socialStudiu de caz: Ajustare TVA
Mai multe articole despre cladiri vechi
Articole similare
VANZARE IMOBILE vechi si modernizare. Ce tratament TVA se aplica?Plafon de scutire si obligatia inregistrarii in scopuri de TVA la VANZARE IMOBILE. Cum se procedeaza?VANZARE IMOBILE. In ce conditii colectam TVA?Corectarea facturilor emise pentru aplicare masuri de simplificare. Cum procedam?VANZARE IMOBILE in rate in regim propriu. Obligatiile societatii vanzatoareUltimele articole
Vanzare imobil vechi. Ce regim TVA se aplica?Inregistrarea vanzarii unui imobil. Ce regim TVA aplicam?
Mai multe articole despre vanzare imobile
Articole similare
Un nou proiect MFP modifica unele reguli privind TVA-ul si incapacitatea de plataDemolare cladiri achizitionate. Regim TVAAnaliza societati distincte: Tratament fiscal cheltuieli reprezentareDecont de TVA fara acoperireZona euro isi revine. Ce domenii ajuta crestereaUltimele articole
Ministerul Muncii modifica normele metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salarialeProcedura de conectare a caselor de marcat la ANAF a devenit operationala. Care sunt termenele limita pentru contribuabili?HoReCa ar putea beneficia de un nou ajutor de stat! Schema se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Au fost modificate normele metodologice ale programului IMM INVEST. Pentru anumite domenii nu se pot garanta crediteAu fost publicate Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR (Hotararea 423/2021)
Mai multe articole despre tva
Articole similare
Ce regim TVA aplicam pentru servicii de transport?Prevederi pentru asigurarea informatiilor necesare determinarii bazei TVACODUL FISCAL 2008 - Capitolul VIII. Taxa hoteliera - art. 278-281Repartizare dividende. Inregistrari contabile. Ce obligatii declarative apar?Inregistrarea in scopuri de TVA intarziat. Cum procedam?Ultimele articole
Teambuilding. Tratament fiscal al cheltuielilor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorVenituri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?Reguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independenteCum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscal
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Stefan Gheorghe 2017-11-15 10:19:03
Buna ziua!Daca o societate comerciala, vinde un spatii comercial către o persoana fizica, aplica tva pe factura, sau nu?
Mentionez ca spatiul comercial se afla într-o clădire veche si a fost achiziÈ›ionat in urma cu un an.
Va multumesc!