Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare imobile. In ce conditii colectam TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, hg 44/2004, vanzare imobil, colectare tva, contract de vanzare-cumparare

Vom analiza mai jos cazul unei societati care a achizionat de la o persoana fizica in 2011 un imobil pe baza contractului de vanzare-cumparare (nu s-a dedus TVA). In anul 2013, societatea vinde imobilul unei persoane fizice conform contractului de vanzare-cumparare. Vom stabili astfel daca in conditiile amintite se va colecta TVA.

Solutia consultantului:

Din punctul de vedere al TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, ce stabileste urmatoarele:


- vanzarea de cladiri vechi este scutita de TVA fara drept de deducere;
- vanzarea de cladiri noi este supusa TVA, iar prin cladire noua intelegem o cladire ce are prima utilizare in anul vanzarii sau in anul anterior, respectiv pentru vanzarile de cladiri din anul 2013, sunt cladiri noi toate cladirile ce au prima utilizare incepand cu 01 ianuarie 2012.
 
De asemenea, o constructie noua este si constructia ce a fost modernizata, iar valoarea modernizarii depaseste mai mult de 50% din valoarea de piata a cladirii, asa cum rezulta dintr-un raport de evaluare. In acest caz, legea precizeaza in mod expres existenta unui raport de evaluare.
 
- vanzarea de terenuri neconstruibile este scutita de TVA fara drept de deducere;
- vanzarea de terenuri construibile este supusa TVA.
 
Normele de aplicare pentru art. 141 din Codul fiscal , regasite la pct. 37 din HG 44/2004 , stabilesc ca daca se tranzactioneaza un imobil format de un teren pe care se afla o constructie veche, aflate la acelasi numar cadastral, regimul TVA este dat de activul cu valoarea cea mai mare.
 
Astfel, daca constructia este veche, si are valoare mai mare decat terenul, intreaga tranzactie este scutita de TVA fara drept de deducere. Daca valoarea terenului, asa cum rezulta dintr-un raport de evaluare, este mai mare decat valoarea constructiei, intreaga tranzactie este supusa TVA.
 
Observam ca exista posibilitatea ca din punctul de vedere al tranzactiei sa se efectueze o vanzare scutita de TVA, insa aceste vanzari sunt scutite de TVA fara drept de deducere, fapt pentru care trebuie sa se ajusteze TVA dedus initial la eventuale  modernizari, conform prevederilor de la art. 149 alin. (4) din Codul fiscal . Se vor avea in vedere numai modernizarile ce depasesc 20% din valoarea bunului, anterioara fiecarei modernizari, conform art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
 
In esenta, prin ajustarea TVA, se intelege plata la buget a unei sume din TVA - ul dedus la ridicarea/modernizarea constructiei, efectuata la data vanzarii in regim de scutire de TVA fara drept de deducere.
 
Normele de aplicare pentru art. 149 din Codul fiscal au prezentat mai multe exemple de ajustare a TVA, din care retinem urmatoarele aspecte legislative:

- perioada de ajustare pentru cladiri este de 20 de ani;
- perioada de ajustare incepe la data de 01 ianuarie a anului in care a fost construita/modernizata cladirea;
- se achita TVA la buget din TVA - ul dedus initial, proportional cu perioada de neutilizare a cladirii in cei 20 de ani prevazuti ca ajustare in Codul fiscal ;
- anul in care s-a schimbat destinatia cladirii este unul considerat integral de neutilizare in activitati economice.
 
In concluzie, daca aceasta cladire nu se afla pe un teren, se poate vinde in regim de scutire de TVA. Societatea are dreptul sa opteze pentru plata TVA, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal , prin depunerea unei notificari la autoritatea fiscala.  Daca se opteaza pentru plata TVA la vanzarea imobilelor scutite de TVA, nu se mai impune ajustarea TVA dedus la eventualele modernizari.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Vanzare imobile. In ce conditii colectam TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016