Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cine plateste TVA la vanzarea unui imobil si reglementari cheie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Ian. 2025
cine plateste tva la vanzare imobil

Regimul TVA aplicabil la vanzarea unui imobil depinde de mai multi factori, precum tipul imobilului (nou sau vechi), statutul vanzatorului (persoana fizica sau juridica) sau valoarea locuintei. Prin Legea nr. 296/2023 s-a majorat cota redusa de TVA pentru vanzarea de locuinte de la 5% la 9%. Vom prezenta in acest articol situatiile in care se plateste o cota de TVA redusa si vom clarifica cine plateste TVA-ul la vanzarea unui imobil, pentru a va planifica si gestiona bugetul in mod corespunzator.

Cota TVA aplicabila pentru vanzare locuinte in 2024

Cadrul general pentru livrarea de bunuri imobile cuprinde doua scenarii de taxare a TVA-ului, si anume:

1. Pentru constructiile vechi si terenurile neconstruibile exista posibilitatea de scutire de taxa fara drept de deducere (conform art.292, alin.2, lit.f din Codul Fiscal ) sau taxare prin optiune (conform art. 292 alin.3 din Codul Fiscal)

2. Pentru constructiile noi si terenurile construibile, vanzarea de imobile este taxabila prin efectul legii.

In privinta cotelor de TVA, exista urmatoarele doua categorii principale: 
  • cota standard de 19% pentru operatiunile taxabile care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru aplicarea cotelor reduse
  • cota redusa de 9% aplicabila conform art. 291 alin. (2) lit. m) din Codul fiscal 

IMPORTANT DE STIUT despre cota de 5%!

Ca masura tranzitorie, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, se aplica in continuare o cota redusa de TVA de 5%, insa doar pentru locuintele de maximum 600.000 lei si 120 mp utili pentru care a fost semnat un contract de promisiune de vanzare-cumparare in 2023 si s-a platit un avans, cu livrarea locuintei in 2024. Promisiunile de vanzare semnate anterior anului 2023 si finalizate in 2024, se aplica cota de TVA de 9%, cu respectarea celorlalte conditii standard. 
Cota redusa de TVA de 5% se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare, conform conditiilor legale in vigoare la data incheierii actelor juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitionarea unei astfel de locuinte. 
 
Cartea Verde a TVA - o lucrarea exceptionala care acopera INTREAGA legislatie pe TVA! Contine inclusiv solutii pentru problemele sensibile create de e-TVA!
 

Cota de 9% la vanzarea de imobile

In conformitate cu prevederile art. 291 alin. 2 lit. m din Codul Fiscal, pentru aplicarea cotei reduse de 9% TVA trebuie indeplinite anumite conditii. Este important de specificat faptul ca aceasta cota de 9% este valabila doar pentru persoanele fizice. 
 
Asadar, conditiile cumulative care trebuie indeplinite pentru aplicarea cotei reduse TVA 9% la vanzarea unei locuinte de catre o persoana fizica sunt:
  • suprafata utila definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata sa fie de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • valoarea, inclusiv a terenului pe care este construita, sa nu depaseasca suma de 600.000 lei, exclusiv TVA;
  • sa fie achizitionata de o persoana fizica in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice;
  • sa fie posibila locuirea ca atare din momentul livrarii;
  • persoana fizica sa achizitioneze incepand cu 1 ianuarie 2024, o singura locuinta cu cota redusa de 9%. Achizitia poate fi efectuata individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Pentru urmatoarele locuinte achizitionate se va plati cota de 19%. 

ATENTIE!
TVA-ul se plateste doar pentru achizitia de locuinte noi de la persoane juridice. Daca tranzactia imobiliara are loc intre persoane fizice, nu se va plati TVA (nici de vanzator, nici de cumparator), ci se va plati impozit.  


Cota de 19% pentru vanzarea de imobile


Cota standard de TVA de 19% se aplica vanzarii unui imobil care nu indeplineste toate conditiile de aplicare a unei cote reduse de TVA. 

Cu alte cuvinte, cota de 19% se aplica pentru:
  • Locuintele a caror valoare depaseste 600.000 lei, fara TVA
  • Locuintele cu o suprafata utila mai mare de 120 mp
  • Persoanele care au cumparat anterior un imobil cu o cota de TVA redus
 
La achizitia de imobile de catre persoanele juridice, se va achita TVA-ul standard de 19 %, indiferent de tipul imobilului.

Totusi, exista si situatii in care se aplica taxarea inversa, iata care sunt aceste cazuri:
 
1. Daca livrarea de bunuri (imobile) este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri (imobile) care au loc in Romania.

2.Se aplica taxarea inversa la livrari de constructii, parti de constructii si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;(art.330, alin.(2), lit.g). din Codul Fiscal)

Afla care este Monografia contabila pentru vanzarea unei cladiri IN REGIM DE TAXARE INVERSA>>>

Cine plateste TVA la vanzarea unui imobil

Desi responsabilitatea legala de colectare si virare a TVA-ului catre stat revine vanzatorilor de imobile, sarcina financiara efectiva este transferata cumparatorului, intrucat valoarea TVA-ului este inclusa in pretul final de achizitie al imobilului.
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016